Pořádně je naštvala hlavně situace z 31. minuty, kdy Hrubeš nařídil proti Baníku pokutový kop po souboji Lučiče s Mahmutovičem. Ostravský obránce ho sice i podle televizního záběru přidržel za dres, ale útočník z Bosny a Hercegoviny mohl souboj ustát a místo toho se ochotně skácel k zemi. Následnou penaltu senzačně chytil gólman Pavlenka, který nejprve vyrazil střelu Koláře a následně i dorážku Rajtorala. Baníku to ale k bodovému zisku nepomohlo a klesl v tabulce už na dvanáctou příčku. Svou černou sérii prodloužil už na devět zápasů.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2 (0:0)

Viktoria musela v utkání oželet nemocnou oporu Pilaře či distancovaného Petrželu a snad i proto její výkon na Bazalech postrádal parametry lídra. Všechny v úvodní dvacetiminutovce zastínil ostravský kapitán Baroš. I přes problémy s kolenem šel na hřiště od začátku a po jeho parádním průniku ve 20. minutě hosty zachránil od pohromy "žlutým" faulem před vápnem Hejda.

Baroš si vzal slovo podruhé o dvě minuty později. Z úhlu už prostřelil gólmana Kozáčika, ale míč na trase do opuštěné branky ještě stihl odkopnout jeden z hostujících beků.

Plzeň byla nebezpečná skoro výhradně kontry po ostravských ztrátách ve středu hřiště. Tak se narodil i brejk, po němž Procházka povedeným volejem z šestnáctky ve 26. minutě možná jen o milimetry minul tyč.

Bouři emocí po půlhodině vyvolal diskutabilní pokutový kop za kontakt Lučiče s Mahmutovičem, ale Kolář svůj 250. ligový duel neoslavil gólem ani z penalty. Jeho slabou střelu Pavlenka vyrazil stejně jako Rajtoralovu dorážku.

Se startem druhé půle trávník na pár minut zbělal po sněhové plískanici, ale zhoršený terén favoritovi nebyl na obtíž. Naopak z územního tlaku se v 59. minutě parádně opřel do odraženého míče na dvaceti metrech střídající Hořava a Pavlenka plachtil vzduchem zbytečně. „Měl jsem zakrytý výhled a uviděl jsem míč až na poslední chvíli. Hořava to trefil hezky," řekl Pavlenka.

Domácím v závěru chyběla ofenzivní kvalita na to, aby lídra více potrápili. Dvě minuty před koncem si naopak na rohový kop Vaňka seběhl Rajtoral a placírkou míč z první poslal podruhé do sítě. Ostrava tak ani na jedenáctý pokus v řadě s Plzní neuspěla za tři body.

„Potvrdilo se, že Baník má svou kvalitu a naše vítězství se nerodilo lehce. Bylo to i tím, že jsme postrádali naše krajní hráče, jako je Řezník, Pilař nebo Petržela. Některé vazby na hřišti byly přetrhané. Na druhé straně se potvrdilo, že máme velice široký a kvalitní kádr. Z týmu jsem i nyní cítil, jak těžký zápas máme za sebou. V prvním poločase jsme měli s aktivní a bojovnou hrou Baníku problémy a my navíc nepodali nejlepší výkon. Bylo důležité, že jsme neinkasovali. Ve druhém poločase šel náš výkon nahoru, byli jsme silnější na míči a měli ho daleko více pod kontrolou," uvedl kouč Plzně Miroslav Koubek.

Byl rád, že si jeho tým udržel náskok pěti bodů před Spartou. „Je důležité, že jsme z něj nic neumazali, ale rozhodnuto o titulu ještě rozhodně není. Do konce zbývá osm kol a ve hře bude 24 bodů, stát se může cokoliv. My jsem rádi, že jsme těžký zápas na Bazalech zvládli," dodal Koubek.

Trenér Baníku Petr Frňka si na tiskové konferenci dával pozor, aby kvůli kritice sudích neplatil pokutu. „Všichni jste to viděli. Vám se výkony líbil? Pokud ne, tak to jsme byli na stejném fotbale. Plzeň přijela ve formě, které se strašně těžko vzdoruje," řekl s notnou dávkou ironie Frňka. „Penaltový zákrok jsem neviděl, ale už mám ohlasy, že byla velice přísná. Jinak si myslím, že z naší strany to bylo férové utkání. V první půlce jsme byli herně lepší, dobře jsme kombinovali a byli aktivní. Plzeň jsme prakticky k ničemu nepustili," hodnotil zápas Frňka. Moc se mi nechtělo odpovídat ani to, že proč tým inkasoval po dvou standardních situacích. „Já se vždy ptám po příčině. A je otázka, zda byly," dodal Frňka.

Branky: 59. Hořava, 88. Rajtoral. Rozhodčí: Hrubeš - Hock, Zelinka. ŽK: Jirásek, Frydrych, Kouřil, Baroš - Mahmutovič, Hejda, Limberský. Diváci: 5101.
Baník Ostrava: Pavlenka - Štěpán, Frydrych, Kouřil, Lučič - Jirásek, Foltýn, Kukec (70. Mišák) - Sukup (83. Narh), Baroš, Sivrič. Trenér: Frňka.
Plzeň: Kozáčik - R. Hubník, Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský (46. Hořava), Vaněk - Rajtoral, D. Kolář (87. Holenda), Kovařík - Mahmutovič (76. Chramosta). Trenér: Koubek.

(čtk, au)