Fotbalový klub Baníku Ostrava měl po hektických letech balancování nad ekonomickými i sportovními problémy prožít poklidnou zimní přípravu, ve které by se sportovně i marketingově připravil na závěrečný půlrok na Bazalech.

Tým dnes už bývalého kouče Martina Svědíka se vyhoupl na páté místo v tabulce a zisk dvaadvaceti bodů nezůstal bez odezvy u fotbalových odborníků, kteří si začali všímat talentovaných opor slezského klubu.

Nebyl by to snad ani Baník, aby si ale jaro sám nezkomplikoval. Ještě před Vánocemi se vedení klubu rozhodlo odvolat trenéra Martina Svědíka, kterého nahradil na Ostravsku takřka neznámý kouč druholigového Táborska Petra Frňka. Právě on dostal od nového představenstva i nového sportovního vedení klubu důvěru pro náročný úkol.

Tým má na jaře v rozjitřené atmosféře po odchodech Jána Greguše, Jana Baránka, Joela Lindpereho a naposledy i Patrizia Stronatiho bojovat o místa v horní polovině tabulky a k tomu i vylepšit ofenzivní projev týmu.


(Pro zvětšení obrázku výše na něj klikněte.)

Pohled šéfa klubu Petra Šafarčíka

Poprvé během svého tříletého působení v Baníku Ostrava se dostal pod ostrou palbu fanoušků. Šéf aktuálně pátého celku ligy se snaží zůstat nad věcí, i když otevřeně a opakovaně přiznal, že ho situace mrzí.

A to podle svých slov hlavně kvůli samotnému klubu, kterému podobná atmosféra rozhodně neprospívá.

„Za svými kroky si stojíme, i když cítíme, že část baníkovské veřejnosti vidí věci jinak. To je ale přece normální. A rozhodně je lepší, když se vedou diskuse o tom, jestli má trénovat či hrát ten nebo onen, než kdyby se vedly diskuse, jestli Baník přežije či nespadne, jak to bylo v minulých letech. Zodpovědnost za klub neseme poslední tři roky my a svá rozhodnutí, někdy i nepopulární, nemůžeme dělat podle nálad fanoušků. My jejich názory respektujeme, i když s nimi ne vždy souhlasíme. A totéž očekáváme od nich," uvedl předseda představenstva Baníku Ostrava Petr Šafarčík.

Jaký je jeho pohled na čtyři nejtřaskavější události a změny, které během zimní přestávky fanoušci bouřlivě probírali?

ODVOLÁNÍ SVĚDÍKA

Myslím, že k jeho odvolání už toho bylo řečeno dost. Já mohu jen zopakovat, že jsme nechtěli podlehnout uspokojení, že je tým po podzimu pátý. Detailní rozbor a analýza naší hry jasně ukazovaly, že v ofenzivních činnostech (držení míče, přihrávky či střely na branku) je Baník, stejně jako v počtu vstřelených gólů, druhý nejhorší tým soutěže. Martin Svědík, který u nás dostal možnost se v lize ukázat, odvedl v Baníku dobrou práci, ale naše ambice jsou vyšší, proto jsme se rozhodli pro změnu.

PROČ PETR FRŇKA?

Věříme, že v osobě Petra Frňky jsme našli kouče, který posune Baník zase o stupeň dále. Dejte nám prosím čas, aby se tento krok podařilo obhájit na hřišti. My jeho práci sledovali delší dobu a měli na něj výborné reference. Do Baníku jsme ho chtěli pro jeho fotbalové, manažerské i lidské kvality. V našich očích už dorostl k tomu, aby dostal šanci vést prvoligový klub, jako je Baník.

ZIMNÍ ODCHODY

Za tři roky, co působím v Baníku, tak jsme žádného klíčového hráče základní sestavy neprodali, až nyní. A všichni víme, že o Jana Baránka a Jána Greguše byl na českém trhu velký zájem už v létě. U Honzy Baránka rozhodla výstupní klauzule v kontraktu, kterou jsme museli akceptovat při posledním prodloužení jeho smlouvy. U JÁna Greguše rozhodla výše a komplexnost nabídky Jablonce, která se z našeho pohledu nedala odmítnout. Patrizio Stronati zase dostal nabídku z rakouské Austrie, kterou považoval za životní šanci. Austria akceptovala naše podmínky a my mu nechtěli bránit v další kariéře. Ještě malá poznámka k některým spekulacím, které proběhly médii. Patrizio měl po řádném uplatnění opce smlouvu do konce ledna 2016. Informace, že uplatnění opce je pro zahraničí neplatné, jsou naprosto nesmyslné, potvrdí to komukoliv právní odbor FAČR. Koneckonců v Austrii podepsal Patrizio smlouvu do roku 2018 s opcí…

O VLIVU INVESTORŮ 

Při schvalování rozpočtu na tuto sezonu jsem dostal od našich investorů jasné finanční garance. S přislíbenou sumou jsem při tvorbě rozpočtu počítal. Když to zjednoduším, kdybychom nezrealizovali žádné prodeje, oni by pokryli plánovanou výši rozpočtu a dostali by na oplátku garanci možného podílu z případného prodeje vybraných hráčů. K žádnému čerpání peněz však prozatím nedošlo a letošní rozpočet i díky prodejům hráčů máme pokrytý. Ještě k financím celkově. Plán záchrany klubu přišel při kompletním splacení obřích dluhů a zajištění tří provozních rozpočtů na více než 400 milionů korun. Z toho z prodejů hráčů se plánovalo získat 50 milionů korun, což není ani 15 procent z celé částky. Teprve letošními prodeji jsme tento plán naplnili. To nám umožnilo nejen úspěšně dovršit finanční stabilizaci klubu, ale také si vytvořit finanční prostor pro vhodné doplnění kádru. Věřím, že když budete číst tyto řádky, bude již některý z připravených příchodů dotažen do úspěšného konce.

LOUČENÍ S BAZALY

Věřím, že se stejně jako třeba na konci minulé sezony celá baníkovská rodina semkne, povznese se nad všechny spory a problémy a vypořádáme se s „blbou náladou", která nyní Baník pronásleduje. Já jsem pro to připraven udělat maximum a totéž očekávám od každého pravého baníkovce. V hlavě mám jasný scénář loučení s Bazaly a doufám, že vše proběhne důstojně, tak jak si náš fotbalový chrám zaslouží.

Petr Šafarčík, předseda představenstva FC Baník Ostrava