Ostravští hokejisté se totiž pravidelně účastnili nejen prestižního Spengler Cupu ve švýcarském Davosu, ale nově také Ligy mistrů.

„Škoda že naše současné vyhlídky na postup ze skupiny nejsou příznivější, protože v další fázi Ligy mistrů bude soutěž ještě zajímavější. A to sportovně, divácky i ekonomicky.

Ale třeba se situace ve skupině ještě zamotá, v hokeji je možné všechno," ohlíží se František Černík za úvodem Ligy mistrů, ve které Vítkovice změřily své síly s Zugem (2:5, 2:3), Saipou (3:4 SN) a Ingolstadtem (5:1).

Těsně před startem extraligy se vám podařilo uzavřít nový kontrakt s generálním partnerem Vítkovicemi Steel, což v praxi znamená, že máte takřka naplněný rozpočet.

Bez nadsázky se dá říct, že to pro nás byla zase událost léta. Každý, kdo někdy sháněl peníze na sport, vám potvrdí, že dotáhnutí podobných kontraktů je něco více než samotné sportovní zápasy. U nich už tak nervózní a ve stresu nejsem.

Pro to byla klíčová situace, protože od toho se odvíjí celá sezona. Teď máme naplněno nějakých 85 až 90 procent rozpočtu, těch zbývajících deset procent musíme sehnat během září a října. Zásadní část rozpočtu máme a vidíme, jak se říká, na konec sezony.

V minulých letech se kontrakt s koncernem Evraz dojednával často až v průběhu extraligového ročníku…

Opravdu jsem rád, že jsme ke smlouvě došli ještě před sezonou, protože v minulosti tomu tak nebylo. Už jsem zmiňoval to, že pro chod celého klubu je právě stabilizace finanční situace klíčová.

V čem se to projevuje?

Nejsme nuceni okolo Vánoc uvolňovat hráče. Můžeme se dívat na sportovní stránku věci, protože všichni víme, že právě v tento čas se v extralize, jak se někdy říká, láme chleba.

Během léta ale z týmu Vítkovic několik klíčových hráčů odešlo…

Trošku mě mrzí odchod Karola Slobody. Zájem o jeho služby sílil právě v době, kdy jsme neměli podepsanou smlouvu s generálním partnerem. Karol přitom patřil na světovém šampionátu v Bělorusku k nejlepším bekům Slovenska, takže o něj byl v Rusku logicky zájem.

Jak se těšíte na novou sezonu, která v pátek odstartovala? Co od ní vlastně očekáváte?

Pro mě osobně bude tato sezona už sedmadvacátá ve vedení klubu, takže vím, co nás čeká a nemine (směje se). Zase se začíná od nuly a hlavně v úvodu sezony je každý získaný bod důležitý. Velkou radost mi zase udělal můj kamarád Ivan Lendl, který mi psal, že nám přeje hodně štěstí a výher. Toho si vážím, že si vždycky vzpomene.

Máme mladý tým a sám jsem hodně zvědavý, jak v silné extraligové konkurenci obstojí. Byl bych ale špatný manažer, kdybych týmu nevěřil. Už v přípravě jsme ukázali, že tým má obrovský potenciál a hlavně chuť něco velkého ukázat. To je někdy i v hokeji více než zkušenost.

Máte v kádru na patnáct odchovanců. Je to směr, kterým se bude klub nadále ubírat?

Osobně mám vždy velkou radost, když vidíme na ledě odchovance. Je to pro mě známka toho, že pracujeme dobře s mládeží. A to říkám i s vědomím, že jen s vlastními kluky se dneska hokej už hrát nedá. Já myslím, že zapojování odchovanců do sestavy je nyní trend a dříve nebo později k němu sáhnou všechny kluby.

Vždyť Zlín vyhrál titul a to měl v sestavě možná ještě více odchovanců a mladších hráčů, než máme letos my. Chceme sázet na srdíčko, na to, že ti kluci u nás vyrostli, mají ke klubu, městu i regionu vztah a jsou za něj ochotni bojovat. Peníze v tom nehrají až tak velkou roli. Mládež máme dobrou, to se v posledních letech potvrdilo, takže máme kde brát.