Nejdražší český fotbalista své doby, znamenitý záložník pronásledovaný zraněními, kytarista, malíř. Tomáš Rosický má několik tváří.

O Rosického talentu se vědělo už od doby, kdy v sedmi letech přestoupil z Kompresorů do Sparty. Tam postupně vyzrával a od sedmnácti už trénoval s prvním týmem.

Stabilní mládežnický reprezentant vzápětí ještě jako teenager zakotvil v základní sestavě Letenských a pak už to šlo ráz na ráz. Sparťanští matadoři mu sice zprvu přezdívali „Miminko", ale svými výkony a mimořádným herním přehledem brzy povýšil na „Rosu" tahouna mužstva.

Tomáš Rosický v rozběhuV září 1999 dal první dvě ligové branky Českým Budějovicím (7:0) a stal se talentem roku. Skutečné ostruhy si Rosický vysloužil v bojích milionářské Ligy mistrů, kde pravidelně patřil mezi nejlepší hráče Sparty. V paměti obzvláště utkvělo fantastické sólo přes celé hřiště, které zakončil střelou do sítě Spartaku Moskva.

Šikovného, drobného záložníka „mistra světa ve hře šajtlí", jak ho charakterizoval kouč Ivan Hašek okukovala celá Evropa. Tím spíš, že 23. února 2000 hrál poprvé za reprezentaci s Irskem (2:3). Následující Euro v Nizozemsku a Belgii se Čechům vůbec nevydařilo, přesto prestižní časopis Kicker zvolil největším evropským talentem roku 2000 právě Rosického. Bylo rozhodnuto, česká liga byla „Rosovi" už malá.

Sotva Rosický dokončil svoji první celou sezonu v české lize mezi dospělými, vyrojily se první spekulace o jeho přestupu do zahraničí. První konkrétní hlasy zazněly z francouzského Štrasburku a Lazia Řím. Po mistrovství Evropy v Belgii a Nizozemsku pak zájem evropských velkoklubů o letenský klenot kulminoval. S nabídkami přišly některé anglické kluby, Inter Milán, Paris St. Germain nebo Bayern Mnichov, jehož zástupci si chtěli Rosického dokonce odvézt bezprostředně po prosincovém derby se Slavií. Hádanka, kam vycházející hvězda zamíří ze Sparty, byla zodpovězena 9. ledna 2001: za částku 449 milionů korun přestoupil do Borussie Dortmund, čímž se stal tehdy nejdražším českým fotbalistou všech dob!

Pochyby, zda se mu povede i v zahraniční konkurenci, nový miláček dortmundských fanoušků brzy vyvrátil. Stal se špílmachrem týmu a jeho spojení s útočníky Janem Kollerem a Brazilcem Amorosem patřilo k největším atrakcím bundesligy. Napřesrok se pak Rosickému splnil další klukovský sen a vestfálský tým po šesti letech obsadil německý trůn. Český špílmachr přidal ke třem triumfům se Spartou svůj životní úspěch.

Dortmund se však postupem času dostal do špatné finanční kondice, opadly jeho sportovní ambice a Rosický se vydal za novou výzvou. Po pěti letech ve žluto-černém dresu a ještě před mistrovstvím světa v Německu, na kterém vstřelil dva góly, ho za více než 300 milionů korun koupil londýnský Arsenal.

Novopečený kapitán české reprezentace se neztratil ani v Premier League, ale za kanálem La Manche se začaly množit jeho zdravotní problémy.

Jeho kariéru výrazně poznamenalo zranění podkolenní šlachy, které utrpěl 26. ledna 2008 v pohárovém zápase s Newcastlem. Promarodil 19 měsíců, přišel o evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku, mluvilo se i o předčasném konci kariéry, ale nakonec se vrátil.

Na loňském Euru v Polsku ještě Čechy dovedl k postupu ze skupiny, ale čtvrtfinálový zápas s Portugalskem kvůli zraněné achilovce vynechal a na trávnících se znovu půl roku neobjevil. Vše se ale obrací k lepšímu. Uzdravený Rosický po ročním čekání na gól dokonce v úvodu dubna vstřelil dvě branky Wiganu a dopomohl Arsenalu k předkolu Ligy mistrů. Pořád věří, že s Arsenalem ještě dosáhne na nějakou klubovou trofej. „Můj cíl je jednoduchý. Chci vyhrát trofej. Je jedno jakou. Podobně jsou na tom i ostatní hráči a fanoušci. Prostě chceme něco vyhrát," řekl Rosický.

Rosický prokázal, že je mužem mnoha talentů. Když se léčil s dlouhodobým zraněním, naučil se hrát na elektrickou kytaru a zahrál si dokonce i se svou oblíbenou kapelou Tři sestry. Pronikl také na malířská plátna a namaloval obraz, který byl k vidění v londýnské galerii Catto. (ml)