Návrat na místo činu. Útočník Matěj Vydra je zpět v Ostravě. A hlavně ve Vítkovicích. Právě zde, ještě na starém a rozpadajícím se stadionu, prožil na jaře 2010 úžasnou domácí premiéru v ostravském dresu. Baník porazil silný Jablonec 4:1 a tehdy osmnáctiletý forvard se na triumfu podílel dvěma góly, které vstřelil v závěrečných minutách.

„Baník mi pomohl. Dostal jsem šanci v lize a toho si vážím," uvědomuje si Vydra, který pak po sezoně, v níž vstřelil čtyři ligové branky, zamířil do italského Udine.

Teď se na městský stadion vrátil, aby pomohl reprezentaci v kvalifikační bitvě proti Ázerbájdžánu. „Chtěl bych být opět gólový, vítězný a celkově úspěšný," přeje si s úsměvem Matěj Vydra.

Loni vás duel v Ostravě proti Srbům minul. Vzpomněl jste si na zápas s Jabloncem z roku 2010, když jste přijel?

Právě proto, že jsem tady minulý rok nebyl, tak jsem se na nový stadion těšil. Musím říct, že na góly ve Vítkovicích se zapomenout nedá. Vzpomínky to jsou krásné. Byl to první domácí zápas v Baníku, vystřídal jsem a hned jsem dvakrát skóroval. I proto se do Ostravy rád vracím když jsem zjistil, že tady budeme hrát, moc jsem se těšil. Navíc jsme tehdy ten zápas zvládli a vyhráli.

Co se vám po takřka sedmi letech z angažmá v Baníku vybaví jako první?

Samozřejmě Bazaly. Vím, že tady byli skvělí fanoušci, což většina potvrdila při nedávném derby s Opavou, které bylo vyprodané, byť se jedná jen o druhou ligu. Toho by si lidé měli vážit, protože to jen tak někde nenajdete. Bohužel, celou atmosféru zkazili ti, kteří vběhli na hřiště. Jinak to ale bylo krásné a fandové tady potvrdili, že jsou výborní a pro klub žijí.

Podle toho, jak mluvíte to vypadá, že Baník stále sledujete. Bez ohledu na to, že v Ostravě už je jen druhá liga.

Já hraji také druhou ligu, takže k ní mám alespoň blíž (smích). Ale jinak pochopitelně Baník sleduji, a také Jihlavu. Sice nekoukám na samotné zápasy, ale výsledky mě zajímají.

Na Bazalech jste nakonec působil půl roku. Přesto ve vás toto angažmá zanechalo takovou stopu?

Určitě. Vím, že tehdy na to byly kritické hlasy, ale prostě to vyšlo tak, že jsem se po pár měsících stěhoval do Itálie. Když se ale za tím zpětně ohlížím, tak jsem strašně moc rád, že přestup vyšel. I když začátky v zahraničí jsou vždy těžké, zvlášť pro mladého hráče, tak teď už tam ale jedu asi sedmou sezonu a nemohu si na nic stěžovat.

Co vás však netěší je fakt, že národní tým má po dvou zápasech kvalifikace pouze bod. Po domácí ztrátě se Severním Irdskem jste naposledy nestačili na Německo.

Musím přiznat, že jsem dlouho po zápase nespal. Usnul jsem snad až ve tři ráno, pak jsme dlouho cestovali do Ostravy. Důležitá byla také regenerace, což pro mě zase takový problém není, jelikož ve druhé anglické lize hrajeme běžně v rytmu sobota-úterý-sobota, takže jsem na to zvyklý a vím, co moje tělo potřebuje a musím dělat. S Německem jsme chtěli být odvážní a hrát dopředu. Bohužel se to nedařilo. Na domácích bylo vidět, že si strašně věří na míči. Nebáli si dát těžkou přihrávku, a dotyčný ji zase v pohodě zpracoval. Bez obav si udělají o jeden dotek navíc, vyhoví si. V tom byl hlavní rozdíl, a proto jsme prohráli 0:3.

Nejste trochu nervózní z toho, že se vám ani týmu nedaří v ofenzivě? Na účtu vstřelených branek svítí nula.

Jako útočník nemůžete být spokojený, když neohrozíte ani branku. A po takovém výsledku tuplem ne. A je jedno jestli gól dáte nebo ne. Když vám to tam nepadá, musíte hledat cestu. My věříme, že se nám to dnes podaří. Vždy když nepadají gól, tak je to nepříjemné, ale musíme najít v úterý cestu. Ázerbájdžán je v uvozovkách neznámé mužstvo, ale dnes už umí běhat i pracovat s míčem každý. Navíc oni mají šest bodů, my jeden. A nelze se vymlouvat na těžký start. Máme jasný cíl: za každou cenu zvítězit. Osobně bych ve Vítkovicích chtěl být opět gólový, vítězný a s týmem úspěšný.

Koneckonců, z roku 2009 mu český tým má co vracet, když prohrál přátelský zápas v Emirátech.

To vůbec nevím, to jste mě překvapili. To už je hodně dlouho, já měl asi svých starostí dost (smích). Nemyslím, že ve skupině je lehký soupeř a zvlášť když jej podceníte, tak můžete jednoduše prohrát. Dnes se to ale snad nestane. Věřím, že bude vyprodáno, lidé nás poženou, my podáme dobrý výkon a po zápase si do tabulky připíšeme tři body.