Hokejový klub Vítkovic během letní přestávky přebudoval nejen hráčský kádr, ale také vnitřní struktury klubu. Novým generálním manažerem se stal kouč Jakub Petr a další klíčovou pozici výkonného ředitele obsadil uznávaný odborník na komunikaci Petr Handl.

Nejen pro sportovní fanoušky se jedná o vcelku známou osobu, vždyť ostravský rodák se díky své výborné znalosti angličtiny podílel v minulých dvaceti letech na organizaci více než padesáti vrcholných sportovních projektů u nás doma i v zahraničí, včetně světových šampionátů v ledním hokeji v České republice (2004, 2015) a na Slovensku (2011). „Práce na velkých sportovních akcích mě vždycky hodně bavila. Kromě hokejových akcí dlouhodobě pomáhám s pořádáním tenisového Davis Cupu nebo Fed Cupu, podílel jsem se i na organizaci ME ve futsale a několik let jsem pracoval jako tournament administrator UEFA," zmiňuje Petr Handl alespoň některé z řady sportovních podniků, v jejichž organizačních výborech působil.

Proč jste se rozhodl přijmout nabídku hokejových Vítkovic?

Beru to jako další velkou profesní výzvu. Hokejový klub Vítkovic má v republice velmi dobré jméno a mě oslovila nová vize Aleše Pavlíka, který chce klub posunout zase ještě o kousek dále. Musím říct, že když mě na jaře poprvé oslovil, udělalo mi to velkou radost. Bral jsem to i jako ocenění mé dosavadní práce nejen v byznysu, ale i při organizaci sportovních akcí v našem regionu.

Na starost máte ve stručnosti ekonomiku, komunikaci se sponzory, partnery a podobně.

Přesně tak. Pro mě osobně bylo hodně důležité, že jsme si s Alešem Pavlíkem a novým generálním manažerem Jakubem Petrem rozdělili kompetence. Já mám na starost tedy hlavně to, aby všichni hráči i trenéři měli vytvořené podmínky pro podávání co možná nejlepších výkonů. A teď samozřejmě nemluvím jen o extraligovém celku, ale také všech mládežnických týmech. Podobný komfort musím s týmem lidí vytvořit také pro sponzory, partnery a fanoušky. Na první pohled to zní jednoduše, ale tak snadné to není. Ale takovéto výzvy mě baví a i já se už moc těším, až se rozběhne extraligová sezona. I když ta hokejová sezona jako taková pro nás už vlastně začala úterním zápasem v rámci Champions Hockey League, ve které nás ještě před začátkem extraligy čekají další tři zápasy.

Můžete prozradit svou vizi, kam byste chtěl klub posunout?

Já se plně ztotožňuji s názory Aleše Pavlíka, máme na řadu pracovních věcí prakticky stejný pohled a máme velmi podobný i styl práce. Během organizace posledního MS v ledním hokeji v Ostravě v roce 2015 jsme si navíc ověřili, že to mezi námi funguje i v krizových situacích, které při pořádání tak velké akce vždycky nastanou. Sám věřím, že i tyhle zkušenosti zúročíme v práci pro hokejový klub Vítkovic.

Zatím jste na začátku dlouhé cesty. Můžete třeba říct, z čeho jste měl v poslední době v práci největší radost?

Zatím se samozřejmě především sžívám s novou pozicí a snažím se co nejrychleji seznámit se všemi detaily života našeho klubu. Ale velkou radost mám prakticky z každého úspěšně zvládnutého úkolu, který před námi stojí. Abych byl konkrétní, tak třeba z toho, že se nám podařilo pro novou sezonu spustit online předprodej vstupenek, takže fanoušci nebudou muset stát před každým zápasem frontu u pokladny, ale mohou si koupit vstupenku z pohodlí domova stejně, jako si jsou zvyklí kupovat vstupenky na řadu jiných akcí. Pro majitele permenantních vstupenek jsme zase připravili možnost zakoupit si na celou sezonu rezervované parkovací místo na vyhrazeném parkovišti, navíc za zvýhodněnou cenu, kterou se nám podařilo s vedením Ostravar Arény dojednat. Vím, že to někomu může připadat jako drobnost, ale jsou to kroky, kterými reagujeme na požadavky ze strany našich fanoušků, a především pro ně hokej hrajeme, takže cokoli se nám pro ně podaří zlepšit, je rozhodně krok správným směrem.

Jaký je vůbec váš vztah ke sportu. Hrál jste někdy lední hokej?

Sportu jsem se věnoval od útlého dětství a snažil jsem se vyzkoušet skoro všechny. Snad s výjimkou adrenalinových sportů, ke kterým mám respekt, mám všechny rád. I na bruslích se udržím, ale hokej jsem nikdy nehrál.

Ke kterému odvětví jste měl nejblíže?

V deseti letech jsem začal chytat v házené a u ní jsem vydržel až do osmnácti. Rád na to vzpomínám, i když jsem chytal na úrovni krajského přeboru a druhé dorostenecké ligy. Ale o to zase úplně nešlo, pro mě bylo důležité, že mě to bavilo.

Proč jste s házenou skončil?

V osmnácti jsem šel studovat angličtinu do Olomouce, upřednostnil jsem školu a začal dělat jiné sporty.

Angličtinu, která je také hokejovým jazykem, ovládáte výborně. Ale přece jen, kde jste získal takovou praxi, že můžete simultánně tlumočit i odborné diskuse?

Vše je samozřejmě věc praxe, zkušeností a sebezdokonalování. A právě sport mně v začátcích dost pomohl.

Jak to?

Díky tlumočení jsem se dostal do světa velkého sportu a mohl jsem získávat další zkušenosti. Poprvé to bylo v roce 1993, kdy jsem byl jako tlumočník přizván k přípravě hokejového mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které se konalo v Ostravě a Frýdku-Místku. Dodnes si pamatuju, jakou jsem měl radost z toho, že jsem se stal průvodcem týmu Kanady, která nakonec slavila na šampionátu vítězství. To byl pro mě, jak se někdy říká, odrazový můstek do dalších let.

Už v sobotu vás čeká druhý zápas ve skupině Ligy mistrů v neměckém Krefeldu. Jak se na zápas osobně těšíte?

Těším se moc. CHL je velmi prestižní soutěž nabízející možnost na klubové úrovni porovnat síly s nejlepšími celky jiných evropských zemí. První zápas doma s finským Oulu nám sice bohužel nevyšel, ale v rámci skupiny nás ještě čekají dvě utkání venku a jedno doma a vím, že hráči udělají maximum pro to, aby postoupili ze základní skupiny i do dalších bojů. A budeme moc rádi, když u toho budou i naši fanoušci.