Třiašedesátiletý kouč se přesouvá na pozici poradce majitele klubu a jeho dosavadní post zaujme nový trenér, kterého vedení klubu vybere nejpozději před začátkem letní přípravy 19. června.

Pro zasvěcené fanoušky to ale zase tak velké překvapení není, protože svérázný trenér měl "namále" v průběhu sezony už několikrát. O jeho odvolání se hlasitě spekulovalo už na konci podzimu, kdy tým nezvládal zápasy venku.

Vedení klubu vážně zvažovalo změnu taky v závěru sezony, kdy tým remizoval v derby s Vítkovicemi a výrazně si zkomplikoval cestu k postupu. Nakonec ale ostravský tým situaci ustál a v posledním kole po výhře nad Znojmem slavil návrat mezi prvoligovou elitu.

Petržela vedl Baník od ledna 2016, kdy za jeho příchodem stál ještě bývalý majitel klubu Petr Šafarčík. . „Celá sezona pro mě byla velice vyčerpávající. V týdnu jsme se si sedli s majitelem a dohodli se na tom, že se přesunu do trošku jiné pozice. Je to pro mě něco nového, ale těším se, že si vyzkouším trochu jinou roli a naše spolupráce s Baníkem bude pokračovat," řekl Vlastimil Petržela.

V kuloárech se taky opakovaně mluvilo o tom, že mezi trenérem Vlastimilem Petrželou a sportovním ředitelem Dušanem Vrtěm nepanovaly ideální vztahy, což bylo ostatně znát i v mediálních výstupech při posilování týmů během letní nebo zimní přestávky. 

Rošáda je ale podle informací z klubů nakonec důsledkem vzájemné dohody mezi oběma stranami. „Pan Petržela přišel do Baníku ještě za minulého vedení, a teď, po půldruhém roce jakéhosi překlenovacího období, končí jedna etapa. My cítíme, že bychom se rádi vydali malinko jiným směrem, současně bychom ale chtěli erudici as zkušenosti pana Petržely dále využívat ve prospěch klubu. Diskutovali jsme spolu o různých formách a možnostech spolupráce už během jarní části a výsledek je takový, že se teď pan Petržela přesune z lavičky do poradní funkce majitele. Za odvedenou práci a vybojovaný postup mu patří velký dík," prohlásil sportovní ředitel FC Baník Ostrava Dušan Vrťo.

Jméno nástupce je zatím zahaleno tajemstvím, nejhlasitěji se mluví o kouči Radimu Kučerovi (43 let), který v posledních dvou sezonách vedl druholigové Znojmo. Bývalý hráč Olomouce, Opavy nebo německého Bielefeldu v tisku přiznal, že zvažuje nabídky z několika ligových klubů. „Čas nás aktuálně nějak netlačí. Máme necelé tři týdny do začátku přípravy, kterou už pochopitelně nový trenér zahájí. V tomto mezidobí chceme přivést nového kouče," uvedl Dušan Vrťo.