Pokaždé, když na sebe narazí, nechybí jejich třaskavé bitvě nic. Fanoušci si užijí kvalitní hokej, enormní nasazení a to vše v parádní atmosféře vyprodané arény. Ocelářské derby mezi Vítkovicemi a Třincem letos již počtvrté ozdobí probíhající sezonu.

Favoritem dnešního souboje regionálních rivalů bude našlapaný Třinec, který vede s náskokem 14 bodů extraligu a nezadržitelně míří za Prezidentským pohárem. Co víc, Oceláři atakují rekord Pardubic, které v sezoně 2002/2003 posbíraly v základní části 111 bodů.

Třinečtí zatím získali 95 bodů. Pokud chtějí překonat výkon Východočechů, musejí v posledních deseti kolech získat 17 bodů, což je při jejich formě reálné. „Víme o tom rekordu, ale hlavně se chceme dobře připravit na play-off," říká útočník Jiří Polanský.

Vítkovicím jde o hodně. Tvrdě bojují o účast v play-off. Ostravané se vyškrábali pod novými trenéry Ladislavem Svozilem a Jakubem Petrem ze dna tabulky a aktuálně okupují osmou příčku. „Pro nás už play-off začalo před dvěma zápasy," podotkl Jakub Petr.

Na derby už se všichni ve vítkovické kabině těší. „Derby je opravdu pro celý náš kraj oslavou hokeje. My pokračujeme v tom, co jsme si řekli už před časem, bojujeme o každý bod a naplno. Pokud chceme do play-off, nic jiného nám nezbývá," pokračoval Petr.

„Proti Varům a v Brně jsme předvedli týmový výkon a ten nyní musíme zopakovat i proti Třinci, protože naším přáním i cílem je doma proti rivalovi uspět. Víme, že Třinec je favorit, ale my jej chceme potrápit a vybojovat nějaké body," doplnil Petr.

„Síla Třince je jednoznačná. Mají celou spoustu výborných hráčů a dokážou fungovat jako tým. Třinec je jasný lídr letošní sezony a podle toho musíme také k tomuto zápasu přistoupit. Nastoupíme proti nim s pokorou a pozitivně," dodal Jakub Petr.

Třinec čtrnáctibodové vedení v soutěži těší. Žádné uspokojení však nepřichází v úvahu. „Kolem sebe se vůbec neohlížíme, sledujeme jen naše zájmy a svoji hru. V závěrečné čtvrtině ji chceme vyladit tak, abychom šli do play-off s co nejlepší formou," prohlásil třinecký asistent Václav Varaďa.

„Ve Vítkovicích rozhodně nebudeme nic zkoušet ani vypouštět, chceme dále vítězit a sbírat body. Tím spíše, když je to derby. Máme maximální motivaci uspět," dodal Varaďa. Jeho tým se musí obejít bez marodů Irgla, Klepiše, Rotha, Žejdla a Rufera, nejistý je start Hrni.