„Realizace nebyla jednoduchá, vánoční čas je napjatý, ale nakonec jsme to dali dohromady," oddechl si Lokvenc.

Ocenil také soupeře, jehož složení rovněž budí respekt. „Baník nemá špatné mužstvo, takže si myslím, že se diváci mají na co těšit. My však chceme vyhrát. Vždyť máme od Sparty slíbené prémie," zavtipkoval autor čtrnácti branek v dresu národního týmu, který nyní pracuje jako skaut švýcarské Basileje.

Co jste říkal na nápad uspořádat exhibiční utkání legend Baníku a pražské Sparty?

Dozvěděl jsem se to přes Milana Baroše, který mi o něm řekl asi půl roku dopředu. Tehdy mi to jen naznačil, pak jsem jen čekal na další instrukce. Neměli jsme moc času, navíc období Vánoc je po každého napjaté. Nikdo neví, kde bude, kluci jezdí na dovolené, takže domluvit to nebylo jednoduché.

Nakonec jste to ale zvládli…

Myslím, že ano. Nám se povedlo sesbírat kvalitní tým, a jelikož i Baník má dobrá jména, tak věřím, že půjde o zajímavý zápas, který fotbalové fanoušky v regionu pobaví.

Legendy v Ostravě.Zdroj: DeníkPříjemné to bude i pro vás, jelikož jste se určitě s řadou bývalých spoluhráčů dlouho neviděl, že?

Není to úplně lehké. Jako Sparta máme samozřejmě starou gardu, která má dobrou tradici, ale po zápasech jezdí spíše přes léto od konce června do poloviny září. Sestava se však kvůli povinnostem jednotlivých kluků hodně točí a mění. Často s námi jezdí starší hráči, jako Tomáš Skuhravý, Marek Trval a další. Jinak pochopitelně se scházíme na konci roku, který je nabitější, protože 26. prosince máme halový turnaj, a pak také silvestrovské derby. Nicméně v mladší sestavě, v níž do Ostravy přijedeme, se sejdeme určitě po dlouhé době.

V zápřahu tedy jste a nerozehranost u vás nehrozí?

(pousměje se) Myslím, že nějakých deset utkání v roce odehrajeme. Chodíme také hrát za Kozlovnu, která je v Praze vytížená. Hodně kluků hraje i soutěžní utkání v A-nebo B-třídách, takže jsou v zápřahu každý týden.

Vás možnost zahrát si v nižších soutěžích nelákala?

Abych pravdu řekl, tak ne, protože to znamená, že se člověk zapřáhne do kolotoče utkání a musí být mimo domov soboty i neděle. Já jsem rád, že po skončení kariéry mám občas víkendy volné.

Vratislav Lokvenc.Zdroj: DeníkAle vraťme se k exhibičnímu utkání, respektive Baníku a Spartě. Jak vzpomínáte na ligové zápasy těchto rivalů?

Jet na Baník pro nás znamenalo absolvovat jeden z těžších zápasů. Nebylo to jako Hradec Králové či České Budějovice, věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Baník měl mládež vždy dobrou, trenéři uměli zapracovávat mladíky do týmu a z toho těžili. Vzpomínám na to strašně rád. Vždy to byly vyrovnané zápasy, které většinou končily o gól. Doma jsme vyhrávali, ale na Bazalech to bylo daleko horší. Pamatuji si dokonce, že jsme tam prohráli 1:4. To nás vedl shodou okolností trenér Petržela, a tuším, že za stavu 0:4 jsme kopali penaltu, ale stejně jsme ji neproměnili. Nakonec snižoval Pavel Nedvěd, ale to nic nezměnilo na tom, že jsme byli rádi, když jsme odsud mohli odjet. Vůbec nám ten zápas nevyšel.

Teď ale tyto zápasy nejvyšší fotbalové soutěži chybí, nemyslíte?

Určitě. Rivalita byla i v tom, že plno hráčů přestoupilo z Baníku do Sparty, kde to kvůli fanouškům neměli lehké a hlavně výkony si museli říct o jejich přízeň. Většině se to podařilo. A právě fanoušci vnímali rivalitu obou klubů nejvíc. Až šlo kolikrát o zdraví.

