Turnaj, v němž se utkali v kategoriích mladších i starších žáků vítězové všech tří krajských soutěží, krajského přeboru a v případě starších žáků i obhájce z minulého roku (MFK Vítkovice), zaznamenal opět pozitivní ohlasy. Stejně jako loni v Třebovicích, tak také letos v Bohumíně se vyvedl.

Karel Kula: Fotbal je nutné dál popularizovat

Turnaji vítězů, který letos pořádal FK Bohumín a který znovu vyhráli v kategorii starších žáků kluci z Vítkovic, byl přítomen také bývalý záložník a dnes předseda Moravskoslezského krajského fotbalového svazu (MSKFS) Karel Kula. Sám byl poměrně překvapený úrovní zápasů a kvalitou, která byla v Bohumíně k vidění.

„Líbí se mi to. Je to další možnost pro mladé hráče utkat se mezi sebou. Má to kvalitní úroveň a je o to evidentně zájem. Ze strany rodičů, diváků, organizátorů i hráčů. Doufám, že to bude mít tradici a pokračování," vyjádřil Karel Kula své přání.

Svaz je tedy nakloněn podobným projektům…

Ano, ale vždy záleží, kdo, proč a jaký to má význam organizovat. My, jako krajský fotbalový svaz, nemáme v rozpisech žádný turnaj vítězů, ale jsme rádi, že to někdo vymyslel a organizuje. Samozřejmě určitou podporu, ať už finanční či materiální, jsme ochotni a schopni poskytnout.

Lehce jste to nakousl, ale zeptám se. Co říkáte, jako bývalý ligový fotbalista, na úroveň turnaje?

Většina týmů se snaží o kombinační fotbal. U starších žáků je vidět, že si kluci dovolí jeden na jednoho, fotbal už je místy oku lahodící. Nejsou to jen slepé nákopy na dva vysoké útočníky vepředu. Má to úroveň a dá se na to koukat.

Tudíž i v budoucnu lze čekat podporu ze strany svazu…

Myslím, že ano. Jak jsem řekl, je vidět, že se to všem účastníkům líbí a mají motivaci vyhrát. Každá taková akce fotbalu prospěje, protože je třeba jej dál popularizovat, a právě na úrovni mládeže je nutné dělat turnaje, abychom děti k fotbalu přitáhli a ony si k němu vytvořily vztah. Je to jen dobře.

Mluvíte o vztahu mládeže k fotbalu, respektive ke sportu. Ten, jak známo, výrazně upadá.

Už není tolik talentovaných fotbalistů. Při přechodu z žákovské kategorie do dorostu velké množství odpadá, mají jiné zájmy, a ani rodiče v jejich vyšším věku necestují na zápasy. Potom je problém naplnit soutěže. Já jsem třeba z Českého Těšína, jehož dorost podruhé vyhrál krajskou soutěž a mohl by jít do přeboru, ale nenaplnil kategorii mladších a starších dorostenců. To je škoda.

Co se s tím dá dělat? Není to tak dávno, co tyto problémy ve sportu, jakým fotbal je, zdaleka nebyly.

To ještě nebyl florbal nebo takový rozmach počítačů. Obecně zájmů pro děti je dnes víc. Navíc i generace dětí je trochu pohodlná. Rodiče je netlačí, aby něco dosáhli, ale stačí jim, že jsou spokojené. Je to často vidět na tréninkové docházce, kde má plnou účast snad jen polovina kluků. Ti nepřijdou jen v opravdu nutných chvílích. Pak jsou ale i ti, kteří nechodí stabilně. Je to prostě výchovou.

Čím to zlepšit?

Nevím, pořád si nad tím lámu hlavu, co ještě udělat. I v klubech se snažíme vytvořit maximálně dobré zázemí, kvalitní a kvalifikované trenéry. Je to ale také o dětech a rodičích.

Holzer: V Bohumíně jsem viděl řadu dost šikovných kluků

Spolu s Alešem Neuwirthem byl jednou z tváří druhého ročníku Turnaje vítězů. Záložník ostravského Baníku Daniel Holzer ocenil organizátory za úroveň, jakou jednotlivá klání měla.

„Myslím, že je to super, jelikož zde vidím řadu velmi šikovných kluků. Ať už z Vítkovic, Bohumína nebo i jiných mužstev," řekl na začátek a zdůraznil, že fotbal musí děti hlavně bavit.

„To je nejdůležitější. Bez toho to nemá příliš cenu," dodal Holzer, kterému se líbilo, že se utkali nejlepší z Moravskoslezského kraje.

Zároveň také zavzpomínal na svá žákovská léta a to, jak on sám jezdil po podobných turnajích. „Když jsem byl malý a začínal jsem v ČSAD Havířov, tak jsme měli takové turnaje na úrovni okresu či kraje. Většinou šlo ale o halové turnaje. Na velkém hřišti, které mám samozřejmě radši, toho moc nebylo," přiblížil.

Toho se dočkal až v dresu Baníku Ostrava, jehož barvy hájí dodnes, a potvrdil, že tomu bude i v následujícím ročníku.

„V Baníku už šlo o větší turnaje. Byly to vlastně krajské výběry, kde se hrálo proti zbytku republiky, a to mělo velkou kvalitu," uvedl Daniel Holzer, jenž se s týmem už připravuje na novou sezonu.

„Dovolená byla jakžtakž, ale od minulého pátku jedeme naplno. Letní pauza není dlouhá, což je lepší, než jak to funguje v zimě. Předchozí sezona se mi nevydařila, stejně jako týmu, protože to byl velký sešup v tabulce dolů. Nová ale startuje od nuly, tak uvidíme, co se z toho vyvine," řekl Holzer na závěr.