Velká senzace se udála ve středu v Třinci, kde domácí celek v utkání 3. kola Poháru České pošty senzačně vyřadil Baník Ostrava. O naprosto zaslouženém vítězství rozhodl střídající útočník Třince Denis Christu. Třinec tak v osmifinálovém souboji, který se už hraje na dva zápasy (doma a venku), vyzve další ligový celek z Mladé Boleslavi.

Ostravský kouč Radek Látal nechal s ohledem na sobotní ligové utkání s Boleslaví odpočívat některé stabilní hráče ligové týmu (Lukeš, Fantiš, Zawada, Droppa, Buček), což se na výkonu negativně projevilo. Baník propadl hlavně ve středu zálohy, kde překvapivě dominoval domácí celek.

Po nezáživném prvním poločase se nejprve osmělili domácí, ale Prokeš a po něm i Cigánek mířili vedle ostravské branky. Hosté se probudili až po hodině hry, kdy týmu pomohly příchody Greguše a Miloslavljeva.

Klíčový moment utkání přišel v 79. minutě, kdy střídající odchovanec Baníku Christu hlavou rozhodl o nečekaném vítězství Třince. Největší šanci na vyrovnání v samotném závěru spálil Vašenda, který přestřelil branku z hranice malého vápna. „Byl to určitě můj životní gól. Ale za postup patří dík hlavně celému týmu, já jsem odehrál sotva dvacet minut," usmál se třinecký hrdina Denis Christu. Připustil, že jeho týmu pomohlo, že neměl co ztratit. „Navíc se nám ve třetí lize daří, střílíme góly. Zápas jsme si chtěli užít, což se nám splnilo. Z postupu máme velkou radost, protože si zahrajeme dvakrát s Boleslaví. A to bude proti zápasům ve třetí lize příjemná změna," uvedl Christu.

Spokojeností zářil i trenér Miroslav Kouřil, který pochválil tým za bojovnost a nasazení. Právě v těchto činnostech byli domácí jasně lepší. „V prvním poločase ještě bylo vidět, že kluci mají z ligového celku respekt. Když ho ale hodili za hlavu, tak jsme měli po pauze i slušné šance. Jsem rád, že jsme dokázali sehrát s ligovým celkem takový zápas. Je to velké povzbuzení do další práce," pochvaloval si Kouřil.

Ostravský trenér Radek Látal měl ke spokojenosti hodně daleko. „Musím se za výkon omluvit všem fanouškům Baníku. Vždyť jsme za celý zápas pořádně nevystřelili na branku. Nespokojený jsem hlavně s přístupem. Domácí nás předčili v nasazení, prohrávali jsme osobní souboje, což je v pohárových zápasech vždycky základ," poznamenal Látal.

I když Baník nenastoupil kompletní, měl podle jeho slov jednoznačně vyhrát a postoupit. „Nechci hodnotit výkony jednotlivců, ale je jasné, že hráči z širšího kádru, kteří dostali šanci, neobstáli. Bylo to o jejich koncentraci k utkání i přístupu A já z toho určitě vyvodím i důsledky," zdůraznil Látal. A nakonec byl i konkrétní. „Půjdou hrát v sobotu za béčko, které čeká derby v Hlučíně," dodal Látal.

FK Fotbal Třinec – FC Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 79. Christu. Rozhodčí: Adámek – Gallo, Kotík. Žluté karty: Joukl, Prokeš – Foltýn. Diváci: 2326.

Fotbal Třinec: Martin Lipčák - Petr Lisický, Michael Hupka, Petr Cigánek, Martin Sporysz - Daniel Klimas (46. Petr Joukl), Martin Motyčka, Marek Kyselý, Pavel Eismann - Hynek Prokeš, Tomáš Gavlák (72. Dennis Christu). Trenér: Miroslav Kouřil.

Baník Ostrava: Bárta – Vengřínek, Frydrych, Kaprálik, Mach – Vrťo (75. Onochukwu), Vašenda, Foltýn (54. Greguš), Kukec – Majtán, Kraut (61. Miloslavljev). Trenér: Radek Látal