Leteckým speciálem vyrazila v úterý v 9 hodin ráno hokejová výprava Vítkovic do švýcarského Fribourgu k odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů, a během více než dvouhodinové cesty bylo nejen na palubě veselo. Obránce Jan Výtisk tak dlouho pokukoval po kokpitu, až mu to nedalo a vyrazil za piloty přímo do jejich kabiny. Postupně se v ní vystřídali David Květoň, Vojtěch Tomi a Erik Němec. Kapitán Rostislav Olesz se jen culil. „Já tam nešel, byl jsem totiž už na Dnech NATO," smál se Olesz.

„Určitě to muselo být pěkné. Letadla mám rád, ale nejsem ten, kdo by se šel dívat během letu do kokpitu. Rád vzlétnu, proletím se a přistanu, případně skočím padákem, ale těm stovkám knoflíků bych stejně nerozuměl. Jsem spíše na auta a zbraně," vykládal Olesz. S letadlem ale nemá žádný problém. „V NHL jsem měl možnost hrát 41 zápasů venku, to je minimálně 82 letů. Létání mi už kolikrát připadne, jako bych jel někam autem," přiznal Olesz. Někteří se v úterý při přistání vylekali, ne tak jeden z šéfů vítkovické kabiny.

„Zažil jsem i daleko tvrdší přistání. To bylo ještě dobré, prostě jen rychleji zabrzdil," prohodil Olesz a zavzpomínal na svůj nejdivočejší let. „To bylo v době, kdy jsem hrál za Floridu. Vraceli jsme se ze zápasu a najednou se ocitli nad nějakým parkovištěm v mlze. To i ti nejzkušenější hráči, kteří měli i tisícovku startů v NHL, když viděli, že jsme někde, kde bychom neměli být, se rychle připoutali. Nakonec jsme museli letět na jiné letiště, kde mlha už nebyla. Cesta domů sice trvala déle, ale aspoň jsme se domů dostali," dodal Olesz.

Bohaté zkušenosti s létáním má i legendární trenér Vladimír Vůjtek, který v úterý vedl společně s Pavlem Trnkou Vítkovice do odvety čtvrtfinále Ligy mistrů ve Fribourgu. „Já už moc necestuju, tenhle výlet byl výjimka. Jsem náhradník za Kubu Petra. Na letadlo jsem ale zvyklý, v Rusku jsem měl každou sezonu asi osmdesát letů. Horší je to ale s věkem. Když tady vidím mladého Patrika Zdráhala, uvědomím si, že jsem vedl i jeho tátu. Trénuju už pětatřicet let, je to jedna a půl generace," uzavřel Vladimír Vůjtek.