Mají dvacet bodů a také po osmém kole můžou všem směle říkat, že jsou bez porážky. Fotbalové Heřmanice zažívají skvělý vstup do krajského přeboru, ve kterém naposledy díky pohotové dorážce Jakuba Michaláka zdolali Hradec nad Moravicí 1:0.

„V tuhle chvíli mám opravdu skvělý pocit. Mám tady ‚bomba' kluky, kteří na hřišti pracují a vědí, co chtějí. Tentokrát rozhodl kromě taktiky i ten první, a nakonec jediný gól. Kdyby ho dal Hradec, mohli jsme poprvé v sezoně prohrát. Ale dali jsme ho my, takže máme další tři body a můžeme se radovat," usmíval se po sobotním utkání trenér Heřmanic Jaroslav Mlčoch.

„Z naší strany to bylo bez šancí a tudíž i bez gólů, ale ani Heřmanice toho moc nepředvedly. Hrály to zezadu a jen čekaly na rychlé brejky. Nakonec se ta taktika domácím vyplatila. Teď, chvíli po zápase, to však vidím tak, že tohle byl remízový zápas," nabídl krátce po konci duelu svůj pohled na věc Karel Štěpán, kouč Hradce nad Moravicí.

Očekávaný souboj dvou dosud neporažených celků nabídl nesmlouvavou bitvu, ve které se zrodilo nemnoho vyložených příležitostí. V prvním poločase na straně domácích vyzkoušel Kovalíkovu pozornost po centru Mohelníka mladý Jan Kelnar a Šráčkův reflex na straně druhé po Proházskově přiťuknutí otestoval velezkušený Filip Štýbar, asi nejagilnější hradecký zakončovatele v zápase.

Po přestávce byl zkušený exhlučínský fotbalista i u nejvýraznější šance Hradce. Jeho nepříliš podařenou střelu domácí gólman nezpacifikoval, jenže dobíhající kanonýr Proházska branku netrefil. To ale bylo prakticky až do konce zápasu ze strany Hradce nad Moravicí vše.

Naopak Heřmanice, kterým scházel kromě ještě ne zcela uzdraveného stopera Šimáčka a krajního beka Rozsívala, jenž plnil roli svědka na svatbě, také z rodinných důvodů útočník Šebek, se začaly čím dál tím víc osmělovat.

Ovšem Moocovi při hlavičce po výstavním Michalákově centru a Strojkovi v úniku po bezvadném Strakošově vysunutí chybělo v zakončení v zakončení o něco víc přesnosti, takže rozhodující okamžik zápasu přišel až dvacet minut před koncem po odváženém křídelním průniku Michala Mohelníka.

Po jeho centru totiž brankář hostí míč v rukavicích neudržel a pohotový Jakub Michalák ve skluzu rozjásal domácí lavičku i stále rostoucí zástup fanoušků, kteří byli v sobotu i díky vuvuzelám zase o něco hlasitější.

„Heřmanice však i přesto, že jsou teď úplně nahoře, podle mě nejsou týmem, který něco tvoří, hrají to jen na rychlé brejky. A říkám otevřeně, že mě domácí zklamali. Tím však netvrdím, že jsme byli lepší, jen jsem čekal, že to bude fotbal nahoru-dolů, ale zkrátka se ukázalo, že to, co jsem slyšel v týdnu, nakonec byla pravda. Ale tahle porážka pro nás nic neznamená. Jedeme dál, vždyť je prozatím odehráno jen osm kol," doplnil hradecký stratég Karel Štěpán.

Domácí trenér se však s jeho slovy úplně neztotožňuje. „Tahle naše hra je dána taky trochu tím, že my držení míče nepotřebujeme, naopak chceme zrychlení, a to nám prozatím vychází. Je ale pravda, že proti Hradci to asi nebylo utkání z nejpovedenějších, bylo to směrem dopředu méně účelné než jindy. A taky jsme každopádně ze soupeře měli respekt, a tomu jsme uzpůsobili naši hru," podotkl Jaroslav Mlčoch, který sám dobře ví, že jeho tým je sice momentálně na výsluní, ale rozhodně nesmí usnout na vavřínech „V tomhle směru nám pomohl pohárový zápas ve Vřesině, kde jsme dostali sportovně nakopáno. Podlehli jsme soupeři (střetnutí s týmem z I.B třídy skončil z pohledu Heřmanic 1:2 – pozn. red.), který chtěl víc postoupit než my. Ale řekl bych to možná i tak, že jsem nakonec rád, že dostali kluci nakopáno v té Vřesině, a v přeboru pokračují v tom, co chceme, to znamená bez dalších šrámů."

Jeho fotbalová filosofie je totiž založená na jednoduchém pragmatismu. „Už jsem to říkal několikrát, netoužím jen po tom, i když nepopírám, že mě to samozřejmě hodně těší, aby nám lidé tleskali za hru. Chci, abychom získávali body a vyhrávali. A to se nám prozatím daří…" dodal závěrem Jaroslav Mlčoch, trenér dosavadní štiky krajského přeboru.

TJ Heřmanice – TJ Hradec nad Moravicí 1:0 (0:0)

Branka: 69. Michalák. Rozhodčí: Švec – Trigas, Bureš. Bez karet. Diváci: 200.

Heřmanice: Šráček – Mančar, Mooc, Hudeček, Varkoček – Mohelník (88. Vašek), Strakoš, Kelnar (89. Plánička), Valouch, Michalák – Strojek (90. Schwarz). Trenér: Mlčoch.

Hradec: Kovalík – Kuděla, Jašek, Havelka, Ondřej Černý – Demel, Žídek, Jakub Černý, Štýbar, Brunclík (81. Režnar) – Proházska. Trenér: Štěpán.

Stínem výhry je vykradené zázemí

Ostrava – Heřmanickou kabinou sice v sobotu vpodvečer zněly oslavné pokřiky, ale zdaleka ne všichni si mohou říct, že uplynulý víkend byl u nováčka krajského přeboru bez mráčku. „V noci na sobotu nám kdosi vykradl jednu z našich šaten. Zloději si odnesli kromě dresů určených pro naše žáky i kompresor. Ale zvláštní je, že třeba sekačku a křovinořez tam nechali," vykládal už před zápasem trenér A-týmu Jaroslav Mlčoch a jen nechápavě kroutil hlavou. Přitom všem byl však paradoxně i trochu rád, že lapkové nechali na pokoji kabinu mužů. „Měli jsme tam zbrusu novou sadu dresů pro muže, kterou jsme chystali právě na víkendový zápas s Hradcem. Tu kdyby si ještě vzali, tak nevím, co by se mnou bylo," doplnil. (mac)