Měly to být pro fanoušky ostravského Baníku poklidné prázdniny, ale místo toho se na diskusních fórech spekuluje o chystané přestupové bombě, která má přijít v nejbližších dnech na Bazaly. Celý transfer je zahalen tajemstvím a je na něj dokonce vydáno informační embargo.

Přesto jeden z klíčových mužů Baníku Tomáš Petera, který při jednáních zastupuje majitele klubu, v internetové diskusi na oficiálních stránkách www.fcb.cz uvedl: „Usilovně pracuji na jednom přestupu. Ještě nikdy jsem se žádnému transferu nevěnoval jako tomuto. S hráčem jsem už dohodnutý. Pokud se to povede, tak to bude stát za to. Držme si palce,“ napsal doslova Petera, který ale z pochopitelných důvodů nechce prozradit hráčovo jméno.

„Má za sebou u nás už i zdravotní testy. Ano, nemusí to vyjít, proto vůbec nechci prozradit jméno,“ dodal Petera. Fanoušci Baníku okamžitě začali spekulovat, kdo by „vysněnou posilou“ mohl být. Nejčastěji se v kuloárech hovoří o útočnících Václavu Svěrkošovi (Mönchengladbach), Liboru Sionkovi (Glasgow Rangers) a Petru Rumanovi (Mohuč), kteří si momentálně shodně hledají nové angažmá. Zatímco první dva jsou vázání smlouvou, Rumanovi kontrakt vypršel. Nejsložitěji vypadá situace u Václava Svěrkoše, jehož Mönchengladbach sestoupil do druhé bundesligy a třiadvacetiletý útočník má s Borusii smlouvu ještě na dva roky. O Svěrkoše navíc projevila velký zájem pražská Sparta, která mu prostřednictvím manažera Zíky údajně předložila na české poměry nevídaně lukrativní kontrakt.

„O zájmu Sparty vím. Pokud se urychlí jednání s Mönchengladbachem, můžu se domluvit se Spartou nebo s jinými kluby. Je to dost zamotané,“ nechal se v minulém týdnu slyšet Svěrkoš, kterýmá rovněž několik nabídek z německé první a druhé bundesligy.

Na setrvání v zahraničí to vypadá také u Libora Sionka. „Přestože mám v Rangers ještě rok smlouvu s roční opcí, chci především hrát. Proto se nebudu bránit, když dostanu solidní nabídku odjinud,“ pokračoval třicetiletý Sionko, o kterého je zájem hlavně ve Francii.

Bez kontraktu je v Německu další odchovanec Baníku, třicetiletý útočník Petr Ruman. „Preferuji setrvání v Německu, kde jsem zabydlený a líbí se mi tam,“ nechal se slyšet Ruman.

Příznivci Baníku nezavrhují ani možnost, že by se na Bazaly vrátil kanonýr z mistrovské sezony Marek Heinz, jenž hájí barvy francouzského St. Étiene. „Ve Francii jsem spokojený, mám tam platný kontrakt a počítám, že ho dodržím,“ řekl před dvěma týdny Marek Heinz.

Podle zákulisních informací deníku by jasno mohlo být ve středu, kdy se shodou okolností hraje na Bazalech první přípravný zápas s druholigovým Slováckem. Že by právě na něm vedení klubu představilo tolik očekávanou posilu?