Pokusí se vrátit do hry o postup. Hokejisty Vítkovic čeká zítra od 16 hodin v běloruském Grodnu druhé utkání skupinové části Ligy mistrů, a pokud chtějí pomýšlet na postup do play-off, potřebují nutně zabrat.

„Doufáme, že pro nás to bude zápas, který nám zajistí první vítězné body do tabulky," řekl trenér Vítkovic Ladislav Svozil.

Jeho svěřenci v úvodním duelu podlehli Mannheimu 1:2. Německého mistra začali Ostravané přehrávat až ve třetí třetině, v níž však skórovali pouze jednou, kdy se prosadil v přesilovce pět na tři Jan Káňa. A to bylo málo. „Musíme si otevřeně přiznat, že dvě třetiny jsme nebyli lepším týmem," vrátil se k souboji s německým soupeřem Svozil.

„Ve třetí třetině jsme se hodně zvedli a měli dostatek šancí, abychom utkání otočili. Bohužel jsme využili jedinou, což bylo málo. To už nesmíme v Grodnu opakovat, protože se dá očekávat, že i tento zápas bude o jednom či dvou gólech. Zajisté to bude hodně vyrovnané utkání," podotkl Svozil.

Grodno, které vede bývalý reprezentant a dlouholetá opora i kouč Vítkovic Miloš Holaň, sází na propracovanou obranu. V prvních dvou zápasech běloruský celek ukázal, že je schopný vytěžit z minima maximum. Při domácím vítězství 2:0 nad Mannheimem byl poměr střel 15:35, čtvrteční odveta v Německu přinesla porážku Grodna 1:2 a poměr střel 8:45!

„Sledovali jsme oba zápasy Grodna, víme, že hrají výborný hokej, hlavně pokud jde o hru zezadu. Jsou odolní v osobních soubojích, většinu času dobře brání a čekají na rychlé protiútoky. Doma nad Mannheimem zaslouženě vyhráli, v Mannheimu už to bylo o tom, že domácí dokázali dát dva góly, zatímco v Bělorusku ani jeden," prohlásil Svozil.

V kádru Grodna, které postoupilo do Ligy mistrů díky triumfu v Kontinentálním poháru, je i československá stopa. Kouč Holaň může spoléhat na Čechy Daniela Semana a Milana Michalíka, ale také na Slováky Michala Chovana a Františka Skladaného.

Sám Holaň přiznává, že dvojzápas s Vítkovicemi pro něj bude speciální a bude si ho chtít užít. „Lhal bych, kdybych řekl, že se na zápasy s Vítkovicemi netěším. Vždyť jsem tam strávil řadu let, byl jsem tam doma. Mnoho tamních lidí mi říkalo, že se na náš zápas v Ostravě přijdou podívat a jsou v očekávání, jak to bude vypadat. A já taky. A to už v prvním zápase v Grodnu," řekl pro oficiální stránky Ligy mistrů Miloš Holaň.

JAK SI VEDOU?Rozpis zápasů:
Grodno Mannheim 2:0, Vítkovice Mannheim 1:2, Mannheim Grodno 2:1. Další program 30. srpna: Grodno Vítkovice (17.00), 4. září: Vítkovice Grodno (17.30), 5. září: Mannheim Vítkovice (19.30).

Tabulka skupiny I
1. Mannheim 3 2 1 4:4 6
2. Grodno 2 1 1 3:2 3
3. Vítkovice 1 0 1 1:2 0
(Celkem se hrají 4. kola, do play-off postupují první dva týmy).