Úpravy pro zvýšení bezpečnosti na fotbalovém stadionu Bazaly, jimiž Fotbalová asociace ČR (FAČR) podmiňuje udělení licence FC Baník Ostrava, zaplatí město. To je totiž od loňského roku vlastníkem areálu, který od klubu odkoupilo za 115 milionů korun, aby ho zachránilo před bankrotem.

Přečtěte si také: Reakce na válku fanoušků? Kapacita Bazalů se musí snížit o osm tisíc míst

„Problém je v tom, že dokončujeme městský stadion ve Vítkovicích, který bude mít všechny parametry, jež fotbalová asociace požaduje. Jenže termíny se překrývají. Potřebujeme asi půl sezony na to, abychom ho dokončili," říká náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík. Odhadované náklady na nutné úpravy kolem šesti milionů korun se budou snažit „maximálně minimalizovat". „Použijeme některá zařízení z městského stadionu, například turnikety nebo sedačky z tribuny," říká Tomáš Petřík. Tak by se mohlo podařit výdaje snížit až o dvě třetiny.

Podle nového nařízení FAČR má být od podzimu kapacita Bazalů pro ligové zápasy snížena na 8800 míst. Mezi dalšími požadavky je i uzavření pěti sektorů na nekryté části tribun, které kotle domácích i příznivců hostů oddělují od středového bloku hlediště, nebo úprava kapacity sektoru pro vlajkonoše hostů na pět set míst k sezení a pro vlajkonoše domácích na 1200 míst k sezení.

„Mám za to, že FAČR přitvrdila. Snížení kapacity je poměrně drastický zásah, o kterém v době, kdy město tuto investici pořizovalo, nikdo nehovořil," komentuje Petřík rozhodnutí asociace. Přestože město bude z rozpočtu doplácet zatím neupřesněnou sumu, považuje náměstek Petřík tuto částku za okrajovou.

Jak doplnil primátor Petr Kajnar, město nese náklady i u jiných druhů sportů, třeba hokeje. „Je to součást toho, co město plní vůči sportu," řekl.