O prvoligovou příslušnost by teď Slezany mohla připravit už jenom porážka v Teplicích a patnáctigólové vítězství Bohemians 1905 nad Slavií v posledním ligovém kole.

Cestu k vysněným oslavám si ale fotbalisté Baníku ve středu museli vybojovat. Slavie byla v úvodu aktivnější, kdy ostravskou obranu pozlobil Pospěch, Latka a hlavně Trubila. Jeho střela z voleje jen těsně minula branku.

Až pak se nadechli domácí, kteří zápas rozhodli hlavně díky většímu důrazu ve vápně. Cestu k vítězství opět vydláždil svému celku kapitán Martin Lukeš, který spoluhráče zásoboval přesnými centry.

První hrozba přišla po standardní situaci: Frydrych ve 20. minutě poslal míč obloučkem do břevna. Nápor Baníku sílil. Po nebezpečném centru Kukece z levé strany ještě Fantiš obtížnou dorážkou z úhlu trefil tyč, ale poskakující míč v malém vápně už Magera nekompromisně napálil do sítě. Druhý gól padl po průniku Lukeše, jehož pas z druhé vlny sice nedůrazně, ale přesně k tyči umístil Vomáčka. Ve druhém poločase držela míč častěji Slavie, ale branku dali opět domácí. To se po dalším trestném kopu Lukeše podruhé v utkání i s notnou dávkou štěstí trefil Magera.

Bazaly byly v eufórii a fanoušci kromě sledování utkání ještě zjišťovali průběžný stav utkání v Edenu, kde Bohemka hostila Teplice.

Všem totiž bylo jasné, že pokud Klokani nevyhrají, Baník se zachrání. „O poločase jsem ten výsledek věděl, ale moc jsme se tím nechtěli zaobírat. Poté, co jsem vystřídal, jsem průběžný stav znal," přiznal kapitán Martin Lukeš, kterého při odchodu ze hřiště vyprovázel bouřlivý aplaus vestoje. „To bylo něco nádherného. To je nejvíce, co může fotbalista zažít. Moc lidem děkuju," zdůraznil Lukeš.

Ještě větší úlevu ale Lukeš, i celé Ostravsko, zažil v momentě, kdy skončil duel v Edenu bezbrankovou remízou. „Vzhledem k tomu rozdílu ve skóre jsme už skoro zachráněni, ale slavit nic nebudeme. To přijde na řadu až v sobotu po Teplicích," řekl Lukeš.

„Na závěr sezony jsme se připravili dobře. Zase jsme odjeli na soustředění už ve středu po obědě a asi to k něčemu bylo, když jsme třikrát v řadě vyhráli. Asi se to vyplatilo," mínil Lukeš.

Sám připustil, že hráči Baníku nebyli v posledních měsících v lehké situaci. „Napětí a nervozitu jsme v kabině cítili, vždyť jsme hráli i tentokrát úplně o všechno. Ten tlak byl šílený. To se nedá s jinými zápasy, třeba v boji o titul nebo druhé a třetí místo, srovnat. Pro mnohé z nás to byl nejdůležitější zápas kariéry. Vůbec si nedovedu představit, co by se na Ostravsku dělo, pokud bychom spadli. Proto i já cítím obrovskou úlevu, že to slovy ani nejde vyjádřit," zakončil Lukeš.

Baník Ostrava – Slavia Praha 3:0 (2:0)

Branky: 25. a 66. Magera, 34. Vomáčka. Rozhodčí: Paták – Moláček, Pelikán. Žluté karty: Magera – Jarolím.

Diváci: 13 127

Baník Ostrava: Baránek 2 – Zawada 2, Frydrych 2, Vomáčka 1, Marek 2 – Vašenda 4 (58. Droppa 2), Magera 2 – Fantiš 2, Lukeš 1 (70. Greguš 2), Kukec 2 – Kraut 2. Trenér: Látal

Slavia: Čontofalský 3 – Dostál 3, Latka 3, Hubáček 3, Trubila 3 – Vlček 3 (67, Nitrianský 3), Cicman 3, Jarolím 3, Veselý 3 – Škoda 3, Pospěch 3. Trenér: Poustka