Bál jste se někdy?

To tak nejde říct, ale při jednom z posledních utkání na Bazalech mi nebylo zrovna dobře. Shodou okolností jsem v Ostravě zrovna byl, když vtrhli příznivci Sparty mezi baníkovce. Byl jsem nakonec rád, že jsem seděl na tribuně. Tohle totiž do fotbalu určitě nepatří.

To rozhodně ne, neříkejte ale, že jste určitou nenávist ke druhému klubu nebrali podobně jako fanoušci.

My hráči opravdu ne. Navíc naše pozice jako Sparty byla všude stejná. Kamkoliv jsme v Česku přijeli, brali nás jako rivala. Navíc jsme měli derby se Slavií a Bohemkou, což byly další speciální zápasy. S Baníkem to ale bylo vypjatější než obvykle. I kvůli netradičním bezpečnostním opatřením, která oba tábory fanoušků na cestě na hřiště soupeře musely podstoupit. Jak říkám, rivalitu jsme vnímali hlavně kvůli nim.

Vratislav Lokvenc.Zdroj: DeníkBýval jste vyhlášeným kanonýrem, který střílel góly v Česku, zahraničí a reprezentaci. Dařilo se vám i s Baníkem?

(přemýšlí) Já si myslím, že právě moc ne. Mnohokrát jsem v těchto zápasech neskóroval. Určitě jsem měl oblíbenější mančafty než Baník. On měl také řadu nepříjemných hráčů. Třeba Tomáš Řepka, u něhož jsem byl rád, že nakonec přestoupil k nám, a tím jsem se zbavil jednoho silného obránce v týmu soupeře (smích). Podobným typem byl třeba i René Bolf. S oběma to byly souboje na hraně, zároveň však férové. Ale jak jsem už zmínil, s Baníkem šlo většinou o vyrovnané souboje, které rozhodoval jeden gól, byť jsme častěji byli šťastnější my.

Nebudou vám 17. prosince při vzpomínání na staré časy chybět již několikrát zmíněné Bazaly, na kterých Baník už druhou sezonu nehraje?

Možná ano, ale to bychom zase museli hledat nový termín, a jak jsem už řekl, s tím je vždy problém, i když na velkém hřišti by to bylo super. Koneckonců na Bazalech jsem byl naposledy při rozlučce Marka Jankulovského. Bylo vyprodáno a celkově šlo o vydařenou akci. Abych byl ale upřímný, tak tento stadion mi k srdci nepřirostl. Jsou určitě příjemnější, jako třeba v Liberci, který je více fotbalový. Bazaly jsou až moc otevřené, ale když byly vyprodané, byla to nádhera. Ale co si budeme povídat, nádherný je každý stadion, když je plný.

Předpokládám, že i exhibiční zápas budete chtít vyhrát. Neuzavřeli jste třeba nějakou sázku s hráči Baníku?

Na žádnou sázka nedošlo, ale máme od Sparty slíbené prémie za body, tak snad něco dostaneme. Tedy když vyhrajeme (smích).

VRATISLAV LOKVENC

Narozen: 27. září 1973 v Náchodě
Klubová kariéra: Náchod (1980 1986), Hradec Králové (1986 až 1994), Sparta (1994 až 2000), Kaiserslautern (Německo, 2000 2004), Bochum (Německo, 2004 a 2005), Salcburk (Rakousko, 2005 2008), Basilej (Švýcarsko, jaro 2008), Ingolstadt (Německo/2. bundesliga, 2008 2009).
Ligové góly: Hradec 8, Sparta 73, Kaiserslautern 36, Bochum 10, Salcburk 9, celkem 136.
Reprezentace: 74 zápasů, 14 gólů. Účastník mistrovství Evropy 2000 a 2004, mistrovství světa 2006.
Úspěchy: bronz z Konfederačního poháru FIFA (1997), bronz z ME (2004), pětinásobný mistr české ligy (1995, 1997, 1998, 1999, 2000), mistr švýcarské Super League (2008), mistr rakouské bundesligy (2007).

Legendy v Ostravě.Zdroj: Deník