Během zimní pauzy se kádr Vlastimila Petržely ze značné části proměnil. Řada odchovanců našla nové útočiště na hostováních v okolí, namísto nich přišla pětice fotbalistů, která by měla zaručit návrat slavného klubu zpátky do ligy.

„Vždy to může být samozřejmě lepší, ale s aktuální podobou mužstva jsem spokojený. Rozhodně více než v létě," řekl trenér Vlastimil Petržela.

Selhání si v žádném případě nepřipouští. „Když nepostoupíme, tak vím, že jsem nesplnil úkol. Ale myslím si a věřím, že se to nestane," zopakoval zkušený kouč svá slova z minulosti, přičemž poznamenal, že nevnímá ani tlak vyvíjený na Baník. „V roce 1986, kdy jsem začínal, to bylo horší," usmál se.

Mohlo by vás zajímat: Baník potěšil fanoušky autogramiádou. Podívejte se

Jednou ze zásadních změn byla také volba nového kapitána. Tomáše Mičolu nahradí v roli vůdce kabiny Tomáš Zápotočný, jehož zástupcem bude brankář Petr Vašek. „Mičolu jsem v létě udělal kapitánem já, protože tady nebylo žádné mužstvo s tím, že až se v sezoně poznají, tak si ho zvolí sami hráči. S převahou nakonec vyhrál Zápotočný, s čímž souhlasím, protože má za sebou něco nejen ve fotbale, ale i v životě obecně," prozradil klidným hlasem Petržela.

Pro první jarní kola nemůže počítat s útočníkem Alexandrem Jakubovem, který má přetržený sval. „Má tam pěticentimetrovou díru, nejhorší je, že ho to bude bolet do konce života. Vím to, protože jsem měl podobné zranění. Už sice trénuje naplno, ale tipuji, že hrát nebude ještě tři týdny," odhalil Petržela.

Velkou bolestí Baníku byly na podzim zápasy venku, kde vyhrál jen jednou. „Nikdo s námi nebude hrát rovnocenný fotbal, musíme se s tím vyrovnat, každopádně věřím, že tentokrát budeme vyhrávat, body budeme zvenku potřebovat," měl jasno Petržela.

Se slovy trenéra souhlasil i sportovní manažer Dušan Vrťo. „Samozřejmě víme, jak tabulka vypadá, a nejsme sami, kdo chce postoupit. Každopádně je to cíl klubu, fanoušků i celé Ostravy, takže pro to děláme maximum. Hráči jsou nažhavení a těší se na první kolo. A věřím, že po tom posledním budeme mít důvod slavit. A je jedno, jestli s Olomoucí, Vlašimí, Opavou nebo někým jiným," uvedl Vrťo.

Čtěte také: Obránce Vítkovic Honiš: V premiéře chceme tři body

Z přípravy mám dobrý pocit, říká petřkovický záložník Baranek