„Chtěl bych říct, že náš mladý ostravský celek zápas odmakal a nemá se za co stydět. Jsem smutný z toho, že hned v prvním kole ligy tady prohrajeme gólem z penalty v samotném závěru utkání. A my na druhé straně (souboj Šichora ze Zavadilem z 62. minuty utkání) penaltu nekopali. To mi je už kvůli mladým klukům z týmu strašně líto. Pojedeme domů pořádně zklamaní. Více k utkání nemám co říct," zlobil se záložník Baníku Davor Kukec.

Brno vstoupilo do utkání aktivně a vytvořilo si ve 12. minutě stoprocentní šanci, kdy po rohovém kopu z brankové čáry neprostřelil Pavlenku nejprve Koštál a po něm ani Řezníček.

"Já jsem to ani pořádně neviděl, jen jsem zaregistroval, že Koštál to má na hlavě a tak jsem si už myslel, že to bude gól. A nebyl. A já jsem to pak na dvakrát netrefil," uvedl útočník Brna Jakub Řezníček. Ostravské obraně dělal velké problémy hlavně pravý obránce Vávra, jehož přihrávky ale nedokázali spoluhráči přetavit v úvodní gól.

Baník odpověděl skvělou akcí útočníka Narha. Ten ideálně našel ve vápně naběhnutého Azeveda, který ale z deseti metrů netrefil branku. Baník šel přesto do vedení, kdy se kuriózním způsobem přímo z rohového kopu trefil Kukec.

„Takový gól z rohu jsem dal poprvé v kariéře. Na tréninku se tomu ale věnuji, mám jeden cvik ještě z doby, kdy jsem hrál v Řecku. A ten opakuji. Dneska to tam spadlo. Já se při rohu snažil jen trefit branku, což se mi povedlo," uvedl autor první branky Baníku v nové sezoně Davor Kukec.

Brno pak přidalo a do přestávky se mu díky enormní snaze a nasazení podařilo vyrovnat. Ostravské obraně hořela levá strana obrany, kde nestíhali Vengřinek s Mondekem. A právě z jejich prostoru centroval Vávra a hlavou vyrovnal Škoda.

"Této brance předcházela chyba, kdy Venřinek špatnou přihrávkou pomohl soupeři ke skórování," uvedl kouč Korytář, který o přestávce smolaře prvního poločasu střídal (Vengřinek nastoupil při zranění Holzera na nezvyklém postu levého obránce).

Po pauze Baník vyrovnal hru a Brno zahrozilo prakticky jen jednou po rohovém kopu, kdy hlavička stopera Košťála orazítkovala tyč. Pak mohl a měl jít do vedení opět Baník. V 62. minutě se po chybě brněnské obrany dostal do sóla Narh, který ale místo jednoduchého zakončení vybídl ke skórování ještě lépe postaveného Šichora.

Ostravský záložník byl tísněn Zavadilem a Doležala nepřekonal. Právě o tomto momentu se po zápase v kabině Baníku dlouho diskutovalo. „Z mého pohledu tam ke kontaktu došlo, já byl rozhozený, což šlo poznat i na razanci střely. Sudí to posoudil tak, jak to posoudil," kroutil po zápase hlavou Šichor.

Zkušený kapitán Brna Pavel Zavadil to viděl "pochopitelně" trošku jinak. „Byl to zákrok tělo na tělo. Šichor to ustál a ještě zakončil. Z mého pohledu to posoudil sudí správně," kontroval Zavadil.

Vyrovnaný zápas se tak zlomil tři minuty před koncem, kdy se brněnský Pašek prokličkoval do vápna a po střetu s ostravským Foltynem upadl. Sudí Kovařík neváhal a ukázal na značku pokutového kopu. Odpovědnost na sebe vzal kapitán Brna Zavadil, který nezaváhal a zajistil brněnské oslavy.

V nervózním závěru byl po tvrdém zákroku na půlicí čáře vyloučen Šichor, ale hosté nedokázali vyrovnat ani v nasatvení, kdy se při rohovém kopu vydal do vápna spoluhráče podpořit i brankář Pavlenka.

Hlasy trenérů po utkání:
Radomír Korytář (Ostrava): „Podali jsme kvalitní výkon, který byl diametrálně odlišný od toho posledního v generálce s Karvinou. Chtěli jsme tady uhrát bod, což se nám málem povedlo. Pokud by bylo naše mužstvo více zkušené, tak nedostane góly vždy v závěru poločasů. Stalo se nám to v tom prvním i druhém.

Jsem zklamaný, že jsme si z Brna neodvezli minimálně bod. Škoda šance Šichora z druhého poločasu, která zápas mohla překlopit na naši stranu. Tak samo ale byla stoprocentní šance Azeveda z první půle. Je to o umění a taky trochu o štěstí."

Václav Kotal (Brno): "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžké utkání. V mistrovském duelu jdou všechny prognózy stranou, liga je úplně něco jiného, do hry vstupuje stres, napětí. Přesto jsme si v úvodu vytvořili převahu i šance, ale nedali jsme gól. Soupeř v takových případech čeká na protiútok, jeden se jim povedl, jednou to vyrazil brankář, který tím kompenzoval chybu při inkasovaném gólu z rohu.

Celý zápas jsme se tlačili do pokutového území, ale ostravská obrana pracovala velmi dobře, navíc jejich protiútoky byly rychlé. Jsem rád, že jsme to zvládli a že jsme v závěru strhli vítězství na naši stranu."

1. kolo první fotbalové ligy:
Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 2:1 (1:1)
Branka:
43. Michal Škoda, 88. Zavadil z pen. - 32. Kukec. Rozhodčí: L. Kovařík - Nádvorník, Pospíšil. ŽK: Keresteš - Narh, Foltýn, Šašinka. ČK: 90. Šichor (Ostrava). Diváci: 5326

Brno: Martin Doležal II. - R. Buchta, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Vávra (61. Pašek), Zavadil, Zoubele (69. Chrien), Malík (82. Lacko), Michal Škoda - Řezníček. Trenér: Kotal
Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Vengřinek (46. Šichor) - Mondek, Mensah, Kukec (77. Šašinka), Foltýn - Azevedo, Narh. Trenér: Korytář