Jako velkou výzvu nazval trenér Jakub Petr setkání s týmem, v jehož kádru jsou tři muži, kteří se podíleli na titulu vicemistrů světa do dvaceti let z letošního roku. Jeho slova pak naplnili hráči na ledě. Motivací určitě byla také možnost celkového prvenství, ale to by Češi museli vyhrát v normální hrací době. Nakonec se povedlo držet s favoritem krok šestnáct minut, pak „Tre Kronor" utekli o dvě branky a vítězství si už nenechali vzít.
„Nemůžu svým svěřencům nic vyčíst. S určitými výjimkami splnili stanovenou taktiku, ale rozhodly hrubé individuální chyby. K tomu švédský tlak byl místy drtivý, takže bylo logické, že se prosazovali," řekl po zápase trenér českých reprezentantů.
Češi se dlouho ani s pomocí přesilových her nemohli prosadit gólově, tak to zkusili alespoň v pěstním souboji. Duel mezi Patrikem Marcelem a Gustavem Rydahlem skončil ale nerozhodně a tak jediným vyústěním toho byl odchod obou hráčů předčasně do šaten.
Domácím tak musela pomoci až dvojnásobná početní převaha, aby hráz jménem Ebbe Siönas protrhli. Dorážku Šulákovy střely obstaral Mrázek. Zanedlouho ale dvoubrankové vedení Seveřanům vrátil Kalin. Do konce druhé třetiny pak ještě obě strany zaznamenaly každá po jednom zásahu.
Zbytek zápasu už moc nenabídl. Vítězství Švédů zpečetil pátým gólem Nilsson. Když pak čeští rozhodčí neuznali domácím branku kvůli úmyslnému kopnutí kotouče do branky, skončil poslední zápas turnaje 5:2 pro Švédsko. Ti tak vyhráli s plným bodovým ziskem také celý turnaj.
„Od šestnáctky až po dvacítku disponují neskutečnou kvalitou, což dokazuje fakt, že to jsou mistři světa z minulého roku a vicemistři z toho letošního. Eliminovat se dají jen obrovskou bojovností a taktikou, přičemž se musíte vyhnout chybám, což se nám nepovedlo," byl si Petr vědom síly protivníka.
„Tento tým si zcela jasně zasloužil tento turnaj vyhrát, protože viditelně převyšoval všechny ostatní," vyjádřil kompliment soupeři a uzavřel tak své hodnocení utkání Jakub Petr.

Česko U19 – Švédsko U19 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)
Branky: 28. Mrázek (Šulák, Schleiss), 32. Buchta (Raška) – 16. Rosén (Lindholm), 17. Poster, 30. Kalin (Andersson, Frödén), 34. Johnson, 47. Nilsson (Kalin, Rosén). Rozhodčí: Šír, Mikula – Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 6:12. Využití: 2:1.
Česko: Dolejš – Hawlík, Bail, Plášil, Buchta, Havel, Šulák, Běhal, Marcel – Slováček, Simon, Hudeček – Schleiss, Raška, Procházka – Jergl, Sedlaček, Fronk – Dlouhý, Mikyska, Mrázek. Trenér: Jakub Petr.
Švédsko: Siönas (31. Högberg) – Lindholm, Rosén, Andersson, Arnesson, Hansson, Lundberg, Byström – Frödén, Sundqvist, Possler – Zaar, Gunnarsson, Johnson – Karlsson, Ljunggreen, Nilsson – Olofsson, Kalin, Rydahl. Trenér: Roger Rönnberg.

Německo U19 – Finsko U19 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Branky: 3. Ziegler, 27. Klein (Klöpper), 40. Koslowski (Ziegler, Klöpper) - 15. Kulmala (Vainio), 18. Mäenalanen (Leskinen), 46. Lindell (Virtanen), 52. Markkula (Lehtonen).

Konečná tabulka turnaje Pěti zemí
1. Švédsko 4 4 0 0 0 29:8 12
2. Švýcarsko 4 2 0 1 1 17:20 7
3. Česko 4 1 1 1 1 16:11 6
4. Finsko 4 1 1 0 2 12:17 5
5. Německo 4 0 0 0 4 6:24 0

David Hekele