Televizi Prima Cool vypršela smlouva na vysílání fotbalové Ligy mistrů, kterou jste tři roky spolukomentoval. Čekal jste, že pořad bude úspěšný a fanoušky tak oblíbený?

Na začátku jsem hlavně chtěl, aby pořad byl, jak se říká, na pohodu. Abychom se bavili hlavně o normálních věcech a vynechali odborné termíny a různé elektronické tužky a podobně. Potvrdilo se, že na Ligu mistrů se dívají z devadesáti procent normální lidé doma nebo v hospodách, které zajímají spíše právě názory okolo fotbalu nebo z jeho zákulisí. To jsme podle mě i díky dobré skladbě našich hostů splnili.

Bylo těžké vás ke spolupráci přemluvit? Přece se na veřejnosti jinak moc neukazujete?

Já samozřejmě nějakou představu měl, ale nebylo to tak, že bych si podmínky diktoval. Nabídka mě oslovila hlavně kvůli týmu lidí, který pořad připravoval. Pro mě bylo důležité právě to, že Prima nechtěla od začátku odborný fotbalový pořad. My jsme to chtěli dělat profesionálně, ale hlavně zábavně. Prostě, aby to lidi bavilo.

Marek Jankulovski při rozhovoru pro Deník.Takže koncept podobných fotbalových pořadů veřejnoprávní České televize se vám nelíbí?

Každému divákovi se líbí něco jiného. Nechci říkat, že v ČT to je vyloženě nudné, ale prostě si myslím, že fotbalové pořady by měly být všeobecně zábavnější.

Váš velký přínos byl v tom, že jste do studia přivedl prakticky všechny osobnosti českého fotbalu. Víte, kolik jich dohromady bylo?

Za tři roky asi třicet nebo čtyřicet, ale přesně to nevím. Spousta hostů se tam totiž točila. Já jsem rád, že ve studiu byli prakticky všichni mí bývalí spoluhráči z reprezentace a trenéři, se kterými jsem se během kariéry potkal. Navíc jsme to občas zpestřili i pozváním umělce, takže z mého pohledu ten výběr byl celkově hodně zajímavý a pestrý. Přesně tak, jak jsme si na začátku řekli.

Byl mezi hosty někdo, jehož účast jste si vyloženě přál? Třeba koho jste musel nejvíce přemlouvat?

Je pravda, že ze začátku jsem si myslel, že spolupráce bude třeba trvat jen půl roku. V celém týmu lidí, který studio připravovalo, se vytvořil skvělý kolektiv. Postupem času jsme se hecovali, kdo z mých spoluhráčů by ještě mohl přijít. Kdybych měl udělat pomyslný žebříček, tak bych na první místo určitě dal Pavla Nedvěda.

To bylo tak těžké ho přesvědčit?

Sami víte, že Méďa (Pavel Nedvěd) žije v Itálii a do podobných pořadů chodí zcela výjimečně. Proto jsem byl strašně rád, že do studia přišel, udělalo mi to opravdu velkou radost. Ale stejnou jsem měl i z dalších spoluhráčů, jako byli Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Zdeněk Grygera, Karel Poborský a další. I na nich bylo vidět, že když takové hvězdy cítí, že ve studiu panuje dobrá a pohodová nálada, nemají s účastí problém. A dokonce si myslím, že jsme si to vždy užili.

Marek Jankulovski při rozhovoru pro Deník.

Kdo přišel s nápadem pozvat zpěváka Karla Gotta?

Jeho účast i mě překvapila, byl jsem v šoku (směje se). Ale zase můžu mluvit o něm jen pozitivně. Bylo to před zápasem Plzně v předkole Ligy mistrů, odkud pochází, takže to mělo i smysl. Nakonec i pan pěvecký mistr ukázal, že fotbalu rozumí a má ho rád. Já si myslím, že i tyto věci k fotbalu patří. Do těchto pořadů by se neměli zvát jen bývalí hráči, ale i známí a úspěšní lidé, kteří mají fotbal rádi a každý týden se na něj dívají. Proto jsme tam občas zvali i někoho jiného než z fotbalové branže. Třeba Vojtu Dyka nebo Leoše Mareše.

Velký ohlas mezi sportovní veřejností měli dva hosté bývalý skvělý hokejový brankář Dominik Hašek a majitel fotbalové Sparty Daniel Křetinský. Jak těžké je bylo dostat do studia?

Nebylo to vůbec jednoduché, protože oba jsou velice pracovně vytížení. Ale musím říct, že vedení Primy se podařilo je přesvědčit, aby k nám přišli. A třeba v případě Daniela Křetínského jsem byl doopravdy velice překvapen jeho otevřeností, jak o fotbale mluvil. To mě v dobrém slova smyslu strašně potěšilo, že vůbec poprvé mluvil na veřejnosti o tom, kolik ho fotbal stojí, jaký má rozpočet a jak klub funguje. I to byla pro celý tým Primy velká odměna a známka toho, že se u nás hosté cítili dobře a uvolněně. Totéž platí u Dominika Haška, jehož podhled byl taky velice zajímavý. Dokonce si myslím, že v Česku momentálně není jiný formát fotbalového pořadu, kam by zrovna tito dva hosté v budoucnu přišli.

