Přestože klub informaci zatím nechce komentovat, nový majitel Václav Brabec, podnikatel z Kroměříže a mimo jiné vlastník ČSAD Havířov, pro server Aktuálně.cz uvedl: "Ano, můžu potvrdit, že to proběhlo, o transakci jsme se domluvili v noci na sobotu."

Akcie mu prodal Petr Šafarčík.

Jak dále serveru aktuálně.cz dodal: "Ještě je to čerstvé, zavolejte mi v pondělí. Musím si ty věci ještě přesně utříbit v hlavě a zvolit i nějakou mediální strategii. Důležité je, aby se nám podařilo klub konsolidovat a stabilizovat. A pokud spadne, tak ho vrátit zpátky do ligy. Snad to není jen sen. Ale Baník do ligy samozřejmě patří."

Jednání o prodeji ostravského celku se značně táhla. Dohady o změně vlastníka Baníku zesílily poté, co se Šafarčík na začátku prosince po posledním kole podzimní ligové sezony proti Spartě přišel rozloučit s hráči. Baník poté uvedl, že Šafarčík v lednu opustí funkci předsedy představenstva.

Dohodu o prodeji se podařilo uzavřít až v noci na dnešek. Baník prý má dluhy sahající až k hranici 70 milionů korun a dokonce mu hrozila insolvence. Padesátiletý kroměřížský podnikatel Brabec údajně už dříve poskytl Baníku miliony na úhradu závazků vůči hráčům.

Slezský klub patřil Šafarčíkovi od února roku 2012 a minimálně šest let už od éry předešlého majitele Tomáše Petery zápolí s vážnými ekonomickými problémy. Petera přenechal Šafarčíkovi Baník s více než stomilionovým dluhem a od bankrotu klub v květnu 2013 zachránilo město, které po kontroverzním hlasování zastupitelstva odkoupilo za 115 milionů stadion na Bazalech.

Pod Šafarčíkovým vedením však v tomto kalendářním roce přišel sportovní propad. Baník se slabým kádrem v podzimní části nejvyšší soutěže uhrál jen čtyři body a po 50 letech mu hrozí sestup do druhé ligy. V zimě se stal novým trenérem Vlastimil Petržela.