Dobrý den pane Chovanče,

dnes jsem si přečetl článek: Rok bez diváků? Úředníci z vnitra tvrdí: Baník podcenil zápas se Spartou

Většinou mě články našich "médií" nechávají v klidu (jsou krvežíznivá, senzacíchtivá a většinou říkají polopravdy), ale pokud je na tomto článku pravdivý postoj ministerstva vnitra, tak je opravdu něco špatně.

Netuším jaký jste fotbalový fanoušek a na kolika zápasech jste kdy osobně byl. Podle webu ČSSD Vás baví jen rybolov, politika a historie, takže fotbal berete pravděpodobně jen jako okrajovou zábavu nižších spol. vrstev. Mohu Vás upozornit, že já fotbal hraji rekreačně od útlého věku, dnes již jen příležitostně s přáteli po práci, ale na prvoligový fotbal chodím stále pravidelně. V neposlední řadě jsem také spoluautorem české fotbalové ligy do her FIFA a Pro Evolution Soccer, takže k českému fotbalu mám opravdu velmi kladný vztah a za celou dobu jsem byl svědkem pouze dvou excesů s nichž jeden byl právě výše zmiňovaný zápas.

Ač nejsem původem z Ostravy, tak Baník je fotbalový klub jehož fanoušky (neplést si fanoušky s násilníky) by mu mohla závidět většina klubů nejen v ČR. Opravdu netuším, čeho chcete docílit tímto, dle Vás tvrdým, dle mého alibistickým a nesmyslným řešením? Potrestání drtivé většiny slušných fanoušků? Co když se pak násilníci přesunou do divadel? Zakážeme diváky a herci budou hrát pro holé zdi? Nebo se násilníci přesunou do nákupních center. Zakážeme tam vstup zákazníkům?

Český fotbal má už tak svých problémů dost a zakázat vstup fanoušků by mohl být poslední hřebíček do pomyslné rakve nejen Baníku. Vždyť celý problém je v tom, že v našem státě není právní opora v potrestání viníků a nefunkční systém spolupráce stát (resp. policejní složky) + FAČR + fotbalový klub! V první řadě, ale stát musí dohlédnout na to, aby všichni, kteří porušují zákon, byli náležitě potrestáni (soudně, nikoliv fyzicky).

Rozhodně neschvaluji chování násilníků, ale za vyhrocenou situaci při zápase Baníku se Spartou mohou minimálně rovným dílem také policisté, kteří jasně nezvládli situaci. Pokud šlo policistům o zadržení viníků, tak je měli "odříznout a sebrat". Pokud o uklidnění situace, tak stačilo zůstat stát před povaleným bezpečnostním plotem. Rozhánění agresorů mezi diváky opravdu není řešení, ba naopak problém eskalovalo. Například za použití rozbušek proti násilníkům, které pořádková jednotka vhodila mezi "normální diváky (kde bylo hodně žen a dětí) by měl být potrestaný hlavně velitel, který k tomu dal příkaz!

Ano kluby by ve spolupráci s FAČR musí zařídit nezbytné zařízení (ploty, kamery, atd.) pro bezpečnost a identifikaci výtržníků, ale v první řadě musí fungovat potrestání těchto výtržníků! Příkladů jak toho docílit máme ve světě více než dost.

Na fotbal v Ostravě jsme s přáteli začali chodit před více než desíti lety, když jsme studovali na zdejší vysoké škole. Mnoho z nás tu po vystudování zůstalo, založilo rodiny, jiní se vrátili do svých rodných měst a obcí, ale to, že se pravidelně potkáváme 1x za 14 dní na fotbale (včetně těch přespolních, kteří klidně přijedou více než 100km) zůstalo.

Prosím Vás i ministerstvo, pohlédněte na problém také z druhé strany nás fanoušků, ale hlavně identifikujte správně problémy. Alibistická pseudořešení ve formě exemplárního trestu pro Baník problém násilí na fotbalových stadionech nevyřeší, ale budoucí řešení jen oddálí - i když to většině politiků s touhou zviditelnění stačí, bohužel.

Věřím, že si najdete chvilku (popřípadě někdo z vašich zástupců) na odpověď a vysvětlíte jaký je přínos v uzavření stadionů.

Děkuji
Fotbalový fanoušek Libor