Všichni dál spoléhají na milionové injekce od státu, neutuchají půtky mezi českou a moravskou komorou. A v čele tuzemské asociace třímá žezlo tak kritizovaný Roman Berbr.

Krach samotné volby, jež měla určit nového předsedu, znamená problém. Začali si to uvědomovat i kandidáti, kteří na začátku června usilovali o nejvyšší post. Pro Deník se shodli na tom, že výsledek nikomu a ničemu nepomohl.

„Není to ideální,“ přiznal Martin Malík, který na valné hromadě dostal od delegátů nejvíce hlasů.

Současného šéfa společnosti STES (dceřiné firmy asoacice) situace trápí asi nejvíce: „Chybí tady hlava asociace, ať už při jednáních se státem, UEFA a FIFA či komerčními partnery. Přineslo by to zklidnění rozjitřené atmosféry.“

Původně všichni počítali s tím, že předsedou zůstane Miroslav Pelta. Ale policejní razie a obvinění ze zneužití finančních dotací jej poslalo na fotbalovou periferii.

Přípravný zápas FC Baník Ostrava vs. FC Slovácko hrané v Kroměříži 6:1. Na snímku MIlan Baroš.
To byla jízda! Baník smetl Slovácko 6:1!

Nový přijatelný boss se nenašel. „Řada věcí by šla udělat jinak a lépe, ovšem pokud by na ně býval byl prostor, a ne pouhé týdny,“ zmínil Petr Fousek, druhý v pořadí voleb.

Podporovali jej hlavně zástupci moravské komory, kteří nakonec zablokovali hlasování. „Dochází k bitvě názorů na řízení fotbalu, nikoliv ke střetu mezi Čechy a Moravou, jak je to často prezentováno a zjednodušováno,“ vzkázal.

Pokud to převedeme na jména: mnohým funkcionářům už není po chuti Berbrův diktát. Možná si to už uvědomuje i Libor Duba, který na valné hromadě získal jen tři hlasy a ihned vypadl. „Fotbal dál sleduji a snažím se mu pomáhat. Není to tak, že bych jej opustil, když volby nedopadly tak, jak jsem si představoval,“ řekl.

Všichni (i oni kandidáti) teď upínají zrak k prosinci. Před Vánocemi má být zvolen předseda. Už vážně. Fotbalová asociace totiž hodlá změnit svoje stanovy, aby již nedošlo k další patové situaci. „Taková je naše vize,“ poznamenal generální sekretář Rudolf Řepka.

Teď ještě najít osobu, která by získala důvěru.

Ani jeden z trojice Malík, Fousek, Duba nepotvrdil, že bude znovu kandidovat. Prý to záleží na jednáních ve fotbalovém hnutí. I tady se shodli: „Všechno je to otázka podpory.“

Ať to dopadne jakkoliv, příští měsíce přinesou nové příběhy. Otázka je, zda to budou další tragikomedie, nebo další detektivky.

V týmu Baníku v třetím přípravném zápasu proti Slovácku v Kroměříži nechyběl ani Milan Baroš.
Milan Baroš už zase řádí v dresu Baníku. Podívejte se!