Souboj dvou nesmiřitelných rivalů Baníku a Sparty patří tradičně k ozdobám české ligy. A to hlavně kvůli fanouškům, kteří si už od nepaměti nemohou přijít na jméno. Hlavně na Ostravsku je právě domácí souboj se Spartou brán jako zápas roku. „Od chvíle, kdy Vítkovice i Opava spadly z nejvyšší soutěže, tak fanoušci Baníku vždy po losu vzhlížejí jen k zápasu se Spartou," potvrzuje bývalý kanonýr a později trenér slezského klubu Verner Lička.

V předprodeji na tento šlágr fanoušci skoupili takřka devět tisíc lístků, což jasně naznačuje, že na Bazalech bude hodně živo. Baník ale nepůjde večer do utkání v optimálním rozpoložení. V lize třikrát v řadě prohrál, navíc už 306 minut nevstřelil gól. A to je hodně nejistý i start Milana Baroše, který podle kuloárních zpráv půjde na hřiště až v jeho průběhu. A to i přesto, že trenér Martin Pulpit prohlásil, že zdravotní stav (natažený lýtkový sval) největší hvězdy týmu se výrazně zlepšil.

„Poslední rozhodnutí, jestli bude hrát od začátku, nebo až v jeho průběhu, necháváme na Milanovi. Musíme mít na paměti, že nás nečeká jen zápas se Spartou, ale ještě dalších sedm utkání, kde budeme Milana hodně moc potřebovat," uvedl Pulpit. Baník už v úterý hostí doma Jihlavu, kdy bude mít výrazně vetší šanci na úspěch.

Půjde o fanoušky

Proti týmu z Letné si chce ostravský celek hlavně udobřit příznivce za poslední dva zpackané zápasy s Libercem (0:1) a v Mladé Boleslavi (0:2). „Jako fanoušek Baníku bych se cítil uražen výkonem, jaký jsme podali v Mladé Boleslavi. Já doufám a věřím, že právě proti Spartě podáme takový výkon, abychom se po utkání nemuseli před svými příznivci stydět," zdůraznil Pulpit.

Zda se to jeho týmu podaří, bude jasné dnes večer.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE NA OBRÁZEK

Bazaly zažijí invazi sparťanů

Do Ostravy by na dnešní šlágr fotbalové ligy mělo dorazit 600 příznivců klubu z Letné. Více jich tu nikdy v historii české ligy nebylo. Škoda že na tom Baník není v těchto týdnech alespoň o trochu lépe. Tradiční souboj s rivalem z Letné by totiž mohl být určitě ještě zajímavější. Jisté ale je, že dnes večer se na Bazalech nikdo nudit nebude.
 
A to třeba i proto, že do Ostravy míří rekordní počet fanoušků Sparty. Klub výjezd na Bazaly výrazně mediálně podpořil a dokonce vypravil i autobusový zájezd. K dispozici dostal 866 vstupenek. Podle některých zpráv nakonec dorazí do Slezska asi šest stovek fanoušků. Pokud se tento počet potvrdí, jednalo by se o historicky nejpočetnější výjezd Sparty na Bazaly v české lize. Zatím jich nikdy nebylo v Ostravě více než tři stovky!

 
Před samotným duelem drží všechny trumfy v rukou rozjetá Sparta, která na jaře šlape jako švýcarské hodinky. A řada odborníků už svěřence trenéra Vítězslava Lavičky dokonce pasuje do pozice favorita na zisk mistrovského titulu. „Sparta své výhry v poslední době získává možná lehčím způsobem, ale Plzeň bych rozhodně neodepisoval," tvrdí kouč Baníku Martin Pulpit.

Cokoliv jiného než výhra Sparty bude bráno jako velká senzace. Na Bazalech všem po třech posledních porážkách došlo, že klíčový souboj čeká slezský tým v úterý, kdy přivítá Jihlavu.

Slezany ale straší i pohled na poslední vzájemné zápasy proti Spartě: Baník pětkrát za sebou odešel poražen a navíc se ani jednou nedokázal střelecky prosadit! „Tahle věc nás ale rozhodit nemůže, podobnou bilanci máme za poslední roky i s jinými špičkovými českými celky. Musíme hrát pro lidi, kteří na Bazaly přijdou. Domů musí odcházet s vědomím, že jsme se o výsledek porvali, nedali Spartě tři body jen tak zadarmo. O nic jiného v tom utkání podle mě ani nepůjde," říká kapitán Baníku Martin Lukeš, který také dnes začne zřejmě zápas jen na lavičce.