Fanoušci, spoluhráči i další známé fotbalové osobnosti se dnes v Ostravě rozloučili s bývalým brankářem Pavlem Srníčkem, který minulé úterý zemřel ve věku 47 let. Před velkou obřadní sítí ve Vítkovicích se shromáždily stovky lidí, aby vzdaly poslední hold gólmanovi, který v reprezentaci odchytal 49 zápasů.

„Všichni, kteří jej měli rádi, se mohou přijít poklonit jeho památce," uvedla již dříve Srničkova rodina - více zde.

Mezi známými tvářemi nechyběli Srničkovi spoluhráči ze stříbrného týmu na mistrovství Evropy v roce 1996 - Petr Kouba, Ladislav Maier, Luboš Kubík, Radek Bejbl, Pavel Kuka, Miroslav Kadlec či Karel Poborský. Přišli i zástupci starší generace jako Zdeněk Nehoda, Luděk Mikloško či Václav Daněk a spousta hráčů všech generací Baníku Ostrava, v němž fotbalově dozrál a vyrazil na své nejslavnější angažmá do Newcastlu.

"Je to něco hrozného. Člověk si uvědomí, jak je život pomíjivý, osud je někdy hrozně krutý. K Pavlovi patřil úsměv, jak to je na fotce u jeho rakve. Tak si ho budu pamatovat. Přišli jsme o velkého člověka i velkého sportovce," řekl Srníčkův spoluhráč z národního týmu i Ostravy Tomáš Galásek.

Zástupci Sparty

K Srníčkově rakvi na vítkovický hřbitov se přišly s květinami a věnci v rukou poklonit stovky, možná i tisíce lidí především z Ostravska, odkud bývalý gólman Newcastlu pocházel a kde na sebe i poprvé výrazně upozornil v dresu Baníku. V hojném počtu včetně hráčů dorazili ale i zástupci Sparty, kde jako trenér brankářů naposledy působil. Oba kluby se shodou okolností střetly začátkem prosince v posledním utkání Srníčkovy trenérské kariéry na stadionu, který leží vzdušnou čarou pouze pár desítek metrů od vítkovického hřbitova.

Stadion si posléze mimo jiné prohlédl také bývalý kolega Srnička v Newcastlu - brankář Steve Harper. "Byl to tak velký profesionál a bezproblémový kluk, že s ním žádný průšvih ani nebyl. Zůstanou mi na něj opravdu jen ty pozitivní vzpomínky," řekl Karel Poborský.

Delegace z Newcastlu

Příjezd ohlásila i delegace z anglického Newcastlu, kde Srníček prožil nejlepší léta své kariéry a kde na něj v minulém týdnu při zápasech hodně vzpomínali. Legendární kanonýr a Srníčkův spoluhráč z Newcastlu Alan Shearer na poslední chvíli údajně přílet zrušil.

Srníček zemřel poté, co ho při běhu v rodném Starém Bohumíně postihla zástava srdce. Po devíti dnech v umělém spánku byl někdejší fotbalový reprezentant odpojen od přístrojů, protože vyšetření ukázala, že jeho mozek byl nevratně poškozen.

Obdobnou možnost jako v pondělí byla v Ostravě budou mít i fanoušci v Newcastlu. V 13. ledna se v tamním kostele St. Andrews v pravé poledne uskuteční zádušní mše za českého vicemistra Evropy.

Ještě předtím se v úterý 5. ledna odpoledne uskuteční v jeho rodném Bohumíně pohřeb. Velmi pravděpodobné je rovněž uspořádání charitativního zápasu na Srničkovu počest.