Proti osmnáctiletému mladíkovi zasahovali policisté ve středu večer na Sadové ulici v Rýmařově. Na veřejnosti se potácel ve značně zuboženém stavu a vykřikoval sprostá slova. Neměl u sebe žádné doklady, proto skončil na policejní služebně. Z jeho dechu čišel silně alkohol. Navíc na oddělení mladík častoval hrubými výrazy i policisty. Nebyl schopen klidně posedět, proto jej připoutali k madlu u zdi. Přivolaný lékař doporučil převoz do protialkoholní a záchytné stanice ve Šternberku. „Tam s ním pak lékař provedl zkoušku na alkohol s přístrojem Dräger, při které mu bylo naměřeno 5,04 promile alkoholu,“ sdělila mluvčí bruntálských policistů Lucie Zgarbová.

Proto putoval do nemocnice, kde mu odebraly vzorky krve. Rozbory ale ukázaly hodnotu kolem 2,9 promile alkoholu v krvi. "Měření množství alkoholu z dechu nemusí být přesné. Navíc v tomto případě je pravděpodobné, že selhal přístroj," řekl novinářům lékař šternberské nemocnice.

Mluvčí bruntálské policie uvedla, že hodnotu přes pět promile alkoholu policisté získali z nemocnice. "Hodnota, kterou jsme mu naměřili ještě v Rýmařově naším přístrojem, odpovídala výsledku rozboru krve," řekla.

Podle odborníků může být pět promile alkoholu v krvi pro mnohé jedince smrtelná dávka. Mluvčí městské nemocnice, pod kterou spadá i ostravská záchytka, Marie Dlabalová řekla, že do podobného stavu se člověk může dostat po vypití například 15 dvanáctistupňových piv, dvou litrů vína nebo litru tvrdého alkoholu. "Hodnoty ale mohou být u různých lidí odlišné. Záleží na stavbě těla a odolnosti. Měli jsme tady ale muže, který měl v krvi osm promile alkoholu a dalo se s ním mluvit," doplnila.

Takto vysoké hodnoty alkoholu v krvi mohou skončit smrtí člověka. Před lety například na otravu alkoholem v Ostravě-Hrabůvce zemřel jednapadesátiletý muž. V jeho krvi bylo 6,11 promile alkoholu. Jeho společník policii později řekl, že spolu během večera vypil čtyři litry denaturovaného lihu a litr jablečného vína.