V Třinci vás možná čeká od začátku slušný kolotoč, doma jsou v laufu…

Nemyslím si, že by nás měli vyloženě točit. Nemám ani pocit, že mají nějak výrazně lepší tým. Nebojím se toho, že nás budou od začátku přehrávat. Jsme dost kvalitní mužstvo na to, abychom jejich tlaku dokázali odolat a sami je pozlobili. Takže nějakého kolotoče se neobávám. Vždy věřím v naši sílu.

Očekávání před derby jsou, předpokládám, velká…

Je to tak. Nějakou dobu už jsme nehráli, naposledy v úterý, takže se těším hrozně. Hlavně víkend bez zápasu je dost znát. Bude to zajímavé jak pro nás, tak určitě pro fanoušky. Budeme si to chtít užít a být úspěšní.

V čem je největší síla Ocelářů? Nejčastěji se skloňují dvě jména: Martin Růžička a Tomáš Marcinko. Jak na ně?

Všichni vědí, že Růžička je nesmírně šikovný na puku. Jak se říká, rozený střelec. Marcinko, ten je zase velice silný před brankou. Kdybych je měl typově přirovnat k někomu od nás, tak řeknu Kubu Lva a Rosťu Olesze. Nebude to ale nic, na co nejsem zvyklý. Nejsou úplně neuhlídatelní. Musíme se ale držet naší hry, to znamená dobře bránit a být nebezpeční dopředu. Bylo by fajn, kdybychom si je co nejlépe pohlídali, a to nemyslím jen je dva.

Utkání 1. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - Aukro Berani Zlín, 8. září v Ostravě.
Špatná zpráva pro Vítkovice! Dej bude chybět až tři měsíce

Naposledy jste hráli ve Zlíně, kde jste se vracel do branky a 32 zákroky přispěl k výhře 7:3. Do jaké míry vám to utkání prospělo?

Hlavně bodově to byla pomoc. Zvedli jsme se, protože kromě výhry s Litvínovem jsme poztráceli strašně moc bodů po sobě. Jeli jsme do Zlína s tím, že to musíme urvat, což se nám povedlo. Nebylo to ale nic lehkého. Na začátku třetí třetiny nám to začalo haprovat a oni se dostali díky našim oslabením do zápasu, kdy stáhli z 1:4 na 3:4. Potom jsme to ale zamkli, sehráli to bravurně a v pětiminutové přesilovce rozhodli. Využili jsme hned čtyři, což bylo moc dobře. Celkem jsme se v nich totiž předtím trápili.

Jak jste prožíval období, kdy jste prohráli šest ze sedmi zápasů, získali jen čtyři body a propadli se ze čtvrtého místa k desítce…

Stejně jako loni, když jsme první půlku sezony nedávali góly, a kam jsme přijeli, tam jsme prohráli 0:1, 0:2. Snažil jsem se tím netrápit, ale přiznávám, že to bylo těžké. Všichni jsme se snažili, ale kluci vepředu nedávali góly. Neházel bych to ale jen na ně. Není to jen o útoku, ale taky obraně, stejně jako o nás v brance.

Ještě poslední věc. Jak zatím hodnotíte sezonu? Pohybujete se momentálně okolo 8. místa…

Začali jsme dobře, pak nám to ale nevycházelo. Věřím, že když se vrátíme ke hře, kterou jsme předváděli v prvních kolech a teď ve Zlíně, že se dokážeme zase posouvat tabulkou vzhůru. Chtělo by to bodovou šňůru a dostat se do pater, ve kterých chceme být. Není důvod v to nevěřit. Jsme dostatečně silní, abychom byli nahoře.

UMLČEL JE! Kolik je stav? To jako by se s rukavicí u ucha tázal zlínských hráčů i nepřátelských fanoušků útočník Vítkovic Jakub Lev po gólu na 5:3, který byl klíčový.
Lev po prvním hattricku v kariéře: Oslava? Asi byla moc, byly v tom emoce