Předchozí
2 z 4
Další

Třiatřicetiletý bek je především rád, že se mu vyhýbala zranění, díky čemuž odehrál devadesát zápasů. „Byla to dobrá sezona,“ řekl s úsměvem v rozhovoru pro Deník Polák, který minulý týden podepsal roční prodloužení vylepšené smlouvy.

Když se vracíte domů do Ostravy, na co se vždy těšíte?
Speciálně asi na pivo. Přece jen to americké není dobré. (smích) Ale vůbec na domov, kamarády, rodinu, klid. Člověk může vypnout a nemusí se každý den soustředit na hokej a být ve stresu. Je to dovolená, tělo i mysl vypustí a regenerují na další ročník.

Asi jste rád, že už v červnu máte jasno, že?
Jasně. Už po sezoně jsme se bavili s trenérem i manažerem, že by chtěli spolupráci prodloužit. A já ten zájem měl také. Sice byly indicie o nabídkách odjinud, ale do 1. července jsem stejně s nikým jiným oficiálně jednat nemohl. A už jsem se naučil, že dokud není nic podepsáno, tak to nekomentuji, takže jsem vyčkával, až se domluvíme. Mou prioritou byl ale Dallas, po hokejové i životní stránce. Nakonec to bylo rychlé.

Zesnulý Jiří "Áda" Pospíšil.
Odešla basketbalová ikona. Zemřel Jiří "Áda" Pospíšil

Život v Texasu si tak pochvalujete…
Po životní stránce je to asi nejlepší město, kde jsem dosud hrál. Samozřejmě každé město i země mají své výhody i nevýhody, ale Dallas je výborný v tom, že je tam teplo. To je v mých letech super, protože když člověk vidí sluníčko každý den, má dům, tam bazén, tak má i lepší náladu i více energie, než když bydlíte ve čtyřicátém patře a venku je minus čtyřicet. I sezona byla úspěšná. Začátek sice těžký, protože přišel nový mladý trenér, který se učí, ale učit se chce, hokej má rád, a i když to z naší strany bylo nevyrovnané, nahoru dolů, tak po Vánocích si to sedlo a udělali jsme pěkný výsledek, se kterým jsme spokojeni. Neudělat ale zase play-off asi by došlo na velké organizační změny. Takhle to asi mnoha lidem zachránilo práci. (úsměv)

A co fanoušci?
V Dallasu hokej vedle basketbalu a amerického fotbalu není číslo jedna. Přesto jsme měli často vyprodáno a i atmosféra v hale byla dobrá. Proti Torontu, kde se nefandí, si na diváky nemůžeme stěžovat. Zvlášť v play-off to bylo perfektní. Hala duněla, a když jsme přiletěli zvenku, tak i v jednu ráno na nás čekali lidé na letišti. To nás potěšilo a ukázalo to energii, jaká ve městě panovala.

Závěr zápasu fotbalového Baníku. Ilustrační foto.
Vysvědčení fotbalistů Baníku Ostrava pohledem Deníku

Byl jste na basketbale a americkém fotbale?
Na basketbal se kluci jdou občas podívat, mně to ale moc neříká. A co se týká amerického fotbalu, tak ti sídlí ve městě dál, a i když jsem se na to chtěl jet podívat, tak v době, kdy hráli doma, my byli na tripu venku. Akorát jednou jsme tam byli, když tam byl Martin Šonka a Red Bull Air Race, ale nedostali jsme se ani na závody ani na trénink, udělali jen pro nás soukromou akci a byli jsme se podívat do jejich zázemí. Perfektní zážitek, i když jsme to neviděli letět. Škoda. A zrovna nedávno jsem se dozvěděl, že série končí. Nejsem sice fanoušek, ale kdyby to bylo někde tady, mluvilo se o Praze, přijel bych se kouknout. Také škoda.

K Red Bull Air Race se poutá rychlost a adrenalin. Také hokej se zrychluje, protože týmy preferují mladé dynamické hráče. Jak se s touto změnou v NHL vyrovnáváte vy?
Humorem. Dělám si z toho srandu. V Torontu jsem byl v jednu chvíli asi druhý nejstarší, a měl jsem více odehraných zápasů než všichni ostatní obránci dohromady. Letos jsem hrál s Finem Miro Heiskanenem. Je mu osmnáct, ale je to hotový hráč, to nebývalo. Vždyť já jsem byl nejmladší v mužstvu ve dvaceti. Teď hráči přichází z Evropy fyzicky i psychicky připravení. Mají zdravé sebevědomí a pak vám nezbude než si z toho dělat legraci.

