To vše se odrazilo i v hodnocení odborníků a jejich hlasování v tradiční anketě Zlatá hokejka. Za vítězným Jakubem Voráčkem a legendou Jaromírem Jágrem skončil Palát před týdnem třetí.

NEPŘEHLÉDNĚTE!
Už v sobotním tištěném vydání Deníku přineseme s Ondřejem Palátem velký exluzivní rozhovor.

"Myslím, že šlo o nejlepší sezonu. Loni jsem říkal, že chci, aby tahle sezona byla ještě lepší. A myslím, že se to podařilo. Nikdo asi nečekal, že budeme ve finále Stanley Cupu," řekl novinářům Palát. "Byli jsme samozřejmě zklamaní, že jsme prohráli, ale za pár dnů jsme si řekli, že sezona byla i tak úspěšná," připomněl porážku 2:4 na zápasy s Chicagem.

Neznamená to však, že by velké zklamání již vymazal z hlavy. Navíc všude v médiích na něho číhají nástrahy, které zachycují pokračující oslavy Blackhawks a připomínají tak pro Blesky nešťastnou sérii. "Už týden se tomu vyhýbám. Jak zapnu facebook, twitter, tak to na mě vylítne. A na to se moc dívat nechci," připustil.

Podobně dlouhý ročník už jednou v kariéře zažil. "V AHL jsme vyhráli Calder Cup, takže to bylo podobně dlouhé," připomněl úspěšné tažení s týmem Norfolk Admirals před třemi lety. "Ale NHL je o hodně těžší, tam jedete na krev, je tam spousta zápasů. Já jsem se však cítil dobře," ujistil.

Dokonce si i vyzkoušel, jaké to je nosit na dresu "áčko", které v mužstvu putuje mezi více hráči. Přiznal, že ho docela překvapilo, když na něho padla volba. "Když jsem ho viděl připravené na svém dresu, byl jsem trochu překvapený a nervózní. Ale je to pěkné zadostiučinění za všechnu tu tvrdou práci," řekl Palát, jenž přitom kdysi málem ani nebyl draftovaný.

"A třeba takový Tyler Johnson ode mě z lajny nebyl draftovaný vůbec. Koukal jsem tehdy (v roce 2011) na internetu s našima na draft a už to bylo nějak na konci kolem dvousté příčky, tak jsem to vypnul. A za chvíli mi volal agent, že jsem byl draftovaný Tampou. Měl jsem štěstí," připomněl.

Ondřej Palát během rozhovoru fotografovi Deníku i zapózoval.

Právě s Johnsonem a Rusem Nikitou Kučerovem přitom tvoří jeden z nejobávanějších útoků NHL. Podle Paláta se dobře doplňují a jsou nebezpeční právě proto, že každý z nich je jiný. "Johnson je malý, ale lítá tam jako blázen a umí dávat góly. Kučerov je šikovný, dokáže se vymotat a má velký talent. Já se snažím hrát po rozích, chodit hodně do soubojů a vyhrávat pro kluky puky," popsal.

Jeho osobní výkony se velmi zamlouvaly vedení klubu a ocenil je při výstupních pohovorech i generální manažer Steve Yzerman. "Mluvil jsem s ním asi tři minuty. Říkal, že jsem se mu líbil, že byl spokojený. Ať prý na sobě makám a přijdu na kemp připravený," přiblížil Palát setkání s bývalým útočníkem a jedním z velikánů hokejové historie.

Ne nadarmo skončil třetí ve Zlaté hokejce. Mohlo ho jen mrzet, že se do Karlových Varů nedostal. "Sledoval jsem vše na internetu a jsem určitě moc rád, že jsem se umístil, jak jsem se umístil," řekl.

Je rád, že se do povědomí veřejnosti a do prvního týmu prodral i další český hráč Andrej Šustr. "Spolehlivý bek. V play off hrál mezi první šesticí beků a dostali jsme se do finále. Takže měl výbornou sezonu a teď má díky ní a dobrou pozici pro jednání o nové smlouvě."

Slova chvály má i pro trenéra Jona Coopera. "Je to dobrý člověk. Právník, takže ví, jak s námi mluvit. Jeho strategie je dobrá. My mladí kluci jsme měli to štěstí, že jsme pod ním hráli AHL, vytáhl si nás do NHL a on věřil nám a my jsme věřili jemu. Výborný člověk a výborný stratég," prohlásil.

Hokejista Tampy Ondřej Palát s přítelkyní a psem Snowy.

Kromě přítelkyně s ním přiletěl do Čech i pes Snowy. "Letěli jsme s ním takhle poprvé, ale let byl v pohodě. Zatím jsem se neptal, jak snášel cestu, ale myslím, že dobře. On je takový flegmouš, takže je snad v pohodě," smál se Palát.

Přestože je už několik dnů na dovolené a ještě nabírá síly do tréninku před novou sezonou, zaznamenal chystané změny v pravidlech NHL. Zejména tu hlavní - hru ve třech proti třem v prodloužení.

"Zatím moc nevím, co si myslet. Já měl rád čtyři na čtyři, při čemž se hodně bruslilo, ale na druhou stranu - když hrajete 20 minut za zápas a musíte jít pak ještě na to prodloužení ve čtyřech, to bylo docela těžké. V těch třech to bude fyzicky hodně náročné, ale chápu, že liga chce, aby se více rozhodovalo v prodloužení," podotkl.

"Každopádně bude na ledě hodně místa a mohla by to pro nás být i výhoda, protože všichni útočníci jsou rychlí a jsme bruslivý tým," uzavřel Palát.