Navíc mu na tři roky zakázal sloužit v řadách městské či státní policie. Bulava se proti verdiktu odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě, který však během včerejšího jednání jeho odvolání zamítl. Devětatřicetiletý Bulava podle obžaloby nutil podezřelého k přiznání ke krádeži fotoaparátu. Bezmála desetkrát jej údajně na služebně v Bílovci udeřil otevřenou dlaní a pěstí. Několikrát mu také uhodil hlavou o stěnu a skříň.

Bulava, stejně jako další přítomný policista, jakékoliv násilí odmítl. O bití nic nevěděli ani další ochránci zákona, kteří se na stanici nacházeli. Bulava rozhodnutí soudu, proti kterému již není odvolání, označil za nespravedlivé. „Je to celé nesmysl. Z rozsudku se stane precedens, žádný policista teď nebude chtít provádět výslech, který nebude monitorovaný. Každý baraba se nyní může nechat ošetřit a za osm hodin podá trestní oznámení na policistu,“ uvedl již dříve Bulava, který včera své výhrady zopakoval.

Od policie odešel v listopadu loňského roku. „Byl jsem totálně znechucen,“ řekl včera u soudu. Nyní pracuje jako úředník na bílovecké radnici. Drama na stanici K činu došlo v červenci předloňského roku na policejním oddělení v Bílovci. Policisté zde řešili krádež fotoaparátu, který zmizel v kavárně v klimkovických lázních. Z činu byl podezřelý mladík, který zde pracoval. Muž se přiznal, že po odchodu několika zákazníků našel v lokálu fotoaparát. Později ho údajně předal člověku, o kterém se domníval, že byl mezi hosty sedícími u stolu. Policisté mu však nevěřili.

Jedním z důvodu byla také skutečnost, že dotyčný byl v minulosti za podobný čin - zatajení věci - trestně stíhán. Bulava mu při výslechu údajně vyhrožoval tím, že pokud se nepřizná, zařídí, aby byl propuštěn z práce. Pak jej začal bít. Mladík odešel domů, později se mu ale udělalo nevolno a jeho známá jej odvezla na ošetření do nemocnice v Ostravě-Porubě.

Obhájce i samotný Bulava se snažili poukázat na nevěrohodnost hlavního aktéra. Senát krajského soudu však původní verdikt v plném rozsahu potvrdil a odvolání včera zamítl. Rozsudek jej již pravomocný. „Jsem spokojen. Rozhodnutí soudu považuji za jasný signál vyslaný těm policistům, kteří by si snad chtěli svou práci usnadňovat podobnými nezákonnými praktikami,“ konstatoval státní žalobce Alois Dlouhý. Během líčení u okresního soudu v Novém Jičíně usedl na lavici obžalovaných i Bulavův kolega, který se výslechu účastnil, ale aktivně do něj nezasahoval. Jeho stíhání však bylo zastaveno. Podle soudu se nedopustil trestného činu. V jeho případě se jedná pouze o přestupek, který spadá do kompetence jeho nadřízeného.