Hokejový klub Vítkovic vstřebává brzký konec sezony, který přišel dříve, než kdokoliv před sezonou očekával. Ostravští hokejisté si sice posedmé v řadě zahráli minimálně předkolo play-off, ale v pravých vyřazovacích bojích nejsou. I proto označil prezident klubu František Černík uplynulý ročník jako neúspěšný.

Můžete sezonu ze svého pohledu zhodnotit?

Vstup jsme měli i po letním omlazení impozantní a po pěti kolech jsme atakovali nejvyšší příčku extraligy. Pak ale přišla série vcelku smolných zápasů, kdy jsme inkasovali góly v posledních minutách. A přišel útlum… Dostali jsme se do problémů a po první čtvrtině byli předposlední. Nakonec vše vyústilo v odvolání trenérského dua Oremus-Šimíček.

V té chvíli jste i vy přehodnotil ambice a jasně jste vyhlásil, že prioritou je vyhnutí se baráži, resp. skupině play-out.

Tento cíl také nová trenérská dvojice Ladislav Svozil Jakub Petr dostala. To, že jsme nakonec v jednu chvíli atakovali šestku, beru doopravdy jako dílčí úspěch. Extraliga byla zase okolo toho šestého až desátého místa vyrovnaná a rozdíly mezi kluby byly minimální. My jsme rádi za to, že jsme skončili po základní části osmí.

Fanoušky Vítkovic hodně zamrzelo, že zápasy předkola s Pardubicemi se musely kvůli pořádání Davisova poháru v ČEZ Aréně odehrát v Porubě. Jak moc to sérii ovlivnilo?

O tom už nemá cenu spekulovat. My jsme o pořádání Davis Cupu věděli dopředu. O to více nás mrzí, že jsme se neprobojovali do šestky nebo čtvrtfinále. To by se už jistě hrálo v ČEZ Aréně.

Už máte jasno o tom, kdo tým povede v příští sezoně?

Ještě ne. Rozhodnuto ale chceme mít nejpozději do konce března. Láďa Svozil si vzal nějaký čas na rozmyšlenou, což respektuji. Kuba Petr má na stole nabídku vést od léta reprezentaci do 20 let, což je pro něj, ale i pro celý klub, obrovská výzva. Zase tolik trenérů z našeho regionu ji v minulosti nevedlo. Přináší to ale s sebou i to, že u extraligového týmu v průběhu sezony nějaký čas nebude. O těchhle věcech musíme v nejbližších dnech hodně přemýšlet a vše detailně zvážit.

Je tedy podle vás reálné, že trenérská dvojice Svozil Petr bude Vítkovice vést i v příští sezoně?

Reálné to je, ale klidně se může stát, že tým povede někdo jiný. Nechci se v této chvíli zavazovat nějakou odpovědí a rozhodnutí předjímat.

Máte v záloze nějakou jinou alternativu?

Zatím ne, ani o ní v této chvíli neuvažujeme. Uvidíme, jak se vše vyvine na konci března.

V kuloárech se spekuluje o návratu trenéra Mojmíra Trličíka do Vítkovic.

Mojmír Trličík si dokončuje trenérskou licenci A. V případě jeho angažování stále existuje hodně variant do klubového začlenění. Všichni víte, že v minulosti pracoval také u mládežnických celků Vítkovic, kde odvedl obrovský kus práce. Ale ani u něj bych ještě nechtěl být konkrétní, a to hlavně proto, že sezona stále neskončila naší juniorce nebo dorostu. Posty u mládežnických týmů chceme řešit, až když soutěže skončí.

Fanoušky nejvíce zajímá pohyb hráčského kádru.

(skáče do řeči) I tady ale nemohu hovořit úplně jasně, protože při složení kádru budou mít důležité slovo pochopitelně trenéři.

Dobře, ale smlouvy končí dvěma největším hvězdám celku Ondřeji Romanovi a Vladimíru Svačinovi.

Určitě s nimi i jejich agentem (Vladimír Vůjtek mladší, pozn. red.) budeme v příštích dnech nebo hodinách jednat. Ale to, že jsou bez smlouvy, vědí kluby od nás i ze zahraničí. Dá se předpokládat, že o ně bude zájem… My se pokusíme udělat maximum, aby v klubu zůstali. Ale je třeba si taky uvědomit, že finanční možnosti Vítkovic jsou opět omezené. Rozpočet pro nadcházející sezonu máme v této chvíli pokrytý z padesáti procent…

Lídrem týmu se stal útočník Rostislav Olesz. Jak to vypadá s ním?

Máme o něj velký zájem. Jeho prioritou zůstává angažmá ve švýcarské lize, kterou preferoval i před návratem do Vítkovic. Přesto věřím, že pokud by odpovídající nabídku nedostal, máme právě u něj reálnou šanci, aby ve Vítkovicích zůstal. Jinak devadesát procent obránců máme pod smlouvou, ale počítáme samozřejmě i s posílením defenzivních řad.

Mluví se o návratu Karola Slobody z Ruska…

To bych nechal bez komentáře.

S gólmanským postem jste spokojeni?

V týmu skončil Američan Maxwell, který sice moc zápasů neodchytal, ale v dané chvíli jeho angažmá týmu hodně pomohlo. Právě po jeho příchodu se totiž zvedla výkonnost Dolejše i Šindeláře. Bylo vidět, že konkurence tří gólmanů je nutná. Určitě bychom chtěli současnou dvojici doplnit tak, abychom měli zase tři brankáře.

Smlouva končí také dlouholeté opoře Jiřímu Burgerovi…

I tady bude záležet na trenérovi. Jirka toho pro Vítkovice strašně moc odvedl, ale na druhé straně už taky není nejmladší. Věk se nedá zastavit. Kontrakt mu vypršel, navíc poslední sezony nebyly z jeho pohledu úplně nejlepší. Záleží doopravdy na trenérech, zda se jim bude zamlouvat do koncepce, nebo mu najdou v týmu třeba trošku jinou roli než v minulosti.

Zklamáním skončila sezona určitě i pro odchovance Jana Káňu, se kterým klub v létě prodloužil dlouhodobou smlouvu, ale on nakonec úplně vypadl ze sestavy. Jak to vypadá s ním?

Máme ho pod smlouvou, takže také u něj bude záležet na trenérech, zda mu dají ještě šanci. Honza je určitě kvalitní útočník, sám jsem s ním v létě několikrát seděl. Ale musí změnit přístup k hokeji. Jinak jeho budoucnost ve Vítkovicích nevidím moc růžově.

Vítkovice budou i v nové sezoně startovat v Lize mistrů.

Ano, je to tak, losování je na programu v květnu. Jinak mě těší skutečnost, že máme v této chvíli na stole několik nabídek ke startu na zahraničních turnajů. Je vidět, že Vítkovice jsou stále brány, jako klub z evropské špičky a celky ze Švýcarska, Itálie s námi chtějí v přípravě hrávat.