Dvojnásobný mistr ligy se Spartou Jozef Weber je po sobotě i dvojnásobným postupujícím trenérem do první ligy. Jak Deníku prozradil, mužstvo má od něj do úterka pokoj, pak ale začne tvrdě pracovat na tom, aby sezonu zakončilo jako vítěz soutěže. „Je to pro nás velká motivace, každý sportovec chce být nejlepší, my tu šanci máme a byla by obrovská škoda ji zahodit v posledním zápase sezony," pravil bývalý skvělý záložník Žiliny, pražské Sparty, Chebu, Drnovic či Jablonce.

Uvědomujete si, že jste dosáhl s karvinským týmem na pomyslný historický milník, když vezmeme v potaz, že Karviná rozhodně není tradičním místem na prvoligové mapě?
Přesně proto si myslím, že postup s Karvinou byl, na rozdíl od toho s Bohemkou před třemi lety, těžší a více si jej cením. Na Bohemce se víceméně čekalo, že okamžitě postoupíme, je tam vytvořen ligový servis a zázemí, i tradice hovoří jasně pro Bohemku, která do ligy patří. To jsou všechno důvody, proč si myslím, že bylo mnohem těžší dostat do ligy Karvinou.

Vzpomenete si na léto 2014, když jste do Karviné přišel?
Velmi živě. Začali jsme tady budovat nový tým, vedení mi umožnilo přivést si hráče, které jsem znal, které jsem si vytipoval a kterým jsem důvěřoval. Zastavili jsme kolotoč každoročních odchodů a příchodů, vybudovali základní osu mužstva a to převážně z nově příchozích hráčů, jako jsou Budínský, Růžička, Moravec, Dreksa, Šisler a další. Hráči dokázali, že to byla dobrá volba vsadit právě na ně a já jim i celému realizačnímu týmu dnes mohu jen poděkovat, že pro město vybojovali nejvyšší soutěž. Dík patří i vedení klubu za to, že s hráči i se mnou měli trpělivost, protože v té první sezoně to nebylo to pravé ořechové. Snad jsme důvěru do nás vloženou nezklamali.

Dají se obě vaše trenérské postupové sezony nějak porovnávat?
Dá se to srovnat jedině tím, že jsme pokaždé s realizačním týmem začali dávat do kupy nový mančaft. V Bohemce jsem za to byl zcela odpovědný, protože jsem tam přišel v závěru ligy a podílel jsem se na sestupu, takže bylo jakousi ‚povinností' vrátit Bohemku tam, kam historicky i počtem fanoušků patří. V létě jsme udělali řez v kádru a sestavili jsme nový tým, který de facto dodnes v Ďolíčku hraje. Do Karviné jsem zase přišel s čistým štítem, kdy jsme si řekli, že v horizontu dvou let se pokusíme vybojovat ligu. Loni se to vinou nějakých zranění i slabší jarní formy nepovedlo, o to připravenější, silnější a zkušenější jsme byli během letošního jara.

V posledním utkání sezony hrajete ve Varnsdorfu. Asi tuším, že jen o čest a slávu karvinského fotbalu se tam hrát nebude…
Tak to tušíte správně. První, co hráčům po postupových oslavách řeknu, je to, že hrajeme o první místo. Musíme tam vyhrát, abychom byli první, takže naším úkolem s kolegy bude namotivovat mužstvo tak, aby se nám ve Varnsdorfu vyhrát opravdu podařilo.

Když pomineme fakt, že hrajete o jarní neporazitelnost a s ní spojené celkové vítězství v soutěži, je tady ještě jeden motivační prvek. Na jaře jste výhrami nad béčkem Olomouce, Hradcem a naposledy i Pardubicemi zlomili dosavadní negativní bilance vzájemných zápasů ve svůj prospěch. V soutěži nezbyl nikdo, nad kterým byste neměli lepší bilanci. Až na jednoho soupeře.
Já bych vám chtěl velmi poděkovat za tuto otázku, protože jsme nejspíš oba příznivci takových statistik. Musím se přiznat, že jsem si to také vyhodnocoval a ani v Bohemce se nám v té postupové sezoně nepovedlo to, čeho bychom mohli dosáhnout nyní v Karviné. S Varnsdorfem jsme doma na podzim jen remizovali. Ke splnění všech cílů je tam potřeba vyhrát. Pokud se to povede, bude to skutečně mistrovsky vyšperkovaná sezona se vším všudy.