„Je to pochopitelně dáno tím, že lidé odjíždějí na několik týdnů mimo svůj domov a byty nechávají prázdné. A to je příležitost pro zloděje,“ uvedl tiskový mluvčí severomoravské policie Milan Klézl. Nepoctivci většinou vypáčí zámek dveří, oblíbeným způsobem je také vniknutí po rozbití oken či balkonových dveří. „Těmto místům je třeba věnovat zvýšenou pozornost,“ dodal Klézl, podle kterého je na trhu dostatečná nabídka zabezpečovacího zařízení v různých cenových relacích.

Ochránit domácnost však mohou nejen vysoké investice, ale také dobré sousedské vztahy. Zatažené rolety či žaluzie, přeplněná poštovní schránka, z níž vypadávají reklamní listiny, to vše může výrazně pomoci zlodějům. Ti si v době dovolených vytipovávají opuštěné byty vhodné k vykradení. „Přitom stačí požádat souseda, aby schránku občas vybral a v pokojích otevřel okna a vyvětral. To vše budí zdání, že uvnitř někdo stále je,“ řekl Klézl.

Podle mluvčího je také nebezpečné hovořit například v restauraci o svých dovolenkových plánech. „Nikdy nevíte, kdo sedí u vedlejšího stolu. A pokud je to zloděj, informace o tom, že dva či více týdnů nebudete doma, mají pro něj cenu zlata,“ zdůraznil Klézl.

V minulém roce policisté v našem regionu zaznamenali zvýšení počtu prázdninových vloupání do bytů. V bývalém Severomoravském kraji vnikli nepoctivci do 151 domácností, což je o jedenáct případů více než za stejné období roku 2005. Nejvíce případů vyšetřovali ostravští policisté, kteří v červenci a srpnu evidovali sedmašedesát případů. V porovnání s předchozími prázdninami to představuje zvýšení o třináct činů.

Zločincům výraznou měrou pomohlo tropické léto, kvůli kterému lidé po celý den nechávali otevřená okna. „Je nesporné, že počasí sehrálo významnou roli. V mnohých bytech se bez větrání nedalo vydržet. Toho pachatelé dokonale využili. Vybírali si především přízemní byty,“ potvrdil mluvčí severomoravské policie Milan Klézl s tím, že kriminalisté zaznamenali i několik rozsáhlých sérií. „Pokud by stejná vedra panovala i během letošních prázdnin, dá se očekávat, že toho zloději opět využijí,“ řekl Klézl, který varoval před drzostí zlodějů, schopných vlézt i do bytu, ve kterém někdo spí.

Jedno z takových kuriózních vloupání se odehrálo vloni v srpnu. Do přízemního bytu dvacetileté ženy vnikl neznámý vetřelec. Nejprve vylezl na balkon a z prádelní šňůry strhl šestery dámské kalhotky. Poté vešel do pokoje, kde vzal notebook v hodnotě šedesáti tisíc korun. Nakonec vstoupil do ložnice, ve které v té chvíli spala nájemnice. Krátce po půlnoci ji probudil podivný šramot. Když otevřela oči, spatřila cizího muže. Něco vykřikla, fantom vyběhl na balkon, seskočil na zem a utekl.

 

Jak si zabezpečit domácnost

– nechlubte se svými majetkovými poměry

– nezveřejňujte předčasně svůj odjezd

– uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezoru, nejlépe pevně zabudovaného ve zdi

– přerušte před odjezdem na dovolenou dodávku zboží do domu

– zkontrolujte pečlivě okna a dveře, zda jsou zavřené – nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie

– svěřte klíč od bytu spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude vaši domácnost navštěvovat

– požádejte někoho, aby vám kontroloval a vybíral poštovní schránku

– můžete-li, vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen, využijte například elektronické spínací zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod.

– zdokumentujte své cenné věci (seznam, fotodokumentace), případně sepište výrobní čísla přístrojů, tyto informace pomohou policii v pátrání a pojišťovnám při likvidaci pojistné události

– zabraňte tomu, aby kukátkem nebo poštovní schránkou bylo vidět do bytu

– uvádějte na zvonky, schránky a dveře své příjmení v množném čísle bez titulů