Fotbalový kouč ostravského Baníku František Komňacký nadále čeká výrazné posílení týmu, které mu vedení klubu před podpisem smlouvy slíbilo. Zatím se nových hráčů v kádru nedočkal. „Testovaní fotbalisté nejsou lepší než kmenoví hráči týmu. Já se s průměrem nespokojím, pořád věřím, že se vedení klubu podaří posily přivést," poznamenal Komňacký po sobotní porážce s druholigovou Karvinou (1:2).

„Každý zápas v téhle fázi přípravy je prospěšný a vždy něco ukáže. My jsme byli hlavně zase zvědavi na výkony hráčů, kteří jsou u nás na testech," uvedl Komňacký.

Co vám duel s Karvinou z tohoto pohledu napověděl?

Že nám v této chvíli testování hráči nemohou pomoci, že prostě jejich kvalita není taková, aby nám v náročném ligovém jaru a boji o záchranu pomohli. Nejsou lepší než kluky, které tady máme. Musíme hledat dále. Farran ani Mensah prostě neprokázali takovou kvalitu, aby byli pro náš celek v lize přínosem. Naopak slušný výkon podal Brazilec Azavedo, který měl ve druhém poločase slušné momenty a dokázal naši hru rozhýbat. O tomhle hráči budeme nadále uvažovat, líbí se mi i technicky, tahle činnost je u něj v pořádku.

Za očekáváním zůstal i Ciku, který potvrdil pověst hodně náladového fotbalisty.

V předešlých zápasech se jevil vcelku dobře, ale dneska mu zápas nevyšel, z toho jsem zklamaný. Ale od toho je příprava a tyhle testy, že mohu hráče vidět i v takových duelech, které jim nevyjdou. I to je pro mě důležité zjištění.

Čas ubíhá a očekávané posily nepřicházejí…

Já se budu opakovat. Když už má přijít posila, tak to musí být hráč, který okamžitě zapadne do základní sestavy a týmu pomůže. Takového hráče se nám zatím do kabiny přivést nepodařilo. Budu nadále tlačit na vedení, abychom hledali dále. Už jsem to říkal minulý týden, nespokojím se s průměrem, protože nás čeká doopravdy hodně náročné jaro.

Kdo by tedy mohl v nejbližších hodinách do týmu přijít.

Tahle otázka by měla mířit spíše na vedení, ale snad to mohu prozradit, že by se měl během víkendu dotáhnout příchod hrotového útočníka Rimo Hunta z Estonska. U něj jsem si vcelku jistý, že by nám pomohl. Nyní to je doopravdy na šikovnosti vyjednávačů a manažerů, kteří to mají ve své kompetenci.

Má vůbec tahle přestupová politika zkoušení „neznámých" zahraničních hráčů smysl?

Všichni známe situaci v Baníku, vy o ní máte ještě větší přehled než já, protože jsem v klubu krátce. Klub je vybraný až do ročníku 1995, už není doopravdy kde brát. I Holzera jsme posunuli do áčka. Nikdo další už v klubu není. A všichni víme, že kvalita současného kádru stačí v lize na předposlední místo. To znamená, že noví hráči do týmu prostě přijít musí. To je třeba si znova uvědomit. A proto tým taky musíme bezpodmínečně posílit. Já budu pořád tvrdit, že hráči, kteří by nám pomohli, na trhu jsou a je na vedení, aby je do týmu přivedlo.

I z vašeho hlasu je cítit malé rozčarování z kádru, který nyní máte k dispozici. Vy jste po podpisu smlouvy měl nějaký příslib, že posily přijdou?

My jsme si s majitelem a dalšími členy vedení řekli, co a jak bude. A já samozřejmě věděl o možnosti, že by mohli přijít jhráči z pobaltských republik a jiných zemí. Bavili jsme se o možnosti, že tým posílíme i kluky z ligy, kteří budou na trhu k mání. Tohle mi vedení zatím plní, i když přiznávám, že kvalita zkoušených hráčů je různá a většinou neodpovídá nárokům nejvyšší české soutěže.

V posledních dvou zápasech nenastoupil Ján Greguš, jediný z nových hráčů, který by se mohl objevit v základní sestavě.

Ján Greguš měl v týdnu virózu a měl individuální tréninkový plán. V pondělí se opět připojí k týmu .

Mluví se o uvolnění Jana Hableho do Hradce Králové, odkud by na Bazaly mohl výměnou přijít krajní záložník Vojtěch Štěpán.

O téhle možnosti se neustále vyjednává a já přiznávám, že by se nám Štepán typologicky do týmu hodil. Jan Hable je kvalitní hráč, ale upřímně říkám, že ve středu hřiště nás bota zase tak moc netlačí. Tam si myslím, že jsme schopni Hableho ztrátu nějak ustát a prostě si s tím poradit. My máme problémy jinde, no vlastně pak už všude… Pokud se o výměně nerozhodne v nejbližších dnech, tak od toho musíme upustit a změřit se na angažování jiných hráčů.

Na první tiskové konferenci jste opakovaně zdůraznil, že posily do týmu přijít musí. Zatím je ale nemáte. Jste z toho stavu zklamaný?

To není to správné slovo. Trpělivost pořád ještě mám. Vím, jak to ve fotbale chodí. Sehnat hráče, který by splňoval kritéria, nebyl drahý a chtěl jít do Baníku, není jednoduché. To samozřejmě vím. Nicméně pořád věřím, že noví hráči přijdou, že se nám podaří posily přivést. Jinak by to nemělo smysl. Nad jinou variantou neuvažuji. Ale na druhé straně je třeba se taky podívat na konkurenci a další kluby, se kterými budeme na jaře bojovat o záchranu. Všichni soupeři mohutně posilují. A my nesmíme zůstat pozadu.