Pátečním vítězstvím 3:0 v generálce s druholigovým Táborskem zakončili fotbalisté Baníku Ostrava letní přípravu. Z ní nakonec odcházejí neporaženi a navíc už v pěti zápasech v řadě udrželi čisté konto.

I přes velmi povedený výsledek však nelze zapomenout na první poločas pátečního duelu, který měl v podání ostravských hráčů k ideálu hodně daleko.

Čím si vysvětlujete rozdílnost ve výkonu v obou poločasech?Vědom si toho je také stoper Baníku Michal Frydrych. „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře. Měli jsme málo pohybu, agresivity a složitě jsme kombinovali. Nakonec jsme se postupně rozehráli, s trochou štěstí vstřelili ještě před přestávkou první gól, z čehož jsme poté těžili ve druhém poločase," popisuje poslední utkání přípravy klíčový obránce Baníku. „Každopádně se ale musíme zlepšit, protože takový výkon by na Duklu určitě nestačil," připomíná Frydrych.

Podle mě jsme v prvním poločase byli hodně roztažení, navíc se nám nedařila rozehrávka, od které se vše odvíjí a je základem pro útok. Celkově ale hra byla rozháraná, měli jsme málo pohybu. Potom jsme se ale zlepšili, a to se ve hře i výsledku dostavilo.

Když se ale ohlédnete za celou přípravou, tak jste zřejmě spokojeni.

Podle výsledků ano, protože bilanci šesti vítězství a jedné remízy můžeme brát jako velmi pozitivní. Pracovali jsme, dřeli, takže si myslím, že i s naším přístupem a celkovou prací mohou být trenéři spokojení. Samozřejmě herně to vždy ideální nebylo, ale to se snad ještě zlepší. Teď to ale musíme přenést do ligy, jinak to bude na nic.

Vaší devízou by měla být kvalitní obrana, což naznačil nejen konec minulého ročníku, ale právě i přípravné období, ve kterém jste obdrželi pouze tři góly a udrželi pět nul.

To je pravda, ale je nutno dodat, že za to může celý tým. Když nemáme míč, tak musí bránit všichni, což nám funguje. Není to zásluha jen obránců. Udrželi jsme v posledních pěti zápasech čisté konto, za což jsme rádi, a myslím, že nám to jenom pomůže.

Navíc můžete sázet na sehranost, kádr zůstal pohromadě.

To je pozitivní. Už jsem jednou řekl, že se musíme odrazit od této přípravy, protože jsou vidět určité automatizmy, kdy mnohé naše akce jsou cílené. Je vidět, že jsme sehraní, na hřišti o sobě víme. Je to ale logické, protože hrajeme delší čas spolu, což je na hřišti znát. Vše se ale uvidí až v lize, protože poslední výsledky nesmíme přeceňovat. Šlo o přípravu.

Máte za sebou prakticky pátou letní přípravu v Baníku a dá se očekávat, že v této sezoně budete atakovat hranici stovky ligových odehraných zápasů. Jak vidíte ambice týmu?

Na ligu se už všichni hodně moc těšíme a všichni v kabině věříme, že sezona bude lepší než ta poslední.

Podobně ale mluvíte prakticky už tři roky po sobě…

To je pravda, ale nyní snad můžeme říct, že naše hra, výkony i výsledky mají stoupající tendenci. Doopravdy si myslím, že je hodně důležité, že tým zůstal přes léto pohromadě. Na konci minulé sezony jsme předváděli fotbal, kterým bychom se chtěli prosadit i nyní. Věřím, že celkově budeme podávat lepší výkony a budeme se v tabulce pohybovat o kousek výše, než v minulosti.

Řada fanoušků je pořádně natěšená a vydařená příprava je utvrzuje v tom, že se v Baníku blýská zase na lepší časy.

Opět se budu opakovat, výsledky z přípravy jsou příjemné, ale víte, jak to ve fotbale chodí. Někdy v přípravě nevyhrajete zápas, a pak v lize kralujete. To samé platí i naopak. V úvodu sezony máme doopravdy hodně náročný los, který nás dostatečně prověří. J8 alě věřím, že ve dvou zápasech v Praze (Dukla, Slavia) jsme schopni nějaké body, jak se říká urvat.

Jak se vůbec na rozlosování nového roční první fotbalové ligy díváte?

Bavili jsme se o tom s Vencou Svěrkošem, že los nemá cenu moc řešit. Je to doopravdy dvousečné. Když se chytíte, může to být velká výhoda. Když se vám vstup nepodaří a se silnými celky prohrajete, dostanete se pod tlak. Ale ten na druhé straně k fotbalu patří. My jsme v minulé sezoně třeba v zápase v Olomouci jasně ukázali, že pod ním už hrát umíme. Když budeme bojovat i za nepříznivého stavu jako tehdy proti Sigmě, tak výsledky dříve nebbo později prostě přijdou. O tom jsem přesvědčený.

Ligu otevřete už v pátek (od 20.15 hodin) zápasem na pražské Dukle. To bude kvalitou asi jiný soupeř, než jste potkali během přípravy, nemyslíte?

Nevím, jestli přímo kvalitou, ale určitě vážností zápasu. Už to bude liga, kde každý pojede naplno, nebude se už na co šetřit. Dukla určitě bude složitější než třeba Táborsko nebo Zlín. To je jasné. Musíme do toho dát vše a uvidíme, na co to bude stačit.

Na pražské Julisce se vám ale v posledních letech ale vůbec nedařilo…

Tak jako v přípravě musíme na hřišti tvrdě pracovat. Dřív jsme byli trochu ustrašení, ale teď chceme sami hrát fotbal, nutit soupeře k chybám a nečekat. Snažit se jim ukázat, že i my umíme hrát fotbal.