Po osmi zápasech mají fotbalisté Ostravy v tabulce první ligy stále jediný bod. První výhru, která by je dostala do kontaktu se zbytkem tabulky, by si rádi připsali už v pátek. Proti však bude nováček Sigma Olomouc, které se v posledních zápasech s Baníkem vždy dařilo. Navíc i Olomouc má na kontě jedinou výhru a potřebuje nutně bodovat.

Baník dosud jen remizoval s Mladou Boleslaví, jinak vše prohrál a ještě neudržel čisté konto. I proto má s 19 inkasovanými góly nejhorší obranu v lize. V posledních zápasech však naznačil zlepšení a trenér Radomír Korytář proto doufá, že by se to mohlo konečně promítnout i do výsledku.

"Bude to zápas, ve kterém bude důležitý souboj o každý metr hřiště. Mužstvo se nám daří posledními zápasy postupně stabilizovat, takže věříme, že to s velkým srdcem a poctivostí zvládneme a získáme tři body," řekl Korytář.

Je si ale vědom, že Olomouc ač nováček je silný protivník. To ukázala například úterní výhrou 5:1 v poháru nad Opavou. "Olomouc je kvalitní mužstvo s několika individualitami. Jsou silní na míči a dokážou velice dobře kombinovat, o čemž jsem se na vlastní oči přesvědčil v jejich pohárovém utkání v Opavě," dodal Korytář.

V plánu je také možné zařazení letní posily a navrátilce Tomáše Mičoly. "Tomáš s týmem trénuje od minulého týdne a je připraven na veškerou zátěž,"zdůvodnil Radomír Korytář.

Právě duel s Opavou byl pro Olomouc vzpruhou po předchozích nepřesvědčivých výkonech na Spartě a se Zlínem, po kterých vedení klubu údajně začalo zvažovat změnu trenéra. "Chtěli bychom i v Ostravě zopakovat produktivitu a nasazení z pohárového utkání v Opavě. Příjemně mě tam překvapila jednoduchost v kombinaci a zakončení a to bychom chtěli zopakovat," prohlásil trenér Leoš Kalvoda.

"Baník má jeden bod, ale výkonnostně je jinde než Opava. Co jsem ho viděl hrát, tak třeba s Jabloncem si nezasloužil prohrát. Po změnách v kádru, které tam udělali, se zvedli. Jestli chtějí udržet krok se zbytkem, tak jim povinnost velí zvítězit, ale to i nám," dodal Kalvoda.

Baník věří, že mu přijdou pomoci i fanoušci, kteří mají tentokrát vstup za jedinou korunu. Zbytek zaplatí hráči. "Co se týče fanoušků, ti jsou vždy tím nejlepším dvanáctým hráčem. Budeme velmi rádi, když nás přijdou povzbudit právě teď, kdy potřebujeme spojit co nejvíce sil," vzkázal Korytář na závěr.

Zápas začne v pátek ve 20:15. Přímý přenos vysílá ČT sport.

Baník Ostrava (16.) - Sigma Olomouc (13.)
Výkop: pátek 2. října, 20:15 (ČT sport).
Rozhodčí: -
Bilance: 42 11-15-16 47:48.
Poslední zápas: 3:2.
Předpokládané sestavy:
Ostrava: Pavlenka - Dostál, Kaša, Machovec, Holzer - Ježdík, Lásik - Mondek, Kukec, De Azevedo - Narh.
Olomouc: Buchta - Hála, Hubník, Radakovič, Vepřek - Moulis, Ordoš, Rajnoch, Houska, Navrátil - Malec.
Absence: Mensah, Šichor - Vašíček (všichni zranění).
Disciplinární ohrožení: Ježdík (3 ŽK) - nikdo.
Nejlepší střelci: Narh (3) - Vašíček, Petr, Ordoš, Navrátil, Malec, Chorý, Hála, Plšek (všichni 1).
Zajímavosti:
- Ostrava nevyhrála poslední 4 domácí zápasy s Olomoucí
- Ostrava na domácí půdě Hanáky neporazila od 30. listopadu 2009 (shodou okolností na stadionu ve Vítkovicích 2:0)
- o 8 gólů Olomouce v sezoně se postaralo 8 různých střelců
- Baník je stále bez výhry, dohromady s minulou sezonou čeká na vítězství 10 kol
- Olomouc venku nevyhrála 14 zápasů v řadě od 22. září 2013 (na Bohemians 1905 2:0),
- Baník má s 19 inkasovanými góly nejhorší obranu ligy
- Ostrava ani Olomouc v sezoně ještě neodehrály utkání bez obdržené branky
- Sigma v úterý v pohárovém utkání rozdrtila druholigovou Opavu 5:1
- diváci mají na utkání vstup za korunu, zbytek za špatné výsledky proplácejí hráči Baníku
- k utkání už možná v dresu Ostravy bude připraven navrátilec Tomáš Mičola
- Daniel Holzer (Ostrava) může odehrát 50. ligové utkání
- útočník Baníku Jakub Šašinka slaví v den utkání 20. narozeniny, olomoucký Jan Rajnoch oslavil ve středu 34 let
- Sigmou prošli ostravští Ondřej Sukup, Vojtěch Šrom, Marek Šichor, odchovancem Baníku je na druhé straně David Bystroň a působil v něm Vojtěch Štěpán