Fotbalový tým Baníku Ostrava má prakticky poslední možnost se vrátit do boje o záchranu v první lize. Pokud dnes poslední celek tabulky neporazí Znojmo, jeho šance na setrvání v nejvyšší soutěži klesnou do teoretické roviny.

Vedení Baníku po poslední domácí porážce se Slováckem sáhlo ke změně, kdy byl odvolán zkušený kouč František Komňacký. Jeho druhá mise tak skončila už po osmi kolech, ve kterých tým získal jen čtyři body. „Je jasné, že tahle změna nemá žádný racionální základ. Je to takový výkřik, prostě snaha ještě něco zkusit udělat, co by ještě mohlo zabrat a přivést klub k záchraně," komentoval nečekanou trenérskou rošádu bývalý kanonýr Baníku Václav Daněk.

Trenérský tým Baníku nyní funguje ve stejném složení (Martin Svědík, Tomáš Bernady, Radomír Korytář) jako na podzim, kdy má ale hlavní slovo i odpovědnost za výsledky i složení sestavy sportovní manažer Radek Slončík. „Upřímně řeknu, že ač se považuju za velkého baníkovského srdcaře, v záchranu už moc nevěřím. Prostě proto, že hráči se s tím tlakem nedokážou srovnat a v rozhodujících fázích tomu chybí kvalita," nechal se slyšet v tisku Václav Daněk.

V dnešním utkání se Znojmem se dají očekávat kosmetické změny v sestavě, kdy se do základní sestavy zřejmě probojuje ghanský útočník Francis Narh. „Hru oživil a byl naším nejnebezpečnějším hráčem," uvedl po zápase se Slováckem sportovní manažer Radek Slončík.