Během několika týdnů se musel ze stopera přeškolit na pravého krajního beka, což se mu povedlo až nečekaně hladce. Michal Frydrych má na jaře velmi slušnou formu, kterou by rád potvrdil i v pondělním domácím duelu s Libercem. 

„Ještě více to chce ale bodovat. Výhra v Hradci nám psychicky hodně pomohla a budeme chtít doma ukázat fanouškům, že fotbal hrát umíme. Doma jsme už hodně dlouho nevyhráli, tak by bylo super tuhle sérii ukončit. Budeme to mít ale hodně těžké,“ tuší dvaadvacetiletý Michal Frydrych.

Počítal jste po prvním odehraném zápase s Českými Budějovicemi, že na postu pravého beka zůstanete?

V prvním momentě určitě ne, ale je pravda, že právě první duel s Budějovicemi mi vcelku vyšel. I když jsme jen remizovali, já měl ze svého výkonu vcelku dobrý pocit. Pak jsem sice na Spartě nehrál, ale v dalším zápase jsem zase nastoupil na kraji a už tam zůstal. Já jsem hlavně rád, že pravidelně hraju. Zda je to na stoperu, nebo kraji obrany, je mi v podstatě jedno.

V čem je ta pozice krajního beka jiná?

Když to vezmu v obraně, tak musíte uhlídat hráče, který na vás hraje. V moderním fotbale je ale u krajního beka důležitá i podpora útoku. To je největší změna proti stoperovi. Musíte podporovat útok a spoluhráče zásobovat přesnými centry.

Trénujete je nyní více?

Určitě ano. Je to taky změna, protože jako stoper jsem byl při nácviku těchto akcí vždycky ve vápně.

Jak se zvedla nálada v týmu po výhře v Hradci Králové?

Pro nás byl ten tříbodový zisk hodně důležitý. To, že máme Bohemku, jak se říká, na dostřel, je skvělé. Nyní se musíme co možná nejrychleji dostat před ni. To je náš hlavní cíl. Doma jsme vyhráli jen jeden zápas v sezoně a moc všichni chceme fanoušky potěšit zase výhrou. I to je pro nás před utkáním s Libercem velká motivace.

Baník dva zápasy v řadě nevyhrál už dva roky…

Každá série jednou končí… Nám je jasné, že k záchraně potřebujeme udělat nějakou delší šňůru vydařených utkání.

Proč se vám to v minulosti nepodařilo?

Možná jsme chtěli na podzim některé duely zbytečně rozhodnout, a pak inkasovali. Toho se musíme nyní vyvarovat.

Co budete v pondělí dělat, aby váš výkon v prvním poločase nebyl tak pasivní jako proti Plzni?

Nesmíme se bát hrát a být aktivní. Budeme chtít ukázat lidem, že fotbal hrát umíme.

Jak je pro tým důležité, že jste v Liberci podali možná nejlepší výkon v podzimní sezoně?

Bohužel jsme tam dostali gól v nastavení a prohráli nakonec 2:3. Ale souhlasím s tím, že jsme si dokázali, že se s nimi hrát dá. Liberec hraje o titul a my máme velkou motivaci jim nějaké body vzít. Výhra by byla fantastická, ale třeba budeme spokojeni i s bodem. V boji o záchranu může mít nakonec i remíza svou cenu.

Co bude podle vás v zápase rozhodující?

Určitě nesmíme dělat v obraně individuální chyby jako v zápase s Plzní. Těch se prostě musíme vyvarovat. Víme, v čem je přednost Liberce, který má výborné kraje zálohy i obrany. Na ty se musíme připravit.

Právě na vaší straně bude operovat Slovák Breznaník, který je velkou hvězdou Liberce.

Je to dobře technicky i rychlostně vybavený hráč, který je nebezpečný i v koncovce. Ale když se podíváte na soupisku Slovanu, tak vidíte, že mají hodně výborných hráčů. V obraně si musíme v každém případě pomáhat a soupeře zdvojovat. Věřím, že to bude velká bitva. Kvůli takovým zápasům ale fotbal hrajeme.

V posledním utkání se Spartou se Breznaník dostal do konfliktu s několika hráči soupeře. Jste připravený i na provokace?

Fotbal je o emocích a v utkání Liberec Sparta šlo o hodně. Já se vyprovokovat nenechám a určitě si taky nenechám nic líbit.

Baník v této sezoně vede už třetí trenér. I když odpovíte asi diplomaticky, zažil jste v minulosti něco podobného?

Rozhodně ne. V mládežnických týmech jsme v Baníku měli vždy jednoho trenéra na celou sezonu. Co jsem v ligovém áčku, tak už mám za dva roky pátého kouče. Ale nijak to neřeším, jsem tu od toho, abych podával nejlepší výkony na hřišti. Každý trenér má něco a je něčím specifický. Vždycky se odvolá trenér, než vymění půlku mančaftu. Je to vždycky nový impulz. Hráči, kteří pravidelně nenastupují, mají novou motivaci se dostat do sestavy. Trenérské změny k fotbalu prostě asi patří.