Poprvé od letního a dodnes nepochopitelného odchodu zkušeného útočníka Milana Baroše do Mladé Boleslavi si někdo z fotbalistů Baníku Ostrava dovolil takto otevřeně kritizovat současné poměry v klubu.

Ofenzivní záložník Tomáš Mičola si po sobotní porážce s Jihlavou nebral při hodnocení výkonu svého týmu žádné servítky.

A jasně potvrdil smutnou skutečnost, kterou si už od léta nechce na Ostravsku připustit už jen vedení klubu (Petr Šafarčík, Michal Šafarčík, Matouš Hába atd.), že současný tým na první ligu prostě nemá!

„Je to skandální, co předvádíme. Jak naivně bráníme. Myslím, že by si někteří hráči měli sáhnout do svědomí. To už překročilo všechny meze. Tak jak hrajeme, tak tomu odpovídají i výsledky. Jsme hrozní tragédi, jeden vedle druhého. Nechci mluvit konkrétně, ale ať si každý sáhne do svědomí, co udělal dneska pro Baník, aby uspěl," uvedl chvějícím se hlasem Tomáš Mičola.

Tým jde na podzim od porážky k porážce. Není hlavní problém v psychice?

Já bych neřekl, že to je v hlavách hráčů. Nebudu tady svalovat vinu na kluky, kterým je dvacet let. Ale nás starších je tady dost. Může nás někdo pořád obhajovat a krýt, že to nebylo špatné, měli jsme smůlu… Na špatnou psychiku se nemá cenu vymlouvat, na ni se fotbal nehraje. Výsledky a čtyři získané body mluví jasně a za všechno. Tady není co obhajovat. Jsme nejhorší, jsme tragičtí. Každý ať si sáhne do svědomí, co pro úspěch týmu na hřišti udělal.

Klobouk dolů před vaší otevřeností. Kašlou tedy na to někteří hráči, nebo na první ligu prostě nemají…

Já nechci mluvit za někoho jiného. Sám se snažím dělat na hřišti i v tréninku v rámci svých možností a hlavně zdraví maximum.

O tom, že současný Baník nemá ligovou kvalitu, se mluví celý podzim…

Není náhoda, že tým je vesměs složený z hráčů, kteří neměli angažmá, nebo je nikdo nechtěl. Ale když si toho nevážíme, že jsme tady, tak body sbírat nemůžeme.

V čem je největší problém?

Nevystupujeme jako tým. Nadřeme se hrozně na každý vstřelený gól. Když ho jako proti Jihlavě už dáme, tak pak hned uděláme školáckou chybu a inkasujeme. Takhle to prostě nejde.

Je podle vás chyba, že je tým složený prakticky už jen z hráčů, kteří jsou v Baníku na hostování?

Samozřejmě že to není dobré, když deseti hráčům končí v prosinci smlouvy a půjdou zpátky do svých klubů. Ale nechci, ať to vyzní, že za všechno můžou kluci odjinud. Takový obránce Martin Dostál přišel v rozehrané sezoně ze Slavie a je až neskutečné, co odvádí. Kdybychom všichni jezdili jako on, byly by výsledky jiné. Kádr se budoval za pochodu, dost hráčů nám i chybí. Určitě nám ublížilo i to, že jsou zraněni kluci jako Sukup nebo Mensah, to jsou taky dobří fotbalisté, kteří by týmu určitě pomohli. Nevím, co je s Kouřilem…

Baník jen za poslední rok prodal (Baránek, Frydrych, Greguš) nebo „vyhodil" (Baroš) hráče úzce spjaté s klubem. Jakou tohle hraje roli v kabině, která očividně nefunguje tak, jak by měla?

Chybí tu hráči kolem třicítky, nebo lehce přes třicítku.

Proti Jihlavě jste patřil k fotbalistům, kteří na hřišti nechali všechno. Měl jste pocit, že vaši spoluhráči na tom byli stejně?

V naší situaci jsme už neměli, kam uhýbat. Chci mluvit upřímně! Nemám pocit, že by všichni hráči na hřišti nechali maximum. Pamatuju si jako mladý, že pokud bych takhle přistupoval ke svým povinnostem v tréninku a v zápasech, tak by mě staří hráči chytili pod krkem a dali mi normálně do držky. A nakopali do pr… kdybych tam nedal všechno.

Úpadek Baníku jen za poslední rok je doslova šílený, nedaří se týmu, nechodí diváci. Před zápasem s Jihlavou hrstka nejvěrnějších už vlastně ani nezpívala klubovou hymnu…

Vrátil jsem se do Baníku po pěti letech a jsem v šoku, co se dá s klubem za tuto dobu udělat. Je mi fakt hodně smutno, jak to dopadlo. Viděl jsem ještě vítězný domácí zápas s Olomoucí, který kluci odjezdili a makali jeden za druhého. To ale úplně vymizelo.

Se čtyřmi body se ještě nikdo v české lize nezachránil. Jak vidíte další vyhlídky Baníku? Nerezignovali jste už?

Jako hráč musím pořád věřit, že se stane zázrak a my to zlomíme. Ve fotbale je možné všechno. Když nebudu brát čtyři nejlepší celky u nás, tak je liga vyrovnaná, dá se hrát s každým. Ale to bychom museli hodně zlepšit přístup, hru i kvalitu týmu.