Asi tomu přispělo i to, že se vám vyhýbala zranění a mohl jste odehrát celkem 90 utkání, viďte?
(zaklepe na stůl) Párkrát, když byly dva zápasy po sobě, jsem dostal volno, za což jsem byl rád, protože tempo bylo hlavně v play-off vražedné. Trenér mi dokonce říkal, že jsem asi jediným hráčem, který si stěžuje, že hraje moc. (úsměv) To má ale důvod. Znám své kvality. Když jsem na ledě 22 minut, vím, že nebudou tak dobré, jako hrát osmnáct. Ale ano, letos jsem žádné větší zranění neměl. Navíc jsme si s Mirem sedli, mým úkolem bylo i starat se o mladé hráče, mluvit s nimi, hrát zkušenostmi, on zase svou šikovností a přehledem. Jako pár jsme vypadali dobře. Celkově si ale myslím, že za ty roky v NHL jsem psychicky mnohem silnější, jen tak mě něco nerozhodí a to se snažím učit i mladé hráče. Aby hráli se sebevědomím a neřešili blbosti, které ani nejdou ovlivnit.

Jako třeba?
S Radkem Faksou jsme se v Dallasu bavili o Zlaté hokejce. On mi řekl, že se na to díval, protože ho zajímalo, jak se umístí. „No, a jak ses umístil?“ ptám se ho. Odpověděl mi nějakou příčku, už ani nevím jakou. Pak mi vyjmenovával, kdo skončil před ním, přičemž většina hrála v Evropě, často i českou extraligu. Tak mu říkám: „Vidíš to? Hraješ nejlepší ligu světa, jsi tak i jedním z nejlepších bránících centrů na planetě, v NHL to o tobě ví a váží si tě, tak proč řešíš, že někdo z extraligy je v anketě před tebou, když to nedává smysl?“ Kolikrát se ukázalo, že i nejlepší hráči v Česku na NHL nemají, neumí se přizpůsobit. Pak jste sám proti sobě, že se na to díváte a řešíte to. Zbytečně se demotivujete.

Vlastivěda ve IV. A na trávníku a chodníku na západní stinné straně porubské ZŠ Komenského.
Utrpení ve školách v Ostravě: děti z vedra kolabují

Jako mladší jste to ale asi také řešil, ne?
Jasně. Byl jsem stejný, ale jak člověk stárne, mění se mu priority a už je mu to jedno.

Fanoušci i odborníci se při účasti Davidů Pastrňáka a Krejčího ve finále NHL přeli, jestli o kvalitě českého hokeje vypovídá víc tohle, nebo výsledek na mistrovství světa. Co o tom soudíte vy?
Se Stanley Cupem bych mistrovství světa nesrovnával. Možná se někoho dotknu nebo naštvu, ale radši budu hrát play-off. Šampionát pro mě osobně tolik neznamená. Na rozdíl od Světového poháru nebo olympiády je každý rok, navíc člověk by měl mít nejvíc sil na začátku sezony nebo v únoru, ale šampionát je na konci. I Kanaďané nebo Američané to berou spíš jako možnost se v Evropě pobavit. Jen my tomu dáváme velkou váhu tím, že to tady lidé mají rádi, což je ale jistě dobře.

Oslovilo vás vedení reprezentace ohledně MS?
Někdy po Vánocích byl za mnou a Radkem Faksou Robert Reichel a ptal se, jestli bych na šampionát jel. Já mu řekl, že to už není pro mě. Jsem starší a po skončení sezony se už nedokážu soustředit na další turnaj. A hlavní roli tam hrálo velké kluziště. Přece jen já toho moc nenabruslím a znám své kvality. Na úzkém to ještě uhraju, ale v Evropě je to už horší, a než bych si zvykl, byl by konec turnaje. Nerad bych, aby po mně lidé pak plivali. (úsměv)

Vy jste se účastnil šampionátů před deseti a pěti lety…
V roce 2009 jsem jel, protože další rok byla olympiáda. Byl jsem mladý, chtěl jsem, aby mě Růža (Vladimír Růžička) viděl. Ukázal jsem se a pak jsem jel i do Vancouveru. Jinak je to opravdu spíše prodloužení sezony. Navíc někoho hokej během roku nebolí, mě už ano, vždy se objevilo i nějaké zranění, neodehrál jsem nikdy plný počet utkání. Když pak přijde pozvánka, nechcete odmítnout, ale už nejedete plně stoprocentní. A to byste měl být.