Kromě vás byl druhou hlavní tváří moderátor Libor Bouček, který řadu fanoušků překvapil svým fotbalovým přehledem…

Tím, že jsem ho už delší čas znal, tak jsem věděl, že má ve sportu velký přehled. Na začátku projektu asi hodně lidí pochybovalo, že by právě Libor měl být vhodným moderátorem fotbalového pořadu. Za tři roky jasně ukázal, že jeho volba byla trefou do černého. Musím dokonce říct, že zná asi mnohem více hráčů z evropských klubů než já. Dělal to super, byl odvázaný, improvizoval a nedržel se jen herních nebo obranných systémů. Vnesl to toho pozitivní náladu i pohodu, stejně jako můj další kolega Franta Straka.

Váš názor na něj bude fotbalové fanoušky zajímat…

To mi říkejte (směje se). Na Frantu se mě lidé pořád často ptají. Já ho mám strašně rád a na úspěchu pořadu měl i on velkou zásluhu. A to i přesto, že někdy v televizi vypadá, jako kdyby si před pořadem něco dal (směje se). Franta fotbal prostě miluje, asi jsem fakt nepoznal v kariéře člověka, který by ho měl radši. Mně se s ním spolupracovalo skvěle, což bylo snad v televizi i vidět. V českém fotbale patří mezi málo lidí, kteří i do komentování dají srdíčko a hlavně pozitivní náladu. Ta mi všeobecně v českém sportu v televizi občas chybí. Nikdy nepokazil žádnou srandu, fakt jsem se na komentování s ním vždy moc těšil. Hlavně pak na zápasy, kdy hrál německý klub. To byl doslova v tranzu (směje se).

Marek Jankulovski při rozhovoru pro Deník.

Je vám líto, že Liga mistrů na Prima Cool končí?

Určitě, protože se vytvořil skvělý tým lidí a práce nás všechny bavila. Práva na Ligu mistrů nyní získala společnost a uvidíme, jak to bude v budoucnu.

Pojďme k samotné Lize mistrů a finálovému zápasu v Berlíně, kde triumfovala FC Barcelona.

Dopadlo to tak, jak mělo. Barcelona vyhrála zaslouženě, na druhé straně je třeba říct, že Juventus ukázal, že italský fotbal není tak špatný, jak se v poslední době traduje. Škoda že Juve neměl za stavu 1:1 trošku více štěstíčka, že se jim třeba nepodařilo jít do vedení, mohlo to být dramatičtější. Barcelona pak ale hlavě díky svému útočnému triu (Messi, Suarez, Neymar), které je prostě neskutečné, zápas rozhodla.

Vás kamarád Pavel Nedvěd se tak vysněného triumfu v Lize mistrů zase nedočkal…

Před finále jsem mu posílal SMS zprávu, že mu držím palce, aby tu trofej konečně vyhrál. Zatím má na to smůlu, jako hráč to nevyhrál, jako manažer taky ne, tak snad to vyjde jako prezident. Moc bych mu to přál.

Zmínil jste vzestup italského fotbalu, který se zatím moc netýká AC Milán, se kterým jste vyhrál Ligu mistrů. Nyní došlo ke vstupu nového investora do klubu. Jaké máte o tom informace?

Musím říct, že mě ta zpráva o prodeji 48 procent akcií thajskému obchodníkovi Bímu Tečaubolovi trošku překvapila, protože AC Milán byl vždy hrdý italský klub, který vlastnil a řídil výhradně Silvio Berlusconi. Měl vždy v držení všech 100 procent akcií a jeho pozice byla neotřesitelná. Dneska je ale doba jiná a řada italských fotbalových klubů má finanční potíže a hledá nové investory v zahraničí. Sám Berlusconi před časem prohlásil, že už má své roky a pokud se má vrátit AC Milán do evropské absolutní špičky, tak musí přijít silný investor. Našel tuto skupinu lidí a všichni v Miláně věří, že to je správný krok. I hvězdy klubu jako Maldini nebo Nesta tento krok v tisku schvalovali.

AC Milán skončil v italské lize až desátý…

Tým si letos prošel doopravdy velkou krizí a vše vyvrcholilo tím, že na stadion přestali na protest chodit diváci. V hledišti byly i transparenty proti vedení klubu, což byla v Miláně věc dlouho nevídaná. Tak nízké návštěvy neměl AC Milán snad dvacet let.

Nyní se v Miláně mluví o tom, že by AC mělo mít nový stadion. Jak to vypadá?

V Miláně si jsou všichni na devadesát procent jistí, že stadion v roce 2018 bude stát. Podle mých informací se nyní dolaďují smlouvy s městem a vše se blíží do finální fáze. Vizualizace stadionu, který má stát nedaleko San Sira, vypadají moc pěkně.

A co bude se San Sirem?

Tam bude hrát své zápasy už jen Inter.