Ostrava – Páteční valná hromada FAČR trvala sice osm hodin, ale žádnou zásadní změnu nepřinesla. Delegáti se neshodli ani na jednom z kandidátů a český fotbal i nadále povede současný výkonný výbor. „Valná hromada pověřuje výkonný výbor FAČR, aby svolal mimořádné zasedání, a to nejpozději do 31. prosince 2017,“ řekl po jednání dohadovací komise její člen Zdeněk Zlámal.
Ta první a zásadní se řešila hned na začátku. Předseda mandátní komise Miloslav Brtníček prohlásil, že ve vedení statutárních orgánů (dozorčí rada, představenstvo) devatenácti klubů I. a II. ligy jsou lidé, kteří nejsou členy asociace, a tudíž delegát takového klubu nemůže volit.
Kvůli včasnému neuhrazení poplatku ve výši 200 korun z hlasování vypadly týmy Baníku Ostrava, Sigmy Olomouc, Sokolova a Frýdku-Místku.
První tři jmenované kluby později poplatky uhradily, ale česká komora zamítla návrh vrátit jim hlasovací právo. Nakonec by ale ani hlasy vyřazených klubů ničemu nepomohly. Zvláště pro Baník Ostrava a Sigmu Olomouc se ale jednalo o velkou ostudu, protože v minulosti patřili při volbách delegáti těchto klubů ke klíčovým zákulisním hráčům. Deník během víkendu zjišťoval reakci Baníku Ostrava, který se k situaci zatím nevyjádřil.

Za Baník měl hasovat Jan Wolf

Předseda představenstva FC Baník Ostrava a předseda dozorčí rady MFK Karviná Jan Wolf zastupoval v pátek na valné hromadě podle informací Deníku klub z Bazalů, a do Prahy tak cestoval zbytečně.
Jan Wolf byl průběhem voleb zklamán a chvílemi se cítil spíše jako účastník zájezdu. „Opravdu mi to tak připadalo, protože jsme do Prahy jeli v dobré víře se domluvit a v rámci profesionálního fotbalu najít společnou řeč, místo toho jsme se tam dozvěděli třeba to, ať si kluby před podobnými jednáními dostatečně důkladně přečtou stanovy,“ odvětil předseda dozorčí rady v MFK Karviná a předseda představenstva Baníku Ostrava Jan Wolf na dotaz, jak valná hromada v hlavním městě probíhala.


Patovou situaci komentoval Wolf takto: „Nezvolení předsedy není asi nejšťastnější, bohužel je výsledkem současné situace ve fotbale. Nelze si nevšimnout, že rozpory mezi profesionálním a výkonnostním fotbalem přetrvávají. Navíc na valné hromadě se spolu snaží dohodnout neuvěřitelné množství klubů. V tomto kontextu s povděkem kvituji, že jsme členy LFA (Ligová fotbalová asociace), kde je pouze dvaatřicet klubových zástupců a dvaatřicet lidí se spolu dohodne určitě snáz než stovka.“ Zástupci moravských a slezských klubů se během valné hromady několikrát sešli na vedlejších jednáních, aby při hlasování sladili jednotný postup. „To jsem zaznamenal, ale Karviná se těchto jednání neúčastnila. Nicméně jsem byl překvapen poměrně jednotným postupem Moravy, to na předešlých valných hromadách nebývalo zvykem,“ uznal Wolf.

Marek Hájek z Opavy byl nad věcí

Za MFK Karviná se valné hromady zúčastnil člen představenstva Petr Hort, který ale Deníku včera nezvedal mobilní telefon,a k průběhu voleb se tak nemohl vyjádřit.
Šéf druholigové Opavy Marek Hájek, který je členem revizní komise za Moravu, přijal výsledek voleb s ledovým klidem. „Na rozdíl od jiných,bych v tom, že nebyl zvolen předseda, tragédii neviděl. Fotbal ukázal, že je demokratický spolek, který nemusí fungovat pod tlakem. Ke shodě nedošlo, jdeme dál,“ uvedl Hájek.

Alan Jančík: Morava chce změnu

V podobném duchu hovořil také majitel třetiligového Hlučína Alan Jančík, který kandidoval na post předsedy řídicí komise pro Moravu. „Pro český fotbal je důležité, že dostal čas a prostor, aby se vyprofilovali doopravdy výrazní kandidáti na post předsedy, kteří budou přijatelní pro obě komory. Stávající výkonný výbor, který má nejvíce informací, se musí pokusit vyřešit současnou situaci zejména ve vztahu k ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, a samozřejmě také k dotační kauze FAČR, respektive Miroslava Pelty,“ řekl Jančík. Za velké pozitivum označil skutečnost, že kandidáti z Moravy a Slezska se snažili v rámci možností vystupovat jednotně. „Pro mě to je jasný signál toho, že pro zástupce klubů z regionu není další budoucnost fotbalu lhostejná, a taky cítí, že je vhodná doba pro změnu,“ dodal Jančík.


Delegáti z Moravy a Slezska si získali respekt šéfa mistrovské Slavie Jaroslava Tvrdíka. Moravští delegáti totiž byli ochotni v průběhu dohadovacího řízení podpořit Malíka výměnou za to, že se z výkonného výboru stáhne kontroverzní místopředseda Berbr. „Morava navrhla podporu Malíka za nekandidaturu Berbra. Čeští vyjednávači odmítli. Můj respekt k moravským delegátům valné hromady FAČR stále roste,“ komentoval na svém twitterovém účtu Tvrdík