Nevyšlo to ani ve Varnsdorfu. Fotbalový tým Baníku Ostrava potvrdil i ve 12. kole druhé ligy pověst týmu, který má diametrálně odlišné výkony v domácím prostředí a venku.

Pro svěřence trenéra Vlastimila Petržely to byla na severu Čech už pátá venkovní remíza v sezoně, a stále tak platí, že vyhrát dokázal Baník jen v Ústí nad Labem. „První poločas byl z naší strany ve Varnsdorfu přitom dobrý, dali jsme gól a hráli slušně. Po přestávce nás ale domácí tým přitlačil a bylo zle. Prohrávali jsme osobní souboje, domácí celek nás předčil v bojovnosti, což by se stávat nemělo," nehledal výmluvy krajní obránce Baníku Tomáš Hučko.

Problém Baníku ve venkovních zápasech je zřejmý, ostravský celek neovládá střed hřiště. „Ztráceli jsme hodně odražených míčů, už jsem zmiňoval prohrané osobní souboje. To pak vyústilo i v to, že měl Varnsdorf i hodně standardních situací," pokračoval Hučko.

Stejně jako v předešlých zápasech, snažil se najít i na remízovém výsledku pozitiva. „Je to bod z venku, ale před zápasem jsme chtěli tři. Je to přece jen už čtvrtá remíza venku, mysleli jsme, že tady konečně budeme naplno bodovat. Nyní se musíme dobře připravit na derby s Vítkovicemi, to musíme za každou cenu zvládnout. Na ten zápas se ale těšíme, věříme, že bude podobná kulisa jako v zápasech s Opavou, Třincem nebo Frýdkem-Místkem," řekl Hučko.

Na derby je pořádně natěšený i devatenáctiletý záložník nebo obránce Baníku Matěj Helešic. „Těšíme se všichni, věříme, že přijde hodně fanoušků Baníku i Vítkovic," uvedl Helešic, který byl ve Varnsdorfu jediným odchovancem Baníku v základní sestavě. V derby tak podle všeho dojde k paradoxní situaci, že rival z Vítkovic bude mít v sestavě více odchovanců Baníku… K oporám Vítkovic totiž patří Cverna, Mišinský, Kraut nebo Radek Coufal.

„Bude to atraktivní zápas. Osobně mám bilanci s Vítkovicemi vcelku příznivou. Pamatuji si, že s nimi náš ročník prohrával jen v žácích. Postupem času jsme je ale začali vcelku pravidelně porážet," zavzpomínal Helešic, který v minulém týdnu prodloužil s mateřským klubem smlouvu do 30. června 2019.

Po Ondřeji Šašinkovi, Denisi Granečném, Františku Chmielovi a Ondřeji Chvějovi se jedná o pátého odchovance, který má nově dlouhodobý kontrakt. „Matěj patří, stejně jako ostatní mladí kluci, k hráčům, ve kterých Baník vidí velký potenciál do budoucna. Jsme rádi, že jsme se dohodli. Nabídli jsme mu dlouhodobější smlouvu a teď už záleží hlavně na něm, jak bude pracovat a rozvíjet své předpoklady," řekl sportovní ředitel FC Baník Ostrava Dušan Vrťo.