Žádosti o krátký rozhovor vyhoví okamžitě a po chvíli začne vzpomínat na časy nedávné i ty, které pamatuje jen málokdo. Zaráží mě už jedna z jeho prvních vět. A to, když mi řekne, že svůj premiérový zápas v dresu Odry odehrál před těžko uvěřitelnými 68 lety.

„Ano, psal se rok 1948. Víte, ani bych neřekl, že už je to taková doba," říká s úsměvem Zdeněk Kresta a hned přidává zajímavost, kterou si se začátky spojí.

„Začínali jsme samozřejmě v nejnižších soutěžích a jedna z prvních věcí, které se mi vybaví, je, že tady nebylo zhola nic. To musím být upřímný. Klasické šatny nikde, převlékali jsme se úplně mimo areál a po trénincích i zápasech jsme se často koupali jen v potoce. Když jsme si chtěli umýt ruce, byl na to takový železný žlab," popisuje složitou dobu krátce po druhé světové válce.

„Ale brali jsme to tak, jak to bylo, a postupně jsme se vypracovali až do I.A třídy. To byla pro nás velká odměna," vykládá dál Zdeněk Kresta.

Postupně se dostáváme až k jeho předsednickému období, které trvalo plná dvě desetiletí a skončilo v roce 2002. „To jsme akorát vybudovali travnatou plochu místo škváry, postoupili do kraje, ale první sezonu jsme museli odehrát v Hošťálkovicích. Mezitím se hřiště dalo dohromady," vzpomíná Zdeněk Kresta na začátek nového tisíciletí.

Od té doby sleduje dění v Petřkovicích zpovzdálí, občas s něčím vypomůže a užívá si, jak klub stoupá. Zvlášť teď v MSFL, o níž si se svými vrstevníky mohl v minulosti nechat jen zdát.

„Když jsme postoupili do krajského přeboru, tak jsme si říkali, že pro takový klub je to strop a výš už to nepůjde. A vidíte? Loni se postoupilo do divize, letos už do třetí ligy. To je neskutečné," tvrdí Zdeněk Kresta.

Sám si velmi cení faktu, že se pod Landekem udržuje početná mládež. „Vždyť si vezměte, jak fotbal a vůbec sport bojuje s odlivem dětí a mnohé kluby ruší mládežnická družstva. Tady je mladých habaděj. Hráčská základna je pořád obrovská a hřiště je neustále plné - v pondělí, pátek nebo o víkendu. Prostě pořád," přibližuje.

Dochází slova a také čas. Do souboje s Baníkem už chybí jen pár minut, a tak je nutné v plnícím se areálu zaujmout rozumná místa. Nejlépe tedy na tribuně.

A naše povídání pozvolna končí. „Co říct na závěr? Hlavně aby takhle kluci pokračovali dál. Těžko mluvit, zda to půjde hnát ještě výš, ale každopádně jsme s bývalými spoluhráči - byť nás už mnoho není - na naše následovníky hrdí," zakončuje posledními větami Zdeněk Kresta, čestný předseda Odry Petřkovice.