V posledních dvou zápasech stačí svěřencům trenéra Vlastimila Petržely k jistotě oslav získat tři body. „Tohle nám hodně pomohlo. A to i co se týká zocelení mančaftu. Musíme si hrát dál svoje, koukat na sebe,“ řekl Petržela.

Ten děkoval společně s téměř čtyřmi tisíci fanoušky hlavně záložníkovi Dyjanu Carlosi De Azevedovi. Pětadvacetiletý Brazilec naskočil do hry po sedmi týdnech, během kterých se zotavoval ze zranění nohy. Na první gól přihrál, zbylé dva sám obstaral a obě trefy náležitě oslavil. Tu na 3:0 oblíbeným saltem vzad.

„Carlos je pro nás výjimečný hráč. Nebojí se pohybu, bere na sebe balony a zodpovědnost. Bez něho to bylo těžké. Utkání bylo podobné hře, kterou chceme hrát. Ale měli jsme dvakrát i štěstí při sokolovských standardkách. Máme týden, abychom se připravili na poslední dva zápasy a uhráli ty tři body,“ dodal Petržela.

Lysá hora v Beskydech.
S ostravským fotografem a pilotem dronů Radimem Kolibíkem o snímcích z nebes

Domácí měli v úvodní půlhodině více ze hry, ale do žádné vyložené šance se nedostali. To Sokolov si hned při své první vážnější návštěvě na polovině Baníku vypracoval gólovku. Ve 32. minutě prodloužil Provod míč hlavou na Dvořáka, který se dostal za obranu a postupoval sám na gólmana Vaška.
Jistota v brance Baníku ale vytáhla parádní zákrok a vzápětí se spoluhráči jásala. De Azevedo vypíchl u rohového praporku míč Stradovi, nacentroval na důsledného Mičolu, který poslal Baník do vedení. Neslavil pouze stoper Mešaninov. Smolař podvečera musel ve stejnou chvíli odstoupit kvůli poraněnému ramenu.

Baník zvládl nástup do druhého poločasu a uklidnil sebe i fanoušky. V 52. minutě potáhl po levé straně akci Mičola a jeho centr na malé vápno De Azevedo levačkou po zemi poslal do protipohybu brankáře Belaně. Neúnavný Brazilec korunoval svůj výborný výkon v 72. minutě, kdy dorazil opět levačkou střelu Hrubého do tyče.

Magdalena Zedníková.
Smečařka Zedníková: Do práce se mi ještě nechce, ráda bych se podívala ven

To už dohrávali Západočeši bez vyloučeného Provoda, kterého v 65. minutě vyloučila sudí Adámková za úder loktem do Susova obličeje. Hosté se branky nedočkali. Když už byl Vašek překonán, zastoupilo ho břevno, tak jako po hlavičce Dobrotky ze 79. minuty. Stejně dopadl ještě za stavu 2:0 Ševčík.

FC Baník Ostrava – FK Baník Sokolov 3:0 (1:0)
Branky: 35. Mičola, 52. a 72. De Azevedo. Rozhodčí: Adámková - Peřina, Horák. ŽK: Helešic - Ševčík. ČK: 65. Provod (S). Diváci: 3818.
Baník: Vašek – Breda, Mešaninov (35. Celba), Hučko, Granečný – Mičola (89. Ožvolda), Hlinka, Hrubý – Sus, De Azevedo (83. Jakubov), Helešic. Trenér: Petržela.
Sokolov: Belaň – Strada, Ševčík, Dobrotka, Krajačič – Glaser (73. Čermák), Machek, Sadílek, Provod – Zorvan (55. Valenta), Dvořák (55. Přeučil). Trenér: Hejret.

Další výsledky 28. kola FNL:
Opava – Varnsdorf 4:2 (2:0), branky: 3. Puškáč, 18. Zapalač, 51. Schaffartzik, 91. Jurečka – 50. a 80. Richter. ČK: 80. Lischka (V).
Vlašim – Vítkovice 4:1 (1:0), branky: 39. a 84. Hašek, 59. Hadaščok, 79. Kučera – 47. Mišinský.
Pardubice – Třinec 2:0 (1:0), branky: 9. a 61. Fousek.
Prostějov – Žižkov 2:0 (0:0), branky: 47. a 72. Hladík.
Ústí nad Labem – Olomouc 2:2 (1:2), branky: 5. a 61. Zeman – 27. Ambrozek, 37. Sladký. ČK: 81. Peterka (Ú).

Další program – neděle 14. května: Frýdek-Místek – Znojmo (12.20), České Budějovice – Táborsko (17.00).