Suverénní vystupování a optimismus se vypařily stejně jako podzimní forma z domácího prostředí. Fotbalový celek Baníku Ostrava se tři kola před koncem druhé ligy ocitl v nečekaných problémech. Ty vyvrcholily ve včerejším městském derby s předposledními Vítkovicemi, kde byl favorizovaný celek s trojnásobným rozpočtem rád za remízu 2:2.

Horší než konečný výsledek byl výkon, který hráči ze slezské části Ostravy na hřišti podali.

„Je to pro nás ztráta a výrazná komplikace v boji o postup. Jsme pod tlakem, bojíme se hrát, každý se bojí udělat chybu,“ jen těžko hledal slova krajní obránce Baníku Petr Breda. Jeho tým zaostával za soupeřem i v nasazení, což bylo dáno možná i tím, že v základní sestavě se neobjevil žádný odchovanec Baníku.

Baník Ostrava vs. MFK Vítkovice.
V derby se zrodila remíza, která nikoho nepotěšila

„My si ale uvědomovali, že to v derby nebudeme mít snadné, což se bohužel potvrdilo. Chyběl nám lepší pohyb, přesnější kombinace, a hlavně nasazení,“ smutně konstatoval Breda, který v závěru alespoň zařídil vyrovnání. „Je to jen slabá náplast, měli jsme ten zápas odehrát úplně jinak,“ dodal Breda.

Pod palbou kritiky fanoušků se neocitli po zápase jen hráči, ale také kouč Vlastimil Petržela, který překvapivě udělal proti sobotnímu utkání s Varnsdorfem pět (!) změn v základní sestavě. Pouze na lavičce náhradníků tak zůstali třeba Sus nebo Hrubý. Jedinou vynucenou změnou bylo, že místo nemocného Jakubova nastoupil i včera hodně nevýrazný Urgela.

„S výkonem v žádném případě spokojený nejsem. Nejhorší je, že Vítkovice byly herně lepší. Potvrdilo se, že někteří naši hráči jsou pomalí a taky unavení. Já se toho obával, proto jsem taky poslal na hřiště čerstvé hráče. Očekával jsem, že do naší hry přinesou agresivitu a nasazení, že budou odpočatí. Sami jste viděli, jak to vypadalo. Ve středu hřiště jsme ztráceli míče, vepředu je Urgela neudržel. Když vám nehraje středová trojice, je to vždycky problém,“ uvedl Petržela.

FC Odra Petřkovice - Mohelnice.
SERVIS FOTBALOVÝM FANOUŠKŮM - Výsledky z nižších soutěží

Zpětně odmítl, že by udělal při složení základní jedenáctky chybu. „V kádru máme čtyřiadvacet hráčů, krásně placených. Na co je tam mám? No tak jsme remizovali,“ stál si za svým rozhodnutím Petržela. Na otázku, jak výsledek komplikuje cestu Baníku do první ligy, odpověděl: „Komplikace je to velká. Na to já ale nemyslím. Mě štve, že jsme nehráli dobře. Já věděl, že to tak dopadne. Když Stáňa, kluk z vesnice, nejde za balonem, který skončí před čárou, tak to není normální. Poprvé jsem se na ně rozčílil. Je na nich, aby si to v hlavách nyní srovnali.“

Za zlomový moment utkání označil vyrovnání soupeře. „Hodně nám ublížil gól do šatny, který jsme dostali. To s týmem zamávalo. Druhý gól totéž. Mondek tady čeká na šanci, a pak si nepohlídá velké vápno a v souboji uhne. Motivace byla u Vítkovic větší, což jsme možná ani nečekali.“

Mizerný výkon, který v derby nebyl hodný Baníku, vcelku překvapivě přisuzoval tomu, že tým má v poslední době „náročný“ program. „Tohle mužstvo není zvyklé hrát dvakrát v týdnu. Já to vždycky říkal, že to potřebuje dvě tvrdé přípravy.“
Baník tak tři kola před koncem soutěže drží před třetí Opavou náskok tří bodů. „Problém je, že nám ze hry vypadl vyloučený Zápotočný. Je to náš klíčový hráč. Počítám, že bude chybět dva zápasy, pan Hájek (šéf SFC Opava pozn. red.) to zařídí… Takže musíme řešit složení obrany. Jeho vyloučení ale vzniklo tím, že nebyl zajištěný. Nevím, kde byl levý bek a druhý stoper,“ zlobil se Petržela.

FC Baník Ostrava - FK Varnsdorf. Tomáš Mičola a brankář hostů Miroslav Samoel
Baník dělí od postupu do první ligy sedm bodů