Za všechno může zeď, jež stojí mezi šéfy Baníku a fanoušky. Zeď, která je tři dny před startem ligového jara pevnější než dřív.

Co se děje?

Ultras Baníku vykřičeli do světa: „Nebudeme chodit na domácí zápasy!" Během sobotního přáteláku s Myjavou 200 fandů vtrhlo na hřiště a pět minut pokojně protestovalo. Nakonec dav spořádaně odešel.

„Nedělal bych z toho vědu, byl to protest bez násilí. Už jsem jich zažil několik, třeba 
v Istanbulu a Lyonu," vykládal Baroš.

Od minulého pátku navíc na Bazalech visí billboard 
s červenou kartou – od fanoušků pro vedení klubu. Podobnou červenou kartu dostal loni na podzim prezident Miloš Zeman od demonstrantů při oslavách čtvrtstoletí od pádu komunismu.

„Na financování billboardu se rovným dílem podílejí ultras spolu s občanským sdružením Baník Baníku," řekl jeden z členů občanského sdružení Baník Baníku, jenž si nepřál zveřejnit své jméno. Pronájem billboardu stál necelých 30 tisíc korun a u stadionu bude minimálně do konce března.

Proč se to děje?

Fanouškům vadí kroky vedení klubu. Už loni na podzim bojkotovali část domácích zápasů kvůli zavedení takzvaného adresného ticketingu: příčilo se jim, že klub chce při prodeji lístků velké množství osobních údajů.

Fandům se nelíbí i třeba zacházení s legendami (loňské vyřazení Martina Lukeše a Václava Svěrkoše z áčka), zimní výprodej kádru (talentovaný stoper Baránek odešel do Plzně, klíčový záložník Greguš do Jablonce) či prosincový vyhazov trenéra Martina Svědíka, pod nímž Baník skončil na podzim senzačně pátý.

„Červená karta od fanoušků je neobjektivní. Baník už nemusel být mezi kluby první ligy, současné vedení ho vyvedlo z krize. Naprostá většina fanoušků to ví a dokáže to objektivně zhodnotit," bránil vedení tiskový mluvčí Jaroslav Baďura.

Co se bude dít dál?

Baroš a spol. budou mít podporu skalních fanoušků jen na venkovních zápasech. Jak dlouho? „Dokud nepřijde nový majitel," zní nejradikálnější hlas.

Šafarčík se chtěl s fandy sejít, ti jej však rychle odmítli: „Diskuse v minulosti nikam nevedly."

Další nepříjemnost pro Baník: zablokované přestupy. Kvůli nesplaceným pohledávkám vůči Verneru a Mariovi Ličkovým klub zatím nemohl zaregistrovat zimní posily.

Minulý týden navíc město pozastavilo Baníku vyplácení 15milionové dotace kvůli dlužnému nájemnému za stadion. „Považujeme to za dočasnou situaci," reagoval boss Šafarčík.

Kdy skončí ostravská noční můra?

Aleš Uher, Martin Mls

Baník v roce 2015