Univerzál k pohledání, jehož kariéru zničily zdravotní problémy. Roman Týce býval chráněncem reprezentačního kouče Karla Brücknera, který na něj nedal dopustit pro jeho univerzálnost.

Dnes teprve šestatřicetiletý fotbalista, který v Německu ještě stále kope nižší soutěž za FC Deisenhofen, měl na vrcholu slávy své hlavní přednosti vždycky v defenzivě.

Gólů moc nedával, ale jeho mravenčí a neviditelná práce v obraně unikala větší části fotbalové veřejnosti, která Týceho Brücknerovi pravidelně předhazovala.

Roman Týce (vpravo) a Petr Čech. Ilustrační foto.„Ten vámi zatracovaný Týce mi zahraje během utkání na čtyřech postech a všude to zvládne," vysvětloval kouč novinářům s oblibou, proč si cení přizpůsobivosti fotbalisty, který pod Brücknerem hrával v jednadvacítce a zažil i slavné tažení Eurem v roce 2004.

Uznávaný stratég měl fotbalového univerzála v oblibě a vzdal se ho až ve chvíli, kdy Týceho začala pronásledovat série těžkých zranění.

Rodák z Roudnice pro velký fotbal dorostl ve Spartě. Na Letnou přišel ve třinácti letech z Lovosic a už v osmnácti si odbyl premiéru v prvním mužstvu. Pražané s ním ale pravděpodobně velké plány neměli. Jinak by ho po roce nepustili do Liberce, kde pod menším tlakem mohl Týce naplno rozvinout své defenzivní přednosti. Pod Ještěděm fotbalově vyzrál.

Roman Týce

V rámci Evropy ho zviditelnily zápasy v dresu reprezentační jednadvacítky i seniorského béčka.

Když v květnu 1998 právě na turnaji v Šanghaji porazil se zálohou národního týmu tehdy ještě přední bundesligový celek Mnichov 1860 1:0, projevil u německého klubu takový zájem, že se za pár týdnů stěhoval do Bavorska.

S méně slavným městským sokem Bayernu byl na dalších deset let spojen takřka pupeční šňůrou.

Zranění, ekonomické potíže, sestupy, pády, nic nezpřetrhalo pouto mezi Týcem a TSV 1860.

Dokud mu sloužilo zdraví, Brückner ho pravidelně zval do národního týmu. Hlavně pro jeho variabilnost. „Pokud bych tuto přednost neměl, asi bych se v reprezentaci ani neudržel. Hrával jsem levého i pravého beka a na třech postech v záloze. Nikdy jsem neměl stabilní místo, to byla moje hlavní výhoda," byl si vědom Týce.

V létě roku 2000 s českou jednadvacítkou a hráči jako Baroš, Jankulovski, Ujfaluši, Grygera absolvoval stříbrnou jízdu mistrovstvím Evropy v Bratislavě.

Životní sezonu prožil v letech 2003/2004. Dařilo se mu v klubu, na Euru v Portugalsku si pověsil na krk bronzovou medaili, přestože si zahrál jenom jedno utkání proti Německu. „Myslím, že to byla moje nejlepší sezona," řekl Týce, kterého si po šampionátu spoluhráči v německém klubu dokonce zvolili za svého kapitána.

Jenže to už se blížila jeho zdravotní kalvárie. Napřed si poranil vazy v kotníku, ale když se mužstvo v květnu 2005 hnalo za postupem, utrhl si kapitán už podruhé v kariéře křížový vaz v pravém koleni a půl roku pauzíroval. Zranění mu zhatilo i přestup do nejmenovaného bundesligového klubu.

Sotva se z něj Týce navíc vykřesal, přišla další rána osudu. Březen 2006, zápas v Padebornu a od lékařů slyšel stejnou diganózu, jen na levém koleni. Jeho sen o účasti na mistrovství světa „doma" v Německu se nadobro rozplynul.

Další dlouhá přestávka pohřbila vrcholovou kariéru pětadvacetinásobného reprezentanta.

Chvíli dokonce koketoval s tím, že fotbalu úplně nechá, ale nakonec se nechal přemluvit k přestupu do menšího mnichovského klubu SpVgg Unterhaching.

Ani ve třetí lize se mu zdravotní neduhy nevyhýbaly, a tak časem přesedlal na trenérskou dráhu u klubového dorostu.

Dnes si v rámci možností zajde zahrát regioánlní ligu za FC Deisenhofen. (ml, au)