Pak ale domácí celek třemi góly skóre otočil a radoval se ve šlágru 2. kola ligy z prvního vítězství v sezoně. O branky vítězů se postarali David Lafata, Bořek Dočkal a Kehinde Fatai. Sparta tak na poslední chvíli odvrátila nejhorší vstup do sezony za posledních šest let.

Dvěma remízami totiž Letenští naposledy zahájili ročník 2009/2010 a horší start prožila Sparta už jen v sezoně 1996/1997, kdy měla po dvou kolech na kontě jen jeden bod. Baník naopak nezvládl stejně jako v Brně závěr zápasu a na kontě má stále nula bodů.

Baníku patřil na Letné překvapivě první poločas, kdy se ve dvou stoprocentních šancích ocitl Mondek. Slovenský záložník ale obě tutovky trestuhodně zahodil. Nejprve zakončil střelou do tyče své velké sólo přes celé hřiště. Ještě hůře si vedl v 19. minutě, kdy vystihl nepřesnou přihrávku gólmana Štěcha, ale z dvaceti metrů netrefil zcela prázdnou branku Sparty!

Domácí celek, který nechal odpočívat hned několik klíčových opor (Krejčí, Vácha, Bičík, Holek), se nemohl za celý první poločas vůbec dostat do tempa. Ostravský tým, za který už nastoupili i dvě čerstvé posily (Engelmann, Ježdík), pozorně bránil a nepouštěl Spartu do šancí. Gólman Pavlenka se blýskl dvěma skvělými zákorky v 35. Minutě, kdy vyrazil střely Dočkala i Hušbauera. Odražený míč pak pálil nad branku Lafata.

„V prvním poločase jsme se nedostali do tlaku a měli snad jen dvě šance. Sám jsem jednu zahodil, kdy jsem z dobré pozice netrefil branku," litoval kapitán Sparty David Lafata.

Do druhé půle místo neviditelného Paixaa nastoupil Fatai a Sparta i díky menší aktivitě Baníku získala převahu. Do výraznější šance se však dlouho nedostala, naopak udeřilo na opačné straně. Po přímém kopu odcentroval Mondek, míč propadl ke Kouřilovi, který poslal hosty do vedení. Baníku pak ublížilo zranění Mensaha, kdy trenér Korytář přeskupil hru obrany a zálohy, což se v závěru utkání ukázalo jako klíčové.

V 67. minutě se po tvrdém souboji dožadoval penalty Fatai, ale neuspěl. Podobně dopadl v šanci i Lafata, který po zblízka hlavičkoval těsně vedle. Až v 77. donutil Pavlenku k pohotovému zákroku Matějovský, který zkusil štěstí z dálky.

O chvíli po ojedinělém brejku neuznal rozhodčí Ostravě gól Narha pro ofsajd a Sparta se vzápětí dočkala vyrovnání. V 80. minutě se o něj postaral Lafata, kterého našel Dočkalův centr z rohu. O pět minuty později už domácí vedli a střelou z vápna se o to postaral Dočkal a v nastavení dokonal obrat Fatai.

Hlasy trenérů:
Radomír Korytář (Baník Ostrava): Zápas se mi hodnotí těžko, protože to dlouho vypadalo, že se můžeme odvézt bod nebo dokonce tři. Nezvládli jsme posledních patnáct až dvacet minut. Jinak si myslím, že by se nikdo nemohl divit, pokud bychom po prvním poločase vedli 3:0. Na konci utkání se ale ukázala síla Sparty a její kvalita. Domácí nás v závěru utkání přehrávali. Opět se ukázalo, jak se pro Spartu důležitý kapitán Lafata. Dovolím si říct, že pokud by dnes nehrál, tak by to soupeř možná otočit nedokázal."

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Je to velká radost a úleva, že jsem dokázali zápas otočit, protože po Jihlavě jsme si nemohli dovolit další ztrátu. Zápas ovlivnilo několik faktorů - udělali jsme hodně změn a než jsme to ve druhé půli rozběhali, tak nám chyběla jiskra. A Baník se na nás skvěle připravil a navíc jezdí na Spartu rád, protože se mu tady dlouhodobě daří. V první půli jsme soupeře dostali do hry hloupými chybami, a když jsme se po přestávce zvedli, tak jsme inkasovali. Ale mužstvo ukázalo sílu a naštěstí se nám vrátil David Lafata, který je klíčovým hráčem a jeho vyrovnávací branka byla ohromně důležitá. Troufnu si tvrdit, že kdybychom ho měli v Jihlavě, tak i přesto, že jsme hráli špatně, bychom tam vyhráli. Za dnešek Davidovi patří obrovský dík."

2. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha – Baník Ostrava 3:1 (0:0)

Branka: 80. Lafata, 85. Dočkal, 90.+1 Fatai – 63. Kouřil. Rozhodčí: Ardeleanu – Moláček, Pelikán. ŽK: Foltýn, Kaša (oba Ostrava). Diváci: 11.021.

Sestavy:

Sparta: Štěch – Mareček, Brabec, Hybš – Steinhöfer, Hušbauer (69. Litsingi), Matějovský, Dočkal, Breznaník (21. Frýdek) – Lafata, Paixao (46. Fatai). Trenér: Ščasný.

Ostrava: Pavlenka – Frydrych, Kaša, Kouřil, Ježdík – Engelmann (50. De Azevedo), Mondek (85. Šašinka), Mensah (65. Foltýn), Holzer, Kukec – Narh. Trenér: Korytář.