Ostravští zastupitelé dnes sice měli projednávat bod, jehož schválení by znamenalo, že by město odkoupilo stadion Bazaly za zhruba 120 milionů korun, čímž by výrazně pomohlo s oddlužením a tím i záchranou klubu. Nakonec jej ale z jednání stáhli.

„Zastupitelské kluby ČSSD a ODS se dohodly, že tento bod z dnešního jednání stáhnou. Chceme dosáhnout vyváženějších podmínek pro město. Znovu tuto záležitost projednáme na dalším mimořádném zasedání," konstatoval na úvod dnešního zasedání primátor Petr Kajnar.

Zastupitelé následně stažení tohoto bodu z dnešního programu opravdu odhlasovali. Město tak už po třetí odložilo důležité rozhodnutí, na němž závisí další budoucnost Baníku Ostrava. Poprvé ho stáhli z jednání loni v říjnu, kdy si vyžádali posudek na stav Bazalů. V prosinci pak sice schválili smlouvu o spolupráci s klubem, chtěli ale provedení auditu, než se věcí budou dále zabývat.

Vedení Baníku se k rozhodnutí zastupitelů, které už jim potřetí bere hmatatelnou naději na další přežití, zatím nechce vyjadřovat. „Informaci o odložení tohoto bodu jsme obdrželi teprve před chvíli. Blíže se k tomu nebudeme vyjadřovat do doby, než nám budou sděleny konkrétní důvody tohoto odkladu," řekl stručně Petr Šafarčík, předseda představenstva Baníku Ostrava.

Baník Ostrava v současnosti drtí dluhy ve výši 170 milionů korun. Pokud závazky vůči hráčům, fotbalové asociaci či bankám včas nesplatí, hrozí mu ztráta prvoligové licence, pád do Moravskoslezské fotbalové ligy a zřejmě i insolvenční řízení. Důležité tedy bude, kdy se uskuteční zmíněně mimořádné zasedání zastupitelstva a jestli už jeho členové konečně v dané věci rozhodnou. Termín tohoto jednání ale zatím není znám.

Pomůže město Baníku?Ožehavý bod byl oficiálně nazvaný takto: Forma účasti na konsolidaci společnosti Bazaly, a.s., vedoucí k zachování prvoligové příslušnosti fotbalového klubu FC Baník Ostrava. V překladu to znamená, že zastupitelé Ostravy měli diskutovat a následně hlasovat o možnosti odkupu stadionu Bazaly za zhruba 120 milionů korun. Pokud by hlasovali pro, získalo by město fotbalový stánek zasazený do svahu ve Slezské Ostravě a zároveň by výrazně pomohlo k záchraně modrobílého klubu, který stále drtí velké dluhy z minulosti.


Zasedání zastupitelstva a osudu Baníku se budeme věnovat také ve čtvrtek v tištěném vydání Moravskoslezského deníku.