„Prožívám malou pohádku,“ říká odchovanec Baníku Ostrava, který nedávno ve Frýdku-Místku podepsal profesionální smlouvu, přitom ještě loni na jaře brázdil v dresu Čeladné hřiště I.A třídy. „Pár věcí jsem si musel od té doby v hlavě přenastavit. Třeba že než něco vypustím, držím jazyk za zuby, napočítám do deseti a pak mluvím. Změnil jsem se a pomáhá mi to,“ vysvětluje Špavelko.

Otevřeně ale přiznává, že ne vždy měl všechno takto srovnané. „Dřív byla chyba i na mé straně. Postavil jsem si hlavu a byl arogantní k lidem, ke kterým se to nehodí,“ připomene útěk z Baníku na startu sezony 2015/2016. „Nikomu jsem nic neřekl, sbalil si tašku a šel do druhé ligy na Slovensko,“ pousměje se.

V Košicích mu však bylo spíše do pláče. Poranil si oba stehenní svaly a nehrál. Ale přišla pomocná ruka. První. Ozvala se Čeladná, kouč Leon Dostalík dal mladíkovi možnost odrazit se. A nakonec spolu slavili postup do krajského přeboru. „Touto cestou Čeladné děkuju. Mohl jsem se otrkat v mužském fotbale a zase se nastartovat,“ uvědomuje si.

Utkání 2. kola MOL CUP: FC Odra Petřkovice vs. 1.SC ZNOJMO
Petřkovice srdnatě vzdorovaly Znojmu, favorit postoupil až po penaltách

Poté šlo už vše rychle. Ozval se Filip Smékal, tehdy trenér nováčka MSFL Petřkovic, který znal Špavelka z Baníku, a obránce šel okamžitě po zařazení do týmu do poháru proti Opavě. V těžké prověrce obstál. Dobré výkony mu v zimě vynesly zkoušku v Polsku. Neklaplo to. „To bylo přes doporučení, jinak si vás nevšimnou. Lepší je si to ale vykopat, vědět, že vás viděl a chce trenér. To je ta čistá a správná cesta,“ popisuje Špavelko.

Dočkal se o půl roku později. Laso přišlo z Frýdku-Místku a po měsíčním boji měl kontrakt na stole. „Není časté, aby se někdo z I.A třídy vytáhl do druhé ligy, ale záleží na jednotlivci. Někdo vyletí v šestnácti, hraje hned ligu – a někdo si tu cestu musí schod po schodu vyšlapat. To je můj případ,“ poznamená.

I po dvou letech si za svými kroky stojí. „Zůstat v Baníku, byl bych dál fotbalově, ale ne lidsky. Byl by ze mě stále pan arogantní,“ myslí si. „Když si po tréninku sám perete a po zápase dostanete kofolu s párkem, mnohé vám dojde. Navíc já na ,kdyby‘ nehraju, prostě se stalo,“ pokrčí rameny Špavelko. „Říká se, že v životě nemáte ničeho litovat. A já nelituju. Asi to tak mělo být,“ zamýšlí se mladík, který podzim ještě stráví na hostování pod Landekem. „Dnes mohu říct, že v hlavě jsem vše ustál, nic nezabalil jako jiní a došel pro to, kvůli čemu fotbal hraju. Makat ale musím dál, tímto nic nekončí,“ ví.

Důkazem, že vyspěl, je možná i fakt, že nespoléhá jen na fotbal. Profesí je kondičním trenérem a práci se chce věnovat dál. „Baví mě, volný čas k ní využiju,“ má jasno defenzivní univerzál.

Fotbalisté Petřkovic. Ilustrační foto.
Festival gólů a šancí zvládl v Petřkovicích lépe Vyškov