Ale aspoň nějaký poznatek ze šampionátu máte, ne?
Ten bych si asi nechal pro sebe. Nebudu jmenovat. (smích) Navíc jsem z turnaje viděl jediný zápas, pak poslední třetinu, prodloužení a nájezdy o třetí místo. A o Stanley Cupu jsem si přečetl, ale na zápasy nebo sestřihy jsem se nedíval. Nechávám tomu volnost, aby člověk neměl celý rok hlavu v hokeji. Přece jen v sezoně dělám vše pro to, abych se jako profesionál na něj soustředil, žiju jím, ale když to skončí, tak se chci uvolnit něčím jiným. Ani mě neláká si to zapnout v televizi. U mě doma hrají pohádky, nebo si pustím film. Hokej ne.

Ani fakt, že se MS nově bude od příštího roku hrát na užším kluzišti, vás neobměkčí?
Vůbec, a řekl jsem to i Robertovi, ať se mnou už nepočítají, že to přenechám mladším. Popravdě ani nevím, co bych tam dělal. Jsou tam mladí kluci, a jsou dobří. Ale třeba Světový pohár by byl něco jiného, pokud bych hrál v NHL. Je to na začátku sezony, kdy člověk má chuť, těší se a je nabitý, kdežto před šampionátem je to naopak. Jste dobitý, krátíte si dovolenou, a když to nevyjde, jste psychicky dole. Mistrovství světa už není pro mě.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Schváleno. Kraj bude dotovat lety z Mošnova

Nakonec týmy nabité hráči z NHL překvapili Finové…
Na druhé straně ti kluci hrají celý rok spolu. V klubu i třeba na Euro Hockey Tour. Navíc finský hokej jde dopředu, mají šikovné hráče, spolu jim to sedí a znají se. Zajímavé to bude za rok, až se bude hrát na úzkém kluzišti. To chci vidět, jak se s tím vyrovnají.

Pár Čechů se v této sezoně snažilo dostat a prosadit v NHL. Především brankář Francouz, útočník Kovář, ambicemi vrátit se se netají ani Patrik Bartošák…
Bartes si dveře zavřel sám, nebýt známé situace, už by tam asi dávno byl. Na druhé straně nikde není psáno, že by se tam nemohl znovu dostat. Vždy byl kvalitní gólman, ví se to o něm, jen neměl štěstí. Ale jinak se musím přiznat, že kluky z Evropy nesleduju. Jak říkám, hokej si doma nepouštím.

Svůj bývalý klub z Toronta jste ale asi sledoval, že?
Sledoval, ale jen proto, že mě zajímalo, jestli přejdou přes Boston. Musím se přiznat, že jsme jim s kluky nevěřili. Přece jen play-off v NHL je o načasování. Většinou kluby, které jsou na rozhraní a musí vyhrávat, aby se do něj dostali, tak tyto týmy mají do play-off našlápnuto nejlépe. Jsou v laufu a jedou. To byl případ i St. Louis, které ještě v lednu patřilo k nejhorším a muselo jít od výhry k výhře, aby se dostalo do play-off. Naproti tomu Tampa už v posledních zápasech neměla o co hrát, ke konci základní části to nebylo ono a ze dne na den to nenakopnete.

Je ale asi bizardní vyhrát 62 z 82 zápasů a pak v prvním kole padnout 0:4 na zápasy, nemyslíte?
Asi to bylo tím, o čem jsem mluvil. Neměli v závěru o co hrát, snažili se hlavně se nezranit, výsledky jim létaly ode zdi ke zdi, nesoustředili se a jen čekali na play-off. Do toho ale proti nim šel rozjetý Columbus, který poslední dva měsíce měl zakódováno, že musí vyhrávat a tím je přetlačil.

Pavel Kubina nedávno Deníku řekl, že hráčům jako Stamkos nebo Kučerov hra v play-off nesedí. Lze s tím souhlasit?
Nevím, jestli bych to řekl takhle, ale je to možné. V play-off si vše musí sednout, načasovat to. Jsou hráči – třeba jako byl Scott Nicholls, nebo Jamie Langenbrunner – kteří kdysi přišli do St. Louis krátce před koncem přestupů a ptal jsem se sám sebe: „Jo, dobří hráči, ale přichází s nimi přidaná hodnota?“ Jenže začalo play-off, a ti dva se změnili, že to jsem neviděl. To byli úplně jiní hráči, kteří najednou makali a byli vidět. Ze zkušeností věděli, co play-off obnáší, a byli najednou nepostradatelní.

S vámi zmíněnou Tampou jste v sezoně hráli. Jaké bylo bránit třeba právě Nikitu Kučerova?
Sice jsme proti sobě hráli jen dvakrát, ale na ledě jsme se potkávali dost. Co k němu říct? Superstar, která nasbírala 120 bodů. To jsem v této době ještě neviděl. S takovými hráči je to těžké, protože víte, co udělá, přesto to udělá a nechytíte ho. Třeba Tarasenko. Vím, že to nakopne po boku, nebo strhne to na střed a vystřelí, připravím se, přesto ho těžko ubráníte. To jsou rozdíloví hráči, kde je jedno, jak se k tomu postavíte, protože situaci vyhodnotí a zvolí správnou formu, jak to udělá.

Pojďme zpátky do Evropy a Česka. Řekl jste, že tuzemský hokej nemonitorujete, ale určitě víte, že Třinec vyhrál českou extraligu. Co na to říkáte?
Zápasy nesleduju, ale jsem v kontaktu s Honzou Peterkem. Psali jsme si a přál jsem mu to, protože tohle jsou kluci, kteří do hokeje investují ze sebe moc, mají rádi ten sport a ve vedení Třince jsou lidé na správných místech. Proto si to asi zasloužili. A i když jednou vyhráli, koukají na další sezonu, chtějí být lepší a opět vyhrát. Ambice pořád zůstávají. Píšu si i s kluky z Vítkovic, ale tam sleduju spíš vnitřní záležitosti než to, co je na povrchu. Ale konkrétní být nemohu, to by mě ukamenovali. (smích)

Obec Mosty u Jablunkova.
Už jen Mosty. Obec chce zkrátit svůj název

Čekal byste, že Václav Varaďa bude takto úspěšný trenér?
Ne. Říká se, že když jste byl dobrý hráč, neznamená to, že budete i dobrý trenér. Ale Venca měl v NHL vždy těžší roli, hrál třetí čtvrtou lajnu, byl to buldok, tak se člověk i ptá, jak bude hokej vidět z druhé stránky. Z pozice střelců. Nevím, jak se chová na střídačce, ale myslím si, že tu jeho buldočí povahu chce po každém z hráčů. A je jedno, jestli je nebo není střelec. Určitě nepřipouští žádné hvězdné manýry, ale na druhé straně k nim má respekt a ví, jak se k nim chovat. Venca je chytrý člověk a ví, jak na koho má přitlačit. A výhodou je i jeho kariéra, protože herní situace i tlak zažil. Trenér musí být i psycholog, což je důvod, proč já bych nikdy trénovat nemohl.

Trénovat po konci kariéry tedy neplánujete?
Opravdu ne, já na to nemám. Buď bych si z toho dělal srandu, nebo bych byl naštvaný. Nic mezi tím. Jiná možnost není. (úsměv)

Před sebou ale máte ještě pár let na ledě i v NHL…
Za to jsem rád. Přiznávám, že když jsem před rokem nevěděl, jestli budu v NHL pokračovat, byl jsem rozhodnutý se vrátit. Pokud bych se v zámoří nedohodl dnes, nevím, jak bych se tentokrát zachoval. A teď na to nechci myslet a tuhle možnost řešit. Ale v Česku je do budoucna variantou i Poruba.

To myslíte vážně?
Jasně. Vždy se o mě říkalo, že jsem odchovanec Vítkovic. Přitom já byl do šestnácti nebo sedmnácti v Porubě, až pak jsem šel do Vítkovic, kde jsem se pak vrátil ze zámoří. A rok jsem tam hrál při výluce. A teď je v Porubě zase první liga, tak jsem si říkal, že bych do toho šel už s tím, aby mě hokej jen bavil. Neměl bych žádný stres. Nebylo by špatné se tam vrátit na sezonu a jednou to tam ukončit. Člověk ale nikdy